Kétéves pereskedés és három egymásnak ellentmondó ítélet után született jogerős bírósági döntés – derül ki a 444 hétfői cikkéből.

Szijjártó Péter kínai kérésre titkosította a hitelszerződést: fontosabb volt Peking, mint az Alaptörvény

Véget ért a Szél Bernadett volt országgyűlési képviselő által több mint két éve indított per a Kína érdekét szolgáló és jelentős részben kínai kölcsönből is építendő Budapest-Belgrád vasút hitelszerződésének megismerésére 

A lap szerint a Kúria 2022. június 29-i harmadfokon hozott döntésével elfogadta a Külgazdasági és Külügyminisztérium érvelését arról, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter miért titkosította 2020 tavaszán a több százmilliárd forintos beruházás legfőbb forrását biztosító dokumentumot.

A volt független parlamenti képviselő, aki első fokon vesztett, másodfokon nyert, majd harmadfokon elvesztette a pert a KKM-mel szemben, abszurdnak tartja, hogy a Kúria szerint egy kínai-magyar szerződésben foglalt paragrafus erősebb az Alaptörvénynél és az információszabadságról szóló törvénynél.

Magyarország külpolitikai érdeke egyértelműen fellelhető abban, hogy amennyiben a kínai fél azt kéri, úgy Magyarország nem hozza nyilvánosságra a szerződést, az ellenkező eset nyilvánvalóan a felek közötti bizalomvesztéshez, továbbá az államok közötti kapcsolat megromlásához vezethet

– küldte el álláspontját a legfelsőbb bírói fórumnak a tárca.

A külügy először kikérte magának, hogy csak a kínaiak kérésére titkosította volna a szerződést, de harmadfokon már az maradt az egyetlen érve, hogy a kínaiak véleményét muszáj figyelembe vennie.

Ez pedig azért is kínos az Orbán-kormányra nézve, mert 2020 áprilisában Varga Mihály pénzügyminiszter egy Facebook-videóban jelentette be, hogy aláírta a hitelszerződést, amelynek alapján az akkor több mint 700 milliárd forintosra becsült költségek 85 százalékát egy kínai állami bank adja majd.

A bejelentés idejére pedig már az is eldőlt, hogy a munkát Mészáros Lőrinc egyik érdekeltsége végezheti majd el, két kínai vállalattal közösen.

Forrás: 444

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
"Tehát egy külföldi hatalom diktál a kibaszott tökös magyar kormánynak." (Laci MG/444)
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
balos
Ezek az úgy nevezett nemzethy agyarok,mindenre képesek,ha a pénzről van szó!Csodálom,hogy a családjukból még nincs ferdeszemű rokonság,ahogy a közép-kortyban tették az "is-pánok"!
kulabombaafityiszre
Sima jelzálog hitel,melynek fedezete a kinaiak által kijelölt magyar föld.
Egy-két ország tudna mesélni erről a remek jelzálog szerződés fajtáról,melyet a kinaiakkal kötöttek.

"Állami tulajdon kerülhet kínai kézbe, ha nem törleszt az adós
Az aggodalmak különösen azokat a záradékokat övezik, amelyek lehetővé teszik a kínai szervezetek számára, hogy ingatlanokat vagy eszközöket foglaljanak el, ha az adós nem fizet. Így olyan félelmek merülnek fel, hogy Peking jelentős földterületeket vagy más állami tulajdont szerezhet, és az adós kormány Kína nyomása alá kerül.

Áprilisban ezek az aggodalmak ismét felerősödtek, miután a montenegrói kormány közölte, hogy az Európai Unió segítségét kéri egy ellentmondásos autópálya-projektre felvett 1 milliárd dolláros kínai hitel visszafizetéséhez.

