Július 28-tól az öregségi nyugdíj összegének ismételt megállapítása már nemcsak a nyugdíjkorhatár betöltését követő hat hónapon belül, hanem időkorlát nélkül kérhető – írja az ATV.hu.

Fontos hír érkezett a nyugdíjasoknak
Fotó: Pixabay

Aki szolgálati járandóságban részesült, vagy legalább 365 napos keresőtevékenységet végzett korhatár előtti ellátás mellett, annak július 28-tól időkorlát nélkül kérhető a nyugdíj összegének ismételt megállapítása, vagyis a nyugdíj újraszámítása.

2012. január 1. óta öregségi nyugdíjat csak a nyugdíjkorhatár betöltésétől lehet igénybe venni. Ez alól a rendelkezés alól csak a nők negyven év jogosultsági idővel történő kedvezményes nyugellátása képez kivételt, amely életkorra tekintet nélkül öregségi teljes nyugdíjat jelent a negyven év jogosultsági idő megléte esetén. 2012 előtt többféle okból, többféle jogcímen volt lehetőség a nyugdíj korhatár betöltését megelőzően öregségi nyugdíjat igénybe venni – idézte fel az ado.hu.

Július 28-tól az öregségi nyugdíj összegének ismételt megállapítása már nemcsak a nyugdíjkorhatár betöltését követő hat hónapon belül, hanem időkorlát nélkül kérhető.

Ha az így számított nyugdíj összege magasabb, a jövőben ez kerül folyósításra, és a különbözet legfeljebb hat hónapra járó összegét is ki kell utalni.

Az ismételt megállapításhoz szükséges szolgálati idő 2012. január 1. és a nyugdíjkorhatár betöltését megelőző nap közötti időben szerezhető.

Az ismételt megállapítás során kapott összeg kiszámításánál a nyugdíj összegét meghatározó tényezők közül hosszabb lesz az ellátáshoz figyelembe vehető szolgálati idő legalább egy évvel, a korhatár előtti ellátás mellett végzett legalább 365 napos keresőtevékenység követelmény miatt, és a korhatár előtti ellátás mellett szerzett jövedelem is beszámításra fog kerülni.

További részletek itt olvashatóak.

Forrás: ATV, Ado

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
@Pegero: tetnap, 21:08 ☻ Az lenne az igazi ajándék a Jézuskától, ha nem hozna hanem vinne... van egy listám hogy kiket!
i.pinimg.com/originals/8b/a0/b3/8ba0b32767ce541d2521e1894aff94ea.jpg
Eladott Ország
Ez is fontos lenne, ha nem a legfontosabb: A svájci indexálást a Bajnai-kormány 2009-ben – a gazdasági válság idejére – szintén felfüggesztette, az Orbán-kormány viszont hatalomra kerülése után végleg eltörölte (!). Helyette vezették be az inflációhoz kötött nyugdíjemelést, ami nagyszerű, csak éppen folyamatos elszegényedéshez vezet. Ha megmaradt volna a svájci indexálás, a nyugdíjak nagyjából háromszor annyival emelkedtek volna, mint amennyivel tisztán az inflációt figyelembe véve emelkedtek Orbán Viktor fülkeforradalmi országlása óta. Ez egy átlagnyugdíjas esetében havi (nem évi, havi!) 5-7 ezer forint lenne, minden évben ennyivel emelkedett volna a nyugdíjuk. De nem emelkedett, helyette volt Erzsébet-utalvány, ilyen-olyan alamizsna, ami nem épül be a nyugdíjba, nem jár, hanem csak adható, és emiatt nyilván bármikor elvehető.És végül így térdig állva a NER asztaláról lehulló morzsákban, még egy szót erről a nyolcvanas nyugdíjprémiumról, amit nem nyugdíjarányosan, hanem egységesen kaptak meg Feri bátyámék és Bözsi néniék, és amiből szintén az olvasható ki, hogy marhára kellenek azok a szavazatok, az egész mögött hideg választási számítás áll. Mivel nagyon sok az alacsony nyugdíj, ha arányosan kapták volna a prémiumot a nyugdíjasok, a többség néhány ezer forintra lett volna jogosult, amit meg se érezne. Ám akinek 70-80-120 ezer forint a nyugdíja, az bizony a 80 ezret nagyon is megérzi, és a kedélyeskedő népnyúzó reményei szerint emlékezni fog a szavazáskor is, hogy kitől kapta. Azt pedig szintén a kedélyeskedő népnyúzó reményei szerint ugyanez a nyugdíjas már nem fogja tudni, hogy 12 éve minden évben körülbelül ugyanennyit vett el tőle az áldott jó ember szerepében tetszelgő közönséges népnyúzó."

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.