Csak a második helyre volt elég a 355,7 milliárdos becsült érték a Forbes listáján.

A Forbes magazin magyar kiadása immáron nyolcadik alkalommal szedte össze a 25 legértékesebb magyar családi vállalkozás listáját (a teljes lista a lap szeptemberi számában lesz olvasható).

Már nem Mészáros Lőrinc cégcsoportja a legértékesebb családi vállalkozás – itt a Forbes friss listája

Az alapító Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó beszédet mond a Mészáros Alapítvány VI. konferenciáján Balatonalmádiban 2022. augusztus 2-án.

Fotó, címlapkép: MTI/Vasvári Tamás

"Kétbillió-hatszázmilliárd forint: nagyjából ennyit ér összesen a huszonöt legértékesebb magyar családi cég az idei listánkon. A tavalyi összeállításkor azt állítottuk, mindegyikük 2020 nyertese, a covid alatt legtöbbjüknek bejött az előremenekülés taktikája. Az elmúlt év gondjai azonban nem múltak el nyomtalanul, a listán szereplők majdnem felének tavaly óta stagnált vagy csökkent az értéke, és szinte mindenki érzi már a bőrén, hogy nehezebb évek következnek"

– olvasható a cikk felvezetőjében.

A lista abból a szempontból is érdekes, hogy bár Mészáros Lőrinc cégcsoportja sosem ért még annyit, mint idén, ez csak a második helyre volt elég. 

A lap a lista első helyére az MPF Holdingot tette, amely Felcsuti Zsolthoz és a Felcsuti családhoz köthető. A cégcsoport becsült értéke 401,9 milliárd forint, és már másodszor került fel a Forbes listájának élére. A cégcsoport főleg géptartozékgyártásból, csiszolószerszámokról, hűtő- és fűtőkészülékekről, ipari alkatrészek gyártásáról ismert, az elmúlt két évben viszont a radiátorgyártásba, automatizálástechnikába is belevágtak, a csiszolószerszámaikat pedig ipari szereplők is vásárolják. A cégcsoport euróban készíti a beszámolóit, aszerint az értéke több mint egymilliárd euró. Székhelye tavaly Szingapúrról Schaffhausenre változott.

Ahogy fentebb olvasható, Mészáros Lőrinc cégcsoportja, a Mészáros Csoport a második helyen áll, becsült értéke 355,7 milliárd forint. (A csoporthoz a lap a következő cégeket sorolta: Opus Global, Opus Tigáz, Opus Titász, Talentis Group, Talentis Agro, Fejér B. Á. L., Mészáros Építőipari Holding, Mészáros és Mészáros Zrt.)

A cikk szerint egy év alatt 100 milliárd forinttal nőtt a cégcsoport értéke. A teljes csoporton belül az Opus Global részvényeinek értéke tavaly esett, ám összességében a többi érdekeltség visszahozta a veszteséget bőségesen. A lap kiemelte, hogy a Mészáros Csoport tagjainak növekedése továbbra is összefüggésben van az elnyert közbeszerzésekkel. 

A Forbes cikke szerint az alapanyagárak drasztikus emelkedését "sem a kukoricafeldolgozással foglalkozó Kall Ingredients Kft., sem a búzafeldolgozást végző Viresol nem tudta kigazdálkodni. Noha mindkét cég növelte árbevételét, 2021-ben előbbi 15,5, utóbbi 2,2 milliárd forintos veszteséget könyvelt el."

A harmadik helyen a Kafijat Csoport áll a 298,6 milliárd forintos becsült értékükkel. Tulajdonosa az orosz születésű, de magyar állampolgársággal is rendelkező Rahimkulov-testvérpár. (A lap a Kafijat Zrt.-t és a MGTR Alliance Kft.-t sorolta ide.)