Hasonlóképpen a pandémia és a törlesztési határidő közeledte miatt szorításba került Kirgizisztán is azon töri a fejét, hogyan fizesse vissza a kínai hitelezőknek az 1,8 milliárd dolláros tartozását ‒ ami a külföldi államadósságának több mint 40 százaléka."
www.szabadeuropa.hu/a/kina-hitelezesi-gyakorlata-hogyan-epit-politikai-es-gazdasagi-befolyast-peking/31223517.html
Edebácsi
Pártunkra és Kormányunkra nézve a törvények betartása csak akkor kötelező, ha az népszerűsítését szolgálja.
ómió
Az efftársnő, akkor, már a Kúriát is "felülírja"?
Qqberci
"a felek közötti bizalomvesztéshez"

Szíjrágóban meg a NER lovagokban már a kutya se bízik...
Clavigo
@ómió: Neked is csak az a lényeg,,,hogy szaros legyen az a segg,,ami a szádra ül... Kinai ,ruszki komcsi,,felcsuti cigány,,,,olyan mindegy .
Nessy
Már titokban döntenek mindenről Orbán, és a kormány egyes tagjai ! Majd akkor szembesülnek vele az emberek, amikor ki kell fizetni a giga hiteleket, vagy valamelyik hitelező bejelenti az igényét az akkor jelzálogba felajánlott ingatlanokra, egyéb állami vagyonra.
Clavigo
Ha borul a bili,,ezek nem úszhatják meg..!
kereső
Nettó hazaárulás! Nincs is mit a továbbiakban hozzáfűzni.
csak úgy....
"Tehát egy külföldi hatalom diktál a kibaszott tökös magyar kormánynak." (Laci MG/444)
Nessy
@csak úgy...: A "mi dolgainkba ne szóljon bele senki", kivéve, ha kormány "érdek" hogy bele szóljon!
A csodás alaptörvényüket majd tizenkettedszerre is módosítják két nap alatt!
kereső
@csak úgy...: "Szuverének" vagyunk- a szövetségeseinktől, úgy mint: Unió, Brüsseles, Nato...
kereső
"szuverén" magyar kormány- kivéve, ha a kinai kommunista párt, és a lator államot vezető putyin kéri.Mert, különben marha kényesek vagyunk a szuverenitásunkra- ugye varga juci???
csak úgy....
@kereső: és akkor nagy a csodálkozás, hogy nem jönnek az unios várva várt pénzek!
orbánék mindíg és mindent fordítva csinálnak..
kereső
@csak úgy...: Ezeknek? Egy eurocentet sem!
Sámannus
A titkosítások a lopás beismerésével azonosak. Én azért vetnélek titeteket börtönbe, mert nem számoltok el semmivel. Az egyszerű embereket fosztogatjátok,és közben szaros életetek egy velejéig romlott lekozmált katyvasz. Olyanok vagytok mint a kutyaszar, nehéz lerázni benneteket. Bűzlök, és minden bűzlik amihez értek.
117
@kereső: Így van, inkább elviselem a nyomort az EU-tól, mint a fideszes rosszéletű tolvaj bagázstól.
Nincs olyan, hogy "jó". De a rossznál a "jó" is jobb!
Orbán maffiakormánya a velejéig romlott - mindenkistül!
Béla333
Nyilván a kínaiak kérték meg arra is, hogy iktassanak be egy - két lenyúlós céget a Mao Könnye oltóanyag beszerzésbe is. Annak az okáról sem tudhatunk meg semmilyen részletet...
Nagyon bedőlt ez a Peti gyerek a kínaiaknak...
kereső
@Béla333: Dól a lé !!!, mint a vakcinából, meg a "lélegeztető ".gépekből. Az a "csudás" Keleti Nyitás, milyen jól fial egyeseknek...
Nessy
@Béla333: 12,45 Majd tőlük is kap kitüntetést, mint az oroszoktól!
amortizáltok
kát ide törvény mert itt a világon mindent kijátszva alkalmaznak ahogy nekik elegánsabb cudar egy ország vagyunk
ómió
