A gazdaságfejlesztésért felelős miniszter az InfoRádió Aréna című műsorának volt a vendége, ahol többek között arról is beszélt, hogy árstopok betöltötték szerepüket, de ezek átmeneti nehézségek kezelésére valók, most már egyre drágább a fenntartásuk – írja a Telex.

Nagy a baj: előbb-utóbb ki kell vezetni az ársapkákat – Nagy Márton szerint fel kell készülni ezek megszüntetésére
Fotó: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszél a Széchenyi Kártya Program legújabb termékeiről tartott sajtótájékoztatón Budapesten 2022. június 20-án. A kkv-szektor a háborús környezet ellenére is olcsó, elérhető hitelforráshoz jut a Széchenyi kártya program folytatásával – hangsúlyozta Nagy Márton a sajtótájékoztatón. MTI/Soós Lajos

Nagy Márton az üzemanyag-ársapkákkal kapcsolatban azt mondta:

azért léptették őket életbe, mert ársokk érte a gazdaságot. Az intézkedés jó volt, amíg átmeneti volt a helyzet. Ha azonban ez állandóvá válik, akkor az árstopok szerinte nem fenntarthatók.

A miniszter véleménye szerint az intézkedések betöltötték szerepüket. Ugyanakkor úgy gondolja,

az infláció és a fenntarthatóság oldaláról kell mérlegelni az intézkedések fenntarthatóságát, illetve azt is figyelni kell, hogy a megfelelő mennyiségű import is beérkezzen az országba.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az augusztus 23-i kormányinfón azt mondta:

a kormány október 1-jéig fenntartja az ársapkát az élelmiszernél és a benzinnél is, az esetleges hosszabbításról akörül döntenek majd.

Nagy Márton szerint a legfőbb cél most az, hogy az energiavészhelyzetből lehető leggyorsabban kikerüljön az ország. 

A miniszter problémásnak látja az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen által említett uniós energiaár-szabályozó lépéseket. A részleteket még nem ismerik. 

Az áramárak minden uniós országban eltérőek, nincs olyan egységes irányadó ár, mint a gáznál a holland TTF-tőzsde árai

– mondta a miniszter. Nagy szerint nem tűnik túl jó ötletnek erre a „sokféleségre” ársapkát tenni, jobb lenne az áram és a gáz árát elválasztani.

A földgázárral kapcsolatos uniós ársapkás „ötletre” azt mondta, hogy ez szerintük nincs jól átgondolva. A tőzsdei ár maximalizálása nem tűnik jó megoldásnak. Az EU gázfogyasztásának 80 százalékát fedezi importból, főleg orosz forrásból, de ha az unió által megszabott árakat az oroszok nem fogják bevállalni, mondhatják, hogy ilyen áron nem szállítanak, az pedig egy indirekt gázembargó lenne. Ezt a miniszter szerint nem szabad megengedni.

További részletek itt olvashatóak.

Forrás: Telex, infostart

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Clavigo
" Gyurcsányék megszüntetnék a hatósági árakat "...Ja,,mégsem ők ,
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
@ómió: Nem hallgattad év elején Orbán Gulyás Gergely, és a szóvivők által naponta háromszor elmondott választási programot ? Nem olvastad az óriás plakátokat? Hiba volt! Mert akkor most nem írnál ilyen valótlan állítást.
ómió
@Nessy: Mi "valótlant" véltél fellelni?
Nessy
@ómió: Naponta többször elmondták, reklámozták, kiplakátolták, hogy megőrzik a rezsicsökkentést, nem lesznek megszorítások, mert azt csak az ellenzék akarja.,eltörölni, és megszorításokat bevezetni. Nos győzött a fidesz, ígéret feledve!
percsi
@Nessy: A fidfirkászoknak nem az a dolguk, nem azért kapják a közpénzt, hogy a valós tényeket elismerjék, hanem pont az ellenkezője. Ezért nem érdemes nekik magyarázni, mert kötekedés lesz a válasz.
Nessy
@percsi: Igazad van! Már párszor belesétáltam ebbe a csapdába! De mindig reménykedek, hogy a kész tényeket legalább elismerik.
ómió
@Nessy: És azt is "reklámozták, kiplakátolták", hogy az akkori 2-3-szoros áremelkedéseken túl előre látják a fogyasztói árakhoz képest akár tízszeres áremelkedéseket is, meg, hogy az így jelentkező árszakadékok betöméséhez szükséges pénzmennyiség végtelen!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.