Közleményt adtak ki, melyben politikai nyomásgyakorlásról írnak.

„Az OMSZ nem politikai, hanem szakmai intézmény” – A Szolgálat kiállt a leváltott vezetők mellett MTI/Bruzák Noémi

Mint ismert, az OMSZ elnökét és szakmai elnökhelyettesét is menesztették, miután a szakmai előrejelzéseik miatt, illetve a felelős operatív törzs tanácsára elmaradt az augusztus 20-i tűzijáték. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) nem politikai, hanem szakmai háttérintézmény

– reagált most a szervezet egy közleményben, melyben az írták, hogy az események időpontjához közeledve a rendelkezésükre álló információk és adatok alapján támogatták a legjobb döntés meghozatalát.

Azonban az Operatív Törzzsel folytatott kapcsolattartási folyamat során olyan elvárások és nyomásgyakorlás merült fel augusztus 19-től kezdve a tűzijáték lefújásának pillanatáig, ami nagy mértékben rátelepedett előrejelzéseink kiadására, kommunikációjára és teljes mértékben figyelmen kívül hagyta a meteorológiai előrejelzésekben rejlő, tudományosan is elfogadott bizonytalanságot – írja a 24.hu.

A szervezet határozott álláspontja, hogy az OMSZ kollégái „a jelentős döntéshozói nyomásgyakorlás ellenére” is tudásuk legjavát nyújtották és semmiféle vélt vagy valós káreseményért nem felelősek.

Az augusztus 21-től kezdve, az OMSZ-ra nehezedő, több tárgyi csúsztatást és téves információt is tartalmazó, rosszhiszemű médiamegjelenéseket teljes mértékben méltatlannak tartjuk szolgálatunkkal, kollégáinkkal, valamint a teljes meteorológus szakmával szemben, mint ahogy azt is, hogy a döntéshozatallal kapcsolatos felelősséget kizárólag az OMSZ-ra hárítják át

– olvasható a szervezet Facebook-on megjelent bejegyzésében.

Az OMSZ a szervezet vezetőjének, dr. Radics Kornéliának és a szakmai elnökhelyettes, Horváth Gyula felmentését „elfogadhatatlannak, alaptalannak és az Operatív Törzs kollektív felelősségének téves áthárításának” tartja.

A fent leírtak összességében olyan súlyú politikai nyomásgyakorlást jelentenek az OMSZ-ban folyó több mint 150 éves munkára nézve, melyben a továbbiakban nem tudjuk – kormánytisztviselői eskünkhöz hűen – befolyásolásmentesen, szakmai tudásunk javát nyújtani.

Az OMSZ integritásának visszaállítása és szakmai függetlenségének megőrzése érdekében az alábbi lépéseket tartják elengedhetetlenül szükségesnek:

Az Operatív Törzs idén augusztus 20-hoz köthető tevékenységének, döntéshozatalainak, kapcsolattartási módszereinek átvilágítását független vizsgálóbizottság által. Az átvilágítás eredményeinek nyilvánossá tételét és azok alapján a döntéshozatali mechanizmusok fejlesztését.

Az augusztus 20-ra vonatkozó meteorológiai prognózisok szakmai kiértékelését független vizsgálóbizottság által. A kiértékelés nyilvánossá tételét. A vizsgálat idejére dr. Radics Kornélia és Horváth Gyula felmentésének visszavonását.

Forrás: 24.hu

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Emmersson71
@jesz: Nem készakarva adtak fals előrejelzést! Abból dolgoznak, amit a műszerek mutatnak. Azok is csak következtetések.
20.-án este erősen borult volt az ég, bár csapadék nem esett. Nyilván hibahatáron belül voltak, de inkább olyat prognosztizáltak, amiből nagy gond nem lehet. 2006. nem volt olyan rég!
Egy azonnali felmondásnak komoly indoka kell legyen. Törvény mondja ki, hogy azt minden esetben meg kell indokolni!
Nem hiszem, hogy ittasak lettek volna vagy szabotálták volna a tűzijátékot. Ezt a menesztést érdemes volna munkaügyi perre vinni...

Mindamellett, hogy az MNB elnökének számtalanszor le kellett volna mondania ilyen alapon, de több államtitkár és miniszter is gyakorolhatott volna minimum önvizsgálatot! A két OMSZ vezető elnézést kért!
Amikor Nyunyóka kijelentette, hogy "egészségesek esetében kifejezetten ártalmas a maszk viselése", az micsoda dilettáns megnyilvánulás?! Ki kellett volna azonnal rúgni! Ahogyan a retkes körműt, amikor azt a képtelenséget motyogta, hogy a betegségek 90%-a megelőzhető a 10 parancsolat betartásával!
Orbán is elhúzhatott volna már számtalanszor. Elég egy döntését kiemelni: reggel még szó sem lehet online oktatásról, este viszont már bejelentik!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Emmersson71
@Maccska: Nocsak, te olvastál valahol indoklást?
A szabadságon lévő helyettest, akinek köze sem volt az ügyhöz, miért épp most rúgták ki?!
Emmersson71
@Maccska: Milyen nagy gond? Mintha még nem halasztottak volna el tűzijátékot!
CsipkeRózsa
Örülök, hogy a meteorológus tagság kiáll vezetőik mellett, meg merték tenni.
percsi
@Emmersson71: Egy azonnali felmondásnak komoly indoka kell legyen. Törvény mondja ki, hogy azt minden esetben meg kell indokolni!

Így hülyíti a közmédia a magyarokat: Még egyet rúgtak a földön fekvő...
Az M1 híradója arról számolt be a riportban, hogy lemondott az OMSZ elnöke és elnökhelyettese a tévesen adott tájékoztatás miatt.
thepost.hu/reszletek.php?id=40461
ómió
Csak nem szakmailag hiusította meg a tűzijátékot?! Véletlen se politikailag!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.