A Szolnokhoz közeli faluban élő háromgyerekes fiatal házaspár inkognitóban kívánt maradni, mert úgy gondolják, fontosabb az a teljesítmény, amit véghez vittek. Történt, hogy házépítésre adták aA szakember vállalta, hogy megmutatja a folyamatot, a házaspár pedig a betanulás után elkezdte a “sorozatgyártást”. Három hónap alatt családi összefogással, barátok segítségével 17500 darab vályogtéglát készítettek. A falak két hónap alatt készültek el sárhabarccsal a helyi kőműves segítségével.

Feltöltő: magyar1
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

magyar1
Óhh! Ha fiatal lennék én is belevágnék ilyenbe! Milyen okos, előrelátó emberek vannak!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
magyar1
Óhh! Ha fiatal lennék én is belevágnék ilyenbe! Milyen okos, előrelátó emberek vannak!
Németh István
Remélem nem valami kiszáradt tó közepére vagy éppen az árvonalba építették, ÉS gondolom, hogy szigetelő betonszegéllyel védik a felázástól - annak idején a házfalhoz agyagos rézsűt tettek és a nád (zsup) tetőt amennyire lehetett le-eresztették és a fal síkjától minimálisan is egy jó fél méterre kiengedték! Persze a villám és a lángvédelemről is gondoskodni kell! DE a tény kiváló belső hőmérsékletet vehet vele télen-nyáron elérni! Viszont a falra semmit nem lehet szerelni, vagy feltenni ha nem valami fa teherviselő szerkezet gerendázat nincs beépítve! Ezért volt szokás, hogy a födémet tartó szerkezetet (gerendázatot!) több helyen alátámasztották, összekötötték: Sok boldogságot a lakhandiban!
Clavigo
@Shikari: a nádkúnyhódnál mindenképpen jobb...
Csizmás Kond
Ügyes emberek. Itt kezdődik az energiatakarékosság, és ökológiai védelem.
Clavigo
@Shikari: Jééé,,egy bocskoros migráncs.. !! Mondjuk nem vagy veszélyes,,mert munkát senkitől sem veszel el..De azért sokba kerülsz az adófizetőknek,bozgor...
szaboria1
Ügyes: évszázadokig igy építkeztek. Vertfal, vályog és nád volt az építő anyag.
magyar1
@szaboria1: Nem kellett klíma sem azokhoz a házakhoz.
magyar1
@Shikari: Elmondanám neked, hogy az egerek az egyik multinál volt üzletem és bizony mindenkinek adtak egérfogót, pedig az betonból épült. Nem ezen múlik. De most is biztosan így van de nem verik nagy dobra.
verőce21
Egyre többen "feltalálják" majd újra a vályogot...! Minden túlzás nélkül állíthatom, hogy a mai "lézer-féle" energetikai követelményeknek ez az építőanyag felel meg!

Megfelelő betonalapozással, alapos szigeteléssel 75-90 cm-es téglalábazattal még ma is az egyik legmegfelelőbb családiház építőanyag...! Csak akkor a tetőteret, vagy emeletet el kell felejteni...!
Nagy telek kell hozzá...!
magyar1
@verőce21: Nehogy azt hidd, hogy nem lehet rá emeletet húzni,még ma is vannak a városban (leomlott vakolat miatt látszik) vályogból épült társasházak, igaz 3 emeletes csak, de egyik rokonom egy vályogból épült "Kádár kockát vett meg és arra húzott 1 emeletet már 20 év kb. és még mindig jól néz ki.Beton az alapja persze.
magyar1
@KisTehen: Beton alapon? Én abban nőttem fel, de egyszer sem mosta el, később már beton alapon építették.
magyar1
@KisTehen: Ahol felnőttem az egész utca ilyen vályogból épült kocka volt és mindegyikben volt minden, összkomfort de sehol nem emlékszem egyetlen csőtörésre sem. Árvizes területre meg semmilyen házat nem engedélyeznék.
magyar1
@KisTehen: Aki árvizes területre épít az megérdemli, de ha 70-80 cm-es betonalap van alatta még az is kibírja.
De régen a tanácsnál az építési engedélyeket valószínűleg ezekre is megadták, de lehet, hogy még régebben nem is kellett engedély csak építettek az emberek ahova akartak a saját területükre.
verőce21
@magyar1: 17:11) A már meglévő épületekre sohasem vonatkoznak a szabályozások. (ezt a példáid miatt írom) De újonnan létesített épületekre nem kapná meg az emeletráépítést.
balos
@KisTehen: Neved után itélve városi barom vagy!Ha jól kezelik és a víztől védik időtálló!
szaboria1
@Shikari: Macskát tartottak akik megfogták az egeret.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.