A korábbinál sokkal gyorsabbak lettek a végrehajtási eljárások, egy ingatlant akár húsz nap alatt is el lehet árverezni. Az adósokat már a bíróság sem tudja megvédeni az esetleges végrehajtói túlkapásoktól, mert mire elbírálnák a kérelmeiket, addigra elveszthetik a házukat- írja a 24.hu.

Az új szabályokat még Völner Pál államtitkársága idején fogadta el a parlament, a javaslatnak a végrehajtókkal kapcsolatos korrupciós ügyben megbukott fideszes államtitkár volt az egyik előterjesztője.

Sokkoló: már azelőtt elveszíthetik otthonaikat a bajba jutott családok, hogy végbemenne a fellebbezési eljárás

A kép illusztráció: 123rf.com

Az adósok szempontjából sokkolóan gyorssá vált a végrehajtási eljárás: a végrehajtás kitűzésétől számítva akár egy hónapon belül elveszíthetik otthonukat a bajba került családok. Ezeket a változtatásokat még 2020 júliusában, az igazságügyi tárca javaslatára fogadta el a parlamenti többség, amikor Völner Pálnak hívták a minisztérium végrehajtási ügyekért is felelős államtitkárát. Noha az új szabályok tavaly januárban léptek hatályba, az adósok számára csak idén nyáron, az árverezési moratórium júniusi lejárta után élesedtek igazán.

„A végrehajtási törvény módosításával gyorsabbá, hatékonyabbá és az adminisztrációs terhek, költségek csökkentése okán olcsóbbá válik a bírósági végrehajtó hatáskörébe tartozó követelések érvényesítése. Módosításra kerülnek a végrehajtás során lefoglalt vagyontárgyak értékesítésére vonatkozó szabályok, továbbá határidők kerülnek megállapításra a végrehajtók számára az egyes konkrét eljárási cselekmények elvégzésére, és a javaslat további számos olyan rendelkezést tartalmaz, amely elősegíti az eljárások hatékonyabbá tételét”

– írta a törvényjavaslat indoklásábanaz előterjesztő, Völner, akit azóta hivatali vesztegetéssel vádol az ügyészség, amiért hosszabb időn keresztül alkalmanként 2-5 millió forintnyi kenőpénzt vett át a végrehajtói kar vezetőjétől, az immáron kilenc hónapja letartóztatásban lévő Schadl Györgytől.

Az ingatlanárverések korábban legalább 60 napig tartottak, de a módosítások révén akár 20 nap alatt el lehet vinni egy ingatlant.

Az adósnak 15 napja van arra, hogy a végrehajtó intézkedése ellen kifogással éljen. A kifogást a végrehajtónak kell benyújtania, akinek három napja van továbbítania azt a bíróságra. A bíróságnak pedig további 45 napja van arra, hogy elbírálja a kérelmet.

Vagyis amíg legalább 60 napig tartott az árverés, el tudtak bírálni időben minden kifogást, de az új rendszerben könnyen előfordulhat, hogy mire a bíróság esetleg dönt az adós kérelméről, addigra az árverés rég lezárult, és az adós ingatlana az árverési vevő tulajdonába került

– mutatott rá Nagyabonyi-Gondy Mónika.

A bébi esetről, ahol a helyi polgármester gyakorlatilag kihúzta egy négygyermekes család alól az otthonukat, a 24.hu cikkében olvashatnak. 

Forrás: 24.hu

57 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Giovanni Alba
Hát, kinek mit intézett a (családbarát) kormánya, ugye
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
balos
@Giovanni Alba: Kétszer lop,ki gyorsan lop!
Málna
@Yoda69: Végrahajtást eleve csak akkor indítanak, ha az adós nem fizet. Tehát ahogy te értelmezed így utólag, úgy értelmetlen, amit írtál. És idéztem egy másik kommentedet is. Azt észre sem vetted?:-) Végig ez volt a téma, hogy évek alatt jutunk el a nemfizetéstől a kilakoltatásig vagy 20 nap alatt...Kicsit lehetnél figyelmesebb. És a helyesírásban is...
Yoda69
@Málna: As idezett masik kommentett is magyarazza az elso.
Mentehetetlenul buta vagy hogy ennyit nem fogsz fel.
A helyesirasom meg azert ilyen mert angol nyelvű laptopon dolgozom, es nincs turelem kikeresgelni az ekezetes betuket. De gondolom azert megreted igy, ha nem akkor azon vegkepp nem tudok segiteni.
Málna
@Yoda69: A másik komment is csak arra magyarázat, hogy hülyeségeket beszélsz. De legalább már félig-meddig rájöttél. A helyesírásnál meg nem az ékezetes betűket hiányolom - bár biztos, hogy ott is lenne gond, ha nem lennél lusta. De annál azért nagyobb a baj: "Ne aggodj, az aszallyal sulytott alfoldi vajog nyaralodad, senki sem akarja majd elvenni."

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.