Közleményt adtak ki, melyben politikai nyomásgyakorlásról írnak.

„Az OMSZ nem politikai, hanem szakmai intézmény” – A Szolgálat kiállt a leváltott vezetők mellett MTI/Bruzák Noémi

Mint ismert, az OMSZ elnökét és szakmai elnökhelyettesét is menesztették, miután a szakmai előrejelzéseik miatt, illetve a felelős operatív törzs tanácsára elmaradt az augusztus 20-i tűzijáték. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) nem politikai, hanem szakmai háttérintézmény

– reagált most a szervezet egy közleményben, melyben az írták, hogy az események időpontjához közeledve a rendelkezésükre álló információk és adatok alapján támogatták a legjobb döntés meghozatalát.

Azonban az Operatív Törzzsel folytatott kapcsolattartási folyamat során olyan elvárások és nyomásgyakorlás merült fel augusztus 19-től kezdve a tűzijáték lefújásának pillanatáig, ami nagy mértékben rátelepedett előrejelzéseink kiadására, kommunikációjára és teljes mértékben figyelmen kívül hagyta a meteorológiai előrejelzésekben rejlő, tudományosan is elfogadott bizonytalanságot – írja a 24.hu.

A szervezet határozott álláspontja, hogy az OMSZ kollégái „a jelentős döntéshozói nyomásgyakorlás ellenére” is tudásuk legjavát nyújtották és semmiféle vélt vagy valós káreseményért nem felelősek.

Az augusztus 21-től kezdve, az OMSZ-ra nehezedő, több tárgyi csúsztatást és téves információt is tartalmazó, rosszhiszemű médiamegjelenéseket teljes mértékben méltatlannak tartjuk szolgálatunkkal, kollégáinkkal, valamint a teljes meteorológus szakmával szemben, mint ahogy azt is, hogy a döntéshozatallal kapcsolatos felelősséget kizárólag az OMSZ-ra hárítják át

– olvasható a szervezet Facebook-on megjelent bejegyzésében.

Az OMSZ a szervezet vezetőjének, dr. Radics Kornéliának és a szakmai elnökhelyettes, Horváth Gyula felmentését „elfogadhatatlannak, alaptalannak és az Operatív Törzs kollektív felelősségének téves áthárításának” tartja.

A fent leírtak összességében olyan súlyú politikai nyomásgyakorlást jelentenek az OMSZ-ban folyó több mint 150 éves munkára nézve, melyben a továbbiakban nem tudjuk – kormánytisztviselői eskünkhöz hűen – befolyásolásmentesen, szakmai tudásunk javát nyújtani.

Az OMSZ integritásának visszaállítása és szakmai függetlenségének megőrzése érdekében az alábbi lépéseket tartják elengedhetetlenül szükségesnek:

Az Operatív Törzs idén augusztus 20-hoz köthető tevékenységének, döntéshozatalainak, kapcsolattartási módszereinek átvilágítását független vizsgálóbizottság által. Az átvilágítás eredményeinek nyilvánossá tételét és azok alapján a döntéshozatali mechanizmusok fejlesztését.

Az augusztus 20-ra vonatkozó meteorológiai prognózisok szakmai kiértékelését független vizsgálóbizottság által. A kiértékelés nyilvánossá tételét. A vizsgálat idejére dr. Radics Kornélia és Horváth Gyula felmentésének visszavonását.

Forrás: 24.hu

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Shikari
A meteorológusoknak maximálisan igaza van. Az Operatív Törzsnek kell a döntésért a felelősséget vállalnia, hiszen az időjárás előrejelzés soha nem 100%!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
KisTehen
szakmai intézmény ... csak véletlen volt, hogy nem jött be a 20-i jóslat
CsipkeRózsa
Örülök, hogy a meteorológus tagság kiáll vezetőik mellett, meg merték tenni.
percsi
@Emmersson71: Egy azonnali felmondásnak komoly indoka kell legyen. Törvény mondja ki, hogy azt minden esetben meg kell indokolni!

Így hülyíti a közmédia a magyarokat: Még egyet rúgtak a földön fekvő...
Az M1 híradója arról számolt be a riportban, hogy lemondott az OMSZ elnöke és elnökhelyettese a tévesen adott tájékoztatás miatt.
thepost.hu/reszletek.php?id=40461
ómió
Csak nem szakmailag hiusította meg a tűzijátékot?! Véletlen se politikailag!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.