A Fővárosi Közgyűlés elfogadott egy rendeletet, ami szerint ütközik a Budapest egyik védett erdejében tervezett tarvágás – közölte a Főpolgármesteri Hivatal szombaton az MTI-vel.

Ehhez az Orbán-kormánynak is lesz egy-két szava: a főváros fellép a védett erdő mellettMTVA/Bizományosi: Róka László

A közlemény szerint pénteken a főváros főjegyzője természetvédelmi hatósági jogkörével élve azonnal végrehajtható határozatban tiltotta meg a tarvágásos fakitermelést a X. kerületi Felsőrákosi-rétekhez tartozó védett erdő területén.

Erre azért volt szükség, mert a terület tulajdonosa az erdészeti hatóságként eljáró Pest Megyei Kormányhivatalnál bejelentette, hogy a területen tarvágást kíván folytatni, és ezt a kormányhivatal – bár erre péntekig még lehetősége lett volna – nem tiltotta meg.

Jelezték, hogy a védett terület a Rákos-patak mentén a város egy természetes állapotban fennmaradt kincse, tele őshonos fafajokkal, színes élővilággal.

A Fővárosi Közgyűlés augusztus 31-án éppen az ilyen erdők védelme érdekében döntött a védett természeti területen található budapesti erdők tarvágásának tilalmáról szóló rendelet elfogadásáról, miután a kormány a veszélyhelyzetre hivatkozással egyes természetvédelmi célú törvényi tilalmakat jelentősen fellazító rendeletet alkotott

– fogalmaztak a közleményben.

Hozzátették, hogy a fővárosi rendelet szeptember 7-én hatályba lépett, ennek ellenére a tarvágást a kormányhivatal helybenhagyta, így a fővárosi rendelet szerinti tilalom érvényesítése a természetvédelmi hatóság feladata.

A közlemény szerint a természetőrök a helyszínen folyamatosan ellenőrzik a határozat betartását.

Fontosnak nevezték, hogy a terület sorsát, a természeti értékek védelmét szívükön viselő civilek is segítsék ezt a munkát, és ha bármilyen, a védett erdő tarvágásos kitermelésére utaló körülményt tapasztalnak, azt jelezzék a természetőröknek.

Forrás: MTI

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Melyik hazánk nagyja, esett fejre kiskorában az eperfáról, hogy ennyire utálnak mindent, ami zöld? Irtják, ahol tudják! Helyette beton, térkő, pusztaság! És meg lesznek lepve, hogy kis hazánk lesz Európa "legforróbb pontja"!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
@amortizáltok: A tarvágás erdőgazdálkodási szakszó. Azt jelenti, hogy az erdő egy vágásra kijelölt részét teljes egészében kivágják, ott semmi nem marad - ezért tar, ill. "kopasz" a terület. Ezt szokták aztán csemetékkel újratelepíteni, "újraerdősíteni".
amortizáltok
@ómió: és az uj csemeték majd a tűző napon is 80-100 év alatt órjásá fejlődnek vagy kiszáradnak ? semmi csapadék semmi árnyékóló hát nem tudom. de kösz.20-25 csm es csemetéket a gaz is elnyonja vagy ez egy magyar specialitás
ómió
@amortizáltok: Hát, ha úgy "erdőgazdálkodnának", ahogy te azt efftársilag elképzeled, akkor tuti...!
amortizáltok
@ómió: evtárilag nélkül olvass utána árnyékolást biztositó öreg terebélyesekről szól a szakirodalom Keress rá tán erdészeti Faipari egyetem Sopron Faragó profeszor úr tán elmondja néked a Rektornál tájékozódhatsz!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.