Egyelőre zátonyra futott a pedagógus-szakszervezetek és a kormány közötti sztrájktárgyalás, így folytatódik a tanársztrájk szeptember elejétől, többen pedig már most jelezték a pedagógusok közül, hogy polgári engedetlenséget kezdenek.

A hvg.hu cikke szerint nem sikerült megegyeznie a kormánynak és a tanári szakszervezeteknek a legutóbbi sztrájktárgyaláson sem, erről a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) Facebook-oldalán jelent meg egy videó.

Nem engedett a kormány, tanársztrájkkal és polgári engedetlenséggel indulhat a tanév

Fotó: Illusztráció/Facebook/Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete

"Maruzsa Zoltán beszámolt arról, hogy jelen pillanatban nincs kormányzati döntés arra vonatkozóan, hogy saját forrásból, tehát a központi költségvetésből átcsoportosítsanak a közoktatásban béremelésre, kifizessék az eddig ki nem fizetett túlmunkákat, csökkentsék a munkaterhet. Tehát egyetlenegy sztrájkkövetelésünkre nem mondták azt, hogy bármiféle megállapodásra készen volnának"

– hangzik el a PDSZ kedd esti videójában, amit közvetlenül a Maruzsa Zoltánnal folytatott, a tanévkezdés előtti utolsó sztrájtárgyalási egyeztetés után vettek fel.

A PDSZ, a PSZ, a Tanítanék mozgalom és más érdekvédelmi szervezetek a tanárok sztrájkjogának visszaállítását, a fizetések megemelését és a munkaterhek csökkentését követelik, de – ahogy Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányának tagja a Telexnek megfogalmazta – "a probléma az, hogy a kormányzatban szándék sincs a béremelésre. Emiatt már több iskolában szeptember 1-től kezdődik a sztrájk, de lesz, aki most is a polgári engedetlenséget választja."

A PDSZ videójában Nagy Erzsébet elmondta, azért hagyták tavasszal abba a sztrájkfolyamatot, mert jött az országgyűlési választás, de "most ezt a sztrájkot folytatjuk. Meghirdettük, hogy elsejétől újból szervezzék meg a munkabeszüntetéseket". Az is kiderül a videóban, hogy sok tanár jelezte, nem kíván részt venni abban a munkabeszüntetésben, amelyet a kormány csak olyan szigorú feltételek mellett engedélyez, hogy azok lényegében ellehetetlenítik a teljes sztrájkfolyamatot.

A kormány még év elején módosította a tanárok sztrájkjogát, a törvénymódosítás kimondta például, hogy a sztrájk alatt is meg kell oldaniuk a pedagógusoknak a gyerekek felügyeletét reggel 7 és este 17 órák között. Az étkeztetést is a megszokott helyen, módon és időben kell lebonyolítani; az érettségiző osztályoknak a kötelező érettségi tárgyakból minden órát meg kell tartani munkabeszüntetés idején is, mindenki másnak minden tárgyból az órák felét. Az SNI-s (sajátos nevelési igényű), vagy beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő gyerekeknek is valamennyi foglalkozást, fejlesztést, felzárkóztatást meg kell tartani.

Azok a tanárok, akik az ilyen módon keretek közé szorított sztrájkot visszautasítják, azok a PDSZ szerint polgári engedetlenséget szerveznek.

A Telex cikke szerint a Tanítanék mozgalom már korábban jelezte, hogy amennyiben szeptember 2-ig nem kapnak érdemi ajánlatot a kormánytól, úgy a tanév második hetétől újra polgári engedetlenségi akciók jöhetnek az iskolákban. A Diákok a Tanárokért csoport pedig péntekre tanévnyitó tüntetést szervez a tanárok melletti kiállás érdekében a fővárosi Bazilika elé.

"A PDSZ megkérdezte Maruzsa Zoltántól, hogy igaz-e az a belügyminiszteri kijelentés, amelyre egy tankerületi vezető hivatkozott, miszerint a polgári engedetlenség következményeként akár az intézményeket átszerveznék évközben, bezárnák azokat, vagy a polgári engedetlenségben részt vevő kollégákat elküldenék. A szakszervezetnek Maruzsa azt válaszolta, hogy Pintér Sándor belügyminiszter ilyen jellegű utasítást és véleményt nem közölt"

– olvasható a hvg.hu cikkében.

Forrás: hvg.hu, telex.hu

55 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Macskaszem
@Shikari: A tanárnak alapjoga sztájkolni.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
@Shikari: De még a diákokat is belekényszeríti a mocsokbolsi tetübanda, mert, ha nem megy el a diák, majd megnézheti hanyast kap! És ezt az aljadékot még mindig nem rugdalták ki.
ómió
@Aki Én: Már, ahogy a tetves komcsicskaságodat, az elmeosztályi tartózkodásodat is másra hazudnád, bolsiék gyagyása, vagy "csak" a hiányt, az adósságot pörgetnéd fel, hogy ismét a Böszme gazdád féle államcsődveszély efftársi "előnyeit élvezhesd"!?
ómió
@csak úgy...: Amúgy, benyaltál más Eszterházy efftársadnak!? A meleg szarig, ahogy azt efftársiasan nyilván, illik!? Le ne maradj, mert még az efftársi megbélyegzés tárgya leszel!
Aki Én
@ómió: Te nem unod még saját magadat? Van néhány ostoba, unásig ismételt paneled, és kész. Ez nagyon beteges, és egysíkúságról árulkodik.
Szinte mindenre ugyan az az egy-két mondat a reakciód.
Tényleg nem érzed, hogy ez mennyire beteges, túl azon, hogy kibaszott hiteltelen és unalmas?
ómió
@Aki Én: Unalmas a valóság, bolsiék gyagyása!? Te a magad részéről ezért "fűszerezed" azt lépten-nyomon bolsi hazugságokkal!? Ezt tőlem hiába várod!
amortizáltok
mit akar a kormány és a 135 bátrat elküldik pedagogusok helyettesítésére? na ezt megvárjuk ja hogy átszerveznek mit és mivé szociális foglalkoztatóból csináltatok Karmelita kolostor mellé panziót vendéglátóval ? ugye az ment ? na akkor mivé szervezitek kivel is mit az iskolából a pedagogusok nélkül , hajrá nosza rajta birkatelep lesz vagy szarvas csárda? vagy turisztikai panzió emeletes ágyakkal ? akár hajléktalan szálló személyzet nélkül ? o de megriadtt itt minden pedagógus ? meg orbán is beleőszült ??? rumcájzunk is akad legalább

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.