Az Oroszország elleni európai uniós szankciók ártanak Európának – mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Dömötör Csaba: az Oroszország elleni uniós szankciók ártanak Európának

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára napirend előtt szólal fel az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. július 19-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Úgy fogalmazott, hogy a szankcióknak nagy hatása van, csak nem ott, ahol kellene. Az uniós szankciók nem a háborút kirobbantó országra, hanem Európára, az európai gazdaságra pakolnak egyre nehezebben viselhető terheket – tette hozzá – írja az MTI.

A politikus kifejtette, hogy soha nem látott magasságokba emelkedtek az energiaárak, és a legnagyobb és legtartósabb áremelkedés nem a háború kirobbanásakor, hanem az energiaszankciók lebegtetése és elfogadása óta következett be.

Úgy vélte, az uniós szankciók az eredeti céljuk szempontjából nem segítenek, Európának viszont ártanak. Nincs olyan ember Európában, aki valamilyen formában ne érezné az elrontott szankciós politika inflációs hatását a rezsiszámlától a közlekedésen át a mezőgazdaságig – mondta.

Brüsszelben a szankciókkal kapcsolatban azt ígérték, hogy ezek csodafegyverek lesznek, valójában a gazdasági öncsonkítás elszabadult eszközei lettek, ezért kell ezen változtatni – mondta az államtitkár.

Kitért arra, hogy miközben az európai gazdaság erőteljesen lassul, a munkanélküliség növekszik, az euró folyamatosan gyengül a dollárral szemben, addig Oroszországban a gazdasági visszaesés kisebb lesz a vártnál, és a világ második legnagyobb fizetési mérleg többletét mutatják fel. Oroszország még úgy is növeli energiabevételét, hogy kevesebb gázt értékesít Európába irányában, a Gazprom bevétele 85 százalékkal nőtt – jegyezte meg.

Dömötör Csaba szerint Brüsszel az energetikai szankcióval nagyon rossz területet választott az erődemonstrációra. Európa kiszolgáltatott az orosz gázszállításnak, az unió irányváltás helyett kibővítené az intézkedések körét, ársapkát vezetne be az orosz gázszállításra, ami kereskedelmi szabályozásnak álcázott szankció, és azzal a súlyos kockázattal járna, hogy Oroszország leállíthatja a gázszállítást – fejtette ki, hozzátéve:

"ha ez bekövetkezik, nem lesz mire ársapkát tenni".

Az államtitkár szólt arra, hogy több tagország is elutasító álláspontot képvisel a uniós energiaszankció bővítésével kapcsolatban. Rövid távon ugyanis súlyos ellátási zavarokhoz vezetne, ha Oroszország válaszlépésként leállítaná a gázszállítást. Ez a lépés a kelet-európai országokat jobban érintené, Magyarország függősége az orosz gázszállítástól 85 százalékos – mondta.

Megerősítette, hogy Magyarországon a mostani tudás szerint a meglévő szerződések és a magyar gáztárolók töltöttsége alapján nem kell ellátási problémára, kiesésre felkészülni.

A magyar külügyminiszter az elmúlt hónapokban mindent megtett azért, hogy többlet gázszállítmányokat tudjon szerezni az országnak – hívta fel a figyelmet. Az államtitkár szerint most látszik igazán annak a kormánydöntésnek a jelentősége, amely szerint a gáztárolók kerüljenek vissza magyar kézbe. A magyar tárolók elég nagy kapacitásúak, feltöltöttségük az európai élmezőnyben van – szögezte le Dömötör Csaba.

Címlapkép: pixabay.com

Forrás: MTI

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Mit törődsz te Európával te született marha. Magyarországon dübörög a gazdaság, szárnyal a rezsicsöki, jólét van, az emberek boldogok, jókat röhögünk a hanyatló nyugaton.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Peller Anikó
Micsoda észlény ez a dörmögő dömötör, hát eddig nem tudta senki, hogy az oroszok megfékezésére tett erőfeszítések nem a karácsonyi bevásárlásra fognak hajazni.

