Hivatalos indoklás nincs a döntésről, de úgy tűnik, az áram és a gáz árának drágulása állhat a szakképzési centrum döntése mögött.

A Népszava cikke szerint bezárja a barcsi Dráva Völgye Technikum és Gimnázium erdésztechnikusi képzés középrigóci kollégiumát a fenntartó Kaposvári Szakképzési Centrum. A hírről az Atádhír számolt be elsőként.

Bezárnak egy kollégiumot Somogyban, a háttérben a drasztikusan megnőtt rezsiárak állhatnak

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Hivatalos indoklása nincs a bezárásnak a lap szerint, de a nevelőtanárok úgy látják, a drasztikusan megnövekedett gáz- és áramárak állnak a lépés mögött. Az Atádhír erről azt írta, hogy "csak a belső levelezésből derült ki, hogy a középrigóci kollégium azért nem fogadja a diákokat, mert megfizethetetlenül magasra ugrottak a fűtési költségek, és a napi buszoztatás is megdrágult."

A középrigóci kollégium mintegy hat kilométerre található Barcstól, az erdőben, az egykori Széchenyi-kastélyban vannak elszállásolva a diákok, mellettük van felhúzva egy iskolaépület, a telephelyen van erdész és vadász oktatási centrum tanműhelyekkel, gépparkkal, de van halastó és focipálya is az Atádhír cikke szerint a területen. "A birtokon saját kezelésű tanerdő, teljes erdészeti gépsorok, motorfűrészes tanpálya, mezőgazdasági vontatóvezetői tanpálya, képzéshez szükséges tanműhely, csemetekert, minősített lőtér, fegyverszoba, TMK-műhely és gépjárművek segítik a diákokat" – áll a Népszava cikkében.

A lépés mintegy háromtucatnyi diákot és szüleiket érinti, ők egy hete tudták meg, hogy nem a középrigóci kollégiumban lesznek a gyerekek elszállásolva.

A szeptembertől induló tanévtől az erdész diákok az iskola barcsi kollégiumában fognak lakni, onnan viszik ki őket az erdőbe a gyakorlatukra, a Népszavának nyilatkozó egyik érintett szülő szerint ezzel pont a képzés lényege fog elveszni, mivel a normális erdészképzés elengedhetetlen része, hogy folyamatosan a természetben legyenek a diákok. 

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.