Ha már úgyis ennyire dübörög a gazdaság, egy kis tőkét az egészségügybe is tolhatnának. 

Eladósodott kórházak sürgetik a kormányt, hogy lépjen közbeMTI Fotó: Balogh Zoltán

Mihamarabbi kormányzati intézkedéseket vár az egészségügyi intézmények lejárt adósságállományának rendezése érdekében az Orvostechnikai Szövetség (OSZ). Az OSZ csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleményében úgy értékelte, hogy Magyarország gazdasági teljesítménye lehetővé tenné, az egészségügyi intézmények finanszírozási hiányosságai, valamint várható költségnövekedései pedig szükségessé is teszik a mihamarabbi adósságrendezést.

A Magyar Államkincstár által közzétett adatok szerint a fekvőbeteg-ellátást végző magyarországi egészségügyi intézmények összes lejárt adóssága július végén meghaladta a 29 milliárd forintot.

A négy orvosegyetem lejárt tartozásállományával együtt ez az összeg 35 milliárd forint.

Azt írták: az intézményrendszer ezt az adósságot úgy halmozta fel, hogy egyrészt az idei évi teljesítménye jelentősen elmarad a 2019. évitől, másrészt a koronavírus-járvány idén már lényegesen kisebb terhelést jelentett az ellátórendszernek, mint az előző két évben.

Eközben a Központi Statisztikai Hivatal 6,5 százalékos GDP-növekedést mutatott ki 2022 második negyedévére.

A Pénzügyminisztérium adatai szerint ezzel a növekedéssel hazánk dobogós az Európai Unióban

– emelte ki a szövetség.

Mindezek alapján az Orvostechnikai Szövetség azt kéri, hogy a kormány mihamarabb intézkedjen az egészségügyi intézmények lejárt adósságállománynak rendezéséről. Azért is, mert az év hátralévő részében a kórházakat extrém módon fogja terhelni az energiaárak emelkedése, amelynek finanszírozásához jelenleg nem rendelkeznek forrással – emelték ki, hangsúlyozva: továbbra is szükségesnek tartják, hogy a kormány részéről megszülessenek azok a finanszírozási döntések, amelyek révén meg lehet akadályozni a kórházi adósságok keletkezését.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Clavigo
A vodafon biznyák fontosabb... Oszt jó napot meg boldog karácsonyt .
Nessy
@Clavigo: Ilyen "apróságokra" nincs pénz! Sport, egyházak, határon túliak, jó barátok támogatása elsőbbséget élvez a költségvetésben.
lampa laz
ÖsszeTARTOZUNK! Tűzijátékkal fizetnek.
ómió
Már dupla orvosbéren is csak az eladósításukig "fussa"!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.