Most legalább megtudtuk, elárulta dömötör. Nem is az elaggott putyin agresszív elmeállapota miatt van a háború ukrajnában és még mindig nem nálunk, hanem mert a nyomorék autósoknak drágább benzinnel kell vinni a kövér gyerekeiket az ovodába, mert járni még vagy már nem tudnak.
Yeromos
Nem igazán értem orbán és rablóbandája folyamatosan bírálja az EU döntéseit, semmit sem szavaznak meg, ennek ellenére folyamatosan az EU-s pénzek után ácsingózank. Érdekes módon nálunk van a legnagyobb infláció, a forint még a hrivnyához képest is romlott.
simmering73
Mit törődsz te Európával te született marha. Magyarországon dübörög a gazdaság, szárnyal a rezsicsöki, jólét van, az emberek boldogok, jókat röhögünk a hanyatló nyugaton.
balos
Ne má gyerekek!Hát mit baszogatjátok a dömét,mikor olyan nehéz "munkája" van!A szarból kéne hidat építeni a szakadék főlé,csak a szerencsétlen nem tudja,hogy az ö oldala már két kilóméter mélyről indulna!
Eladott Ország
"Dömötör Csaba nem a realitásokat több mint egy évtizeden át nagy ívben tagadó és propagandával kozmetikázó, az általános nyomorúság konzerválását a középpontba állító (tényleg, miért is nem keresnek 6000 eurót Magyarországon az emberek?), a rezsicsökkentés hazug alamizsnáját a mindenáron való politikai túlélésre használó állampárt keserű valósággal való találkozását énekelte meg ma reggel a pártrádióban, Dömötör Csaba természetesen Brüsszelt, az Európai Uniót szidja, amiért a Fidesz választási kampányhazugságáról lehullt a lepel. A háború és Brüsszel tehet arról, hogy kipukkadt a cifra magyar nyomorúság lufija. Szerintem jó az irány, jó az időzítés, hergeljék csak tovább a szektát, hogy ők meg vannak védve, miközben ebből annyi igaz, hogy egy rakás ember annyira jól él, hogy a piaci árú rezsicsökkentés kifizetése is hazavágná a családi költségvetését. Különösen azután ízléses benyögni, hogy a magyar kormány az egyedüli, amelyik védi a családokat, miután pontosan lehet tudni, hogy a szerdai kormányinfón a Gulyás-Németh duó által benyögött, a rezsicsökkentés miatt mimagyarok által megspórolt összegek köszönőviszonyban nincsenek a valósággal. Csak így tovább, nem szabad félúton leszállni a korrupt hazugságok rozsdás biciklijéről."
Toller Béla
Leülhetsz, dömötör ! Nem a szankciók ártanak, hanem az, hogy szankciókat kell kivetni egy a szerződéseit nem teljesító mocskos gazemberre meg az országára ! A szankciókra válaszul - aghogyan ti is teszitek - nem a meggiondolás, hanem még nagyobb pofátlanság a válasz, de ezt te tudod, mert mondom neked, ti ugyenezt csinájátok !
Eladott Ország
@Maccska: ma, 12:00 ♣ Már most gyakorlatilag az EU nagy része levált, igaz kényszerből, a ruszki gázról. Senki nem fog megfagyni, senki nem fog csődbe menni. Ez a tél nehéz lesz de túl leszünk rajta. A ruszkik pedig évtizedekre elvágták magukat az európai piactól. És jól van ez így. Ja igen, a ruszki nép pedig, főleg a nagyvárosi, jóléthez szokott része hamarosan egészen máshogy fog a diktátorukhoz viszonyulni. Majd januárban rubellel fűtünk, mert az európai felvevő piac nélkül annyit fog érni. A németek és a franciák már készen állnak arra, hogy nem jön több gáz az oroszoktól , Benelux , északi államok, Lengyelország rendben van, csehek, szlovákok magyarok kapnak vagy a nyugattól vagy az orosztól. Nagyobb bajban az orosz van és jövő tavasszal az EU fogja diktálni a vásárlás feltételeit. Ugyanis az orosznak kell valamit kezdeni a gázzal ,csak az EU-nak tudják eladni és decembertől az olajbevétel is a felére esik, a szén is kifut, a belföldi légiközlekedés leáll, stb.