@Clavigo: A Böszmeánusz efftársi lakójaként a te "elképzeléseid" csak erre a "léptékre" bírnak korlátozódni? Ne indulj ki mindig önmagadból! Inkább a Böszmeszart törölgesd le a mocsokbolsi pofádról!
kereső
@ómió: Hogy a picsába jön ide megint a "böszme"?? Ki a lófax (orbán lófax) kormányoz 13. éve? Ki az aki döntött a hitelszerződésről-éés egyáltalán a beruházásról, amely soha napján fog megtérülni??? Ja, tudom a "böszme vót"- ő az aki folyamatosan árulja az országot immár 16 éve - hol az oroszoknak, hol a kinai kommunista pártnak,és ő az aki a béka seneke alá nyomta az ország megitélését- nem a "géniusz", nem az országgal orosz ruletettet játszó orbán&Co. Nem, nem- gyurcsány bontotta le a fékek és ellensúlyok rendszerét, ő számolta fel a jogállamiságot, ő adta el hét millió guruló dolláért az ország becvsületét- nem az útszéli, görcsrángatta lókupec=orbán.
Böszmézz még, naggy siekerekre számithasz a hülyék között.
ómió
@kereső: Hogy hogyan jön ide a Böszme!? Hát, @Clavigo: efftársad lakhelyeként! Az ő ánuszába van állandóra bejelentve! Amúgy, mi a nyihognivalód? Csak nem az, hogy a 2007-es pakingi útja során még Böszme vezéretek is a Kínával való gazdasági együttműködés fejlesztése, plusz még egy magyarországi Fudan Egyetem létesítése mellett is állást foglalt?! Vagy ezt direkt azért tette, hogy később majd tudjon mit a "Zorbánra" hazudozni - veled együtt!?? Hogy a tetübolsi fajtátok körében tovább áztathassa "az ország megítélését"?! Mert a választók szemében "az ország megítélése" még áprilisban is 2/3 volt, a "Zorbán" javára - a "fékjeitekkel" meg a szemkilövető "jogállamiságotokkal" együtt! És az "ország becsületéről" makogsz? Csak nem a "kurvaországéról" - tetü vezéretek így aposztrofálta! És a Lenin szobor közben nem szakad rád? Szerintem, költözz be @Clavigo: efftársad mellé, társbérletben tuti jól mutatnátok!
kereső
@ómió: Őszintén szólva nem érdekel a "bolsizós", "böszmézés", sőőőőőőőőt, semmiféle fideSS-es véleménye nem érdekel. Úgy is mondhatná x@rok rátok, mert semmiféle egyéb mondandótok nincs, mint : brüsseles, soros, gyurcsány...pedig azt a x@rt, ami most van azt egyedül orbán hozta össze, hiszen gyakorlatilag teljhatalommal kormányoz immár 13. éve. Sem gyurcsány, sem soros, sem brüsseles nem kormányoz- csakis és kizárólag orbán és állampártja. Ők felelősök mindenért- a covidos halottakért, a világszinvonalú inflációért, a magyar fizető eszköz gyengitésért, az ország morális/erkölcsi züllesztésért...kellett a hatalom, kelljen a felelősség is!!! Remélhetőleg most már nem lesz "következmények" nélkül ez az ország kifosztás, és lezüllesztés.
Yoda69
Minden amit titkosit a fideSS az meredeken korrupcio gyanus.
ómió
@kereső: Tudom, téged "jó efftársként" mindössze a valóság nem érdekel, amit leírtam! Egyedül a "Zorbánra" hazudás élteti a tetübolsi fajtádat, ("ami most van, azt egyedül orbán hozta össze"), miszerint az egész földgolyóra kiható háborús válságot, inflációt rá hazudhassátok, a korábbi országkifosztásotokkal együtt! De "nagy hatalma lett" hirtelen! Vagy inkább csak az aljabolsi fajtád "mer nagyokat hazudni"? Most bele is húzott! Nyilván a "morális, erkölcsi felemelkedés" jegyében! Hogy szakadna rátok a Lenin szobor!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.