Míg az OECD többi országában mérséklődik az infláció, Magyarországon egyre kétségbeejtőbb a helyzet.

Hamarosan Európa-bajnok lehet a magyarországi drágulásMTVA/Bizományosi: Róka László

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) tartozó országokban a fogyasztói árnövekedés éves szinten átlagosan 10,2 százalékra lassult júliusban az egy hónappal korábbi 10,3 százalék után – adta hírül az MTI.

Az OECD szerint 2020 novembere óta először jegyeztek fel lassulást.

Az energiahordozók árának növekedése az OECD-országokban 35,3 százalékra lassult júliusban éves szinten a júniusi 40,7 százalékról. Az OECD 38 országából 26-ban mérséklődött az energiahordozók árnövekedése. Az élelmiszerárak emelkedése ugyanakkor 13,3 százalékról 14,5 százalékra gyorsult.

Az élelmiszer- és energiaárak nélküli, úgynevezett maginfláció 6,8 százalék volt júliusban a júniusi 6,5 százalék után.

Az infláció a G7-országokban átlagosan 7,6 százalékra lassult a júniusi 7,9 százalékról az Egyesült Királyság kivételével minden országban mérséklődő energiaár-emelkedés miatt. Az Egyesült Államokban az infláció júliusban 8,5 százalékra mérséklődött a júniusi 9,1 százalékról, Németországban pedig 7,6 százalékról 7,5 százalékra, miközben Franciaországban 5,8 százalékról 6,1 százalékra, az Egyesült Királyságban 8,2 százalékról 8,8 százalékra nőtt.

Az eurózónában az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) 8,9 százalékra nőtt júliusban a júniusi 8,6 százalékról, az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított fogyasztói árak emelkedése 3,7 százalékról 4 százalékra gyorsult.

Az Európai Unió statisztikai hivatalának előzetes adatai szerint a HICP-index növekedési üteme augusztusban 9,1 százalékra, a maginfláció 4,3 százalékra gyorsult.

A G20-országok inflációja júliusban 9,2 százalék volt, megegyezett a júniusival.

A Pénzcentrum.hu ugyanakkor rámutat:

Magyarországon a KSH szerint júliusban 13,7% volt az infláció, az élelmiszerek ára pedig 27,0%-kal emelkedett.

Forrás: MTI, pénzcentrum.hu

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
rokker33
Szerintem világbajnokok vagyunk! Még ukrajnát és Oroszországot sem érintette ennyire a válság mint minket! A világ többi részét sem Szerintem :)
csak úgy....
@rokker33: megjött a szemüveged? :) -persze ennek ellenére orbánnál nincs jobb...,logikus!
telegdilaci
@Clavigo: Legalább ebben elsők vagyunk ha más mindenben utolsóként kullogunk!
ómió
Mindenesetre, ne habozzatok annak hazudni, efftársak!
Nessy
@rokker33: Nem akarlak elkeseríteni de az infláció már évek óta egyre nagyobb kis hazánkban. Hosszabb ideje a gazdaság politikából csak politika maradt!
Jozefina
Élő példák, hogy az orbán vezette diktatúra inflációja mennyire magas!!?? Részükről érthető, mert kell nekik a magas ÁFA bevétel. Üres az államkassza!!! Lassan már lopni sem tudnak miből, így inkább nem emelik megfelelő mértékben a nyugdíjakat és nem adnak méltó fizetést a pedagógusoknak sem.
nyugatifeny.hu/2022/09/10/dobbenetes-eredmeny-harom-orszagban-hasonlitotta-ossze-az-elelmiszerek-arat-a-magyar-arakkal-kalman-olga

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.