A cikk szerint ők rengeteget buktak a befektetéseiken az orosz-ukrán háború miatt, ugyanis sok orosz érdekeltségük van, apjuknak pedig – aki Oroszországban él – politikai kötődése is van. A cikk szerint augusztusban öt százalék alá csökkent az érdekeltségükbe tartozó részvényesi csoport tulajdonrésze az OTP-ben.

A negyedik helyre a Csányi-család érdekeltségébe tartozó Bonafarm Csoport került fel 229,1 milliárd forintos becsült értékkel. (A lap a csoporthoz az alábbi cégeket sorolja: Bonafarm Zrt., Pick Szeged, Bábolna Takarmány, Sole-Mizo, Csányi Pincészet, Hungerit Zrt., MCS Vágóhíd Zrt., KITE Zrt.)

A cikk szerint a csoporthoz tartozó termelőcégeik közül szinte mindegyik növelni tudta az árbevételét 2021-ben, a cégbirodalmat ma Csányi Sándor legidősebb fia, Csányi Attila vezeti. A cégcsoporton belül a Sole-Mizo Zrt. exportaránya a legnagyobb, 89,2 milliárd forintos árbevételének 29 százaléka külpiacokról származott tavaly. 

Az ötödik helyen a Demján Sándor örököseihez köthető Gránit Pólus csoport áll 160,2 milliárdos becsült értékkel. A csoporthoz tartozik a Westend épületegyüttese, valamint a MüPa már hosszú évek-évtizedek óta, illetve a Westend 2 fejlesztési terület.

Azt már a Blikk említi meg a Forbes-lista szemléjében, hogy a 6. helyre a Szijj László-féle Duna Csoport került, és hogy a tulajdonos Szijj László nyáron eladta a Lady Mrd nevű luxusjachtot, amelyen Szijjártó Péter külügyminiszter nyaralt korábban családjával. 

Új tagként került fel a listára a Harsányi-calád, amelyhez az Axiál Kft. tartozik, értéke közel 63 milliárd forint. A cég a mezőgazdasági géppiacon érdekelt, a lista 12. helyén nyitottak. 

A Forbes a lista 25. helyére a Bige-család cégét, a nitrogénművek csoportot rakta, becsült értéket nem is közöltek, ez gyaníthatóan a cégcsoport körüli komoly hadakozás miatt történt így. Az oroszukrán háború miatti ellátási láncok akadozása, valamint a gázáremelés miatt a cég bevételei ugyan nőttek, de a nyereség drasztikusan lecsökkent. A Magyarországon felhasznált műtrágya 60 százalékát ez a cégcsoport gyártja.

Forrás: forbes.hu, blikk.hu

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
...avagy, ilyen az, mikor a gonosz Brüsszel nem küld pénzt.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
lampa laz
Na b+, a zandi máris elkezdte leamortizálni a nemzet vállalkozását.
namihami
""Már nem Mészáros Lőrinc cégcsoportja a legértékesebb családi vállalkozás""
Tévé, rádió és minden média állandóan azt szajkózza, hogy ez a kormány támogatja a családi vállalkozásokat. Akkor most végül is, mi a valóság?
A nép és a zemberek egyemberként követeljük, hogy a kormány tartsa be az igéretét és támogassa a családi vállalkozókat. Ne kelljen legközelebb ilyen címeket olvasnunk!
Tiltakozásunkat megküldtük a médiának, hogy lássa az ország, mi fellépünk az érdekében.
Néro2
Csak a címhez : Na ki 'lopott' többet mint a Nagy Gáz ?
Megvan.
T-Boly
@Clavigo: andinak elég nagy meló lehet az,hogy ágyba kell bújni egy szellemi fogyatékos palival. De van az a pénz !
Szerintem a @shikari:+ a buzi @durbincs: is lefeküdne lüke lölővel, egy teherautó bányakavicsért.
bence
12 év alatt ennyit összelopni nem semmi ! Ha ekkora gazdagodás Gyurcsány nevéhez lenne köthető , már az egész ország égne !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.