Gazdasági erő tekintetében kik állnak szemben egymással. Ki bírja tovább és ki fog veszíteni?!
uploads.disquscdn.com/images/77f0374c0aa1b04f5637e90cb98474a432b2782eafa657d532d37fc8f70b2f70.png?w=800&h=449
A katonák és haderő számában sem állnak az oroszok jobban. A NATO-nak 5x annyi hivatásos , profi katonája van.
uploads.disquscdn.com/images/a13a6511c1958079fb408ea1918fb2ae447230077220694dc8e9087322c22929.jpg?w=800&h=566
Eladott Ország
@Maccska: ma, 12:11 ☺ Az olaj nem csak a ruszkiknak van, a földgázt meg csak elégetni tudják. Az elektromos autók térhódítása pedig rohamosan nő, következésképpen a ruszkik és a fidesz csahos, láncos kutyái pedi b@szhatják, veled ergyütt, vadbarom! A fidesznek, meg holtbiztos lőttek! Kiírta magadt a dagadt geci és bandája Európából menjetek ázsiába, kipcsakföldre vagy a búsp*csába!
Gazdasági erő tekintetében kik állnak szemben egymással. Ki bírja tovább és ki fog veszíteni?!
uploads.disquscdn.com/images/77f0374c0aa1b04f5637e90cb98474a432b2782eafa657d532d37fc8f70b2f70.png?
Három afrikai ország jó lehetőséget lát egy Transz-Szahara-vezeték megépítésében, amellyel Európának szállítanának földgázt.
www.vg.hu/nemzetkozi-gazdasag/2022/07/afrikai-orszagok-huznak-ki-europat-a-gazvalsagbol
kereső
Mindenről beszél ez a NER csicska, csak arról nem , hogy miért van szükség a szankciókra. Soha nem mondta senki, hogy ezek a szankciók, ill. az agresszor által adott válaszok nem fogják megneheziteni az európai emberek életét- akik akaratukon kivül -örök hála putyin terroristának- fizetni fognak ezért a háborúért. De hazudik is ez a fideSS-es, mert a szankciók igenis hatnak az orosz gazdaságra, jelenleg csak a gdp csökkenésben mutatkozik- hosszabb távon az orosz gazdaság elszigetelődése a fejlett technológiáktól évtizedekre veti vissza az orosz "fejlődést. "- amely egyre romló életszinvonalat is okoz. Ha annyira nem okoznak semmit a szankciók az oroszoknak, akkor miért is zárja el gázt Európától követelve a szankciók megszüntetését?? Hm...-talán ha válaszolnál erre demeter csicska? Nem kéne ennyire belenyalni putyin x@ros scheggébe, elárulva Magyarországot és az Uniót.
Eladott Ország
@sgl: ma, 13:11 ♦ Három afrikai ország jó lehetőséget lát egy Transz-Szahara-vezeték megépítésében, amellyel Európának szállítanának földgázt.
www.vg.hu/nemzetkozi-gazdasag/2022/07/afrikai-orszagok-huznak-ki-europat-a-gazvalsagbol
teuton
Europa??? A MAGYAR inflacio miert magasabb, mint barhol??? Hol emelkedett 40-60%kal az elelmiszer MO-on kivül???
Rockxy
nemá csabi!
hát ez a fő cél!
ez alapozza meg a grítreszet ágenda további lépéseit!
ugyecsabi nemis ismered a disznófejű klauszschvábot?

sun9-66.userapi.com/impg/x9fZD0p66fYhgxP-gEafpBmil99z0gCGG_xfAA/sA-ePx8L_80.jpg?size=526x793&quality=95&sign=d213461f4df3bdf6f3da01c46b516e14&type=album
kereső
Már nem csak druzsba pjotr az orosz külügyminiszter /lavrov/ magyar hangja, hanem lassan az egész magyar kormány.
amortizáltok
csapba azzal a balfacos csabbával ártotok ti a saját népeteknek hasmenéses paraziták olyanokká váltatok mint a libafos terültök és higultok
amortizáltok
csapba azzal a balfacos csabbával ártotok ti a saját népeteknek hasmenéses paraziták olyanokká váltatok mint a libafos terültök és higultok
Eladott Ország
"Gyűlik az országnak házában a politikai elit. Vagyis hát ami nálunk annak minősül, de legalábbis szeretik ezt gondolni önmagukról. A fiatal demokraták már régen nem fiatalok és talán soha nem voltak demokraták, a keresztények és demokraták meg fiatalok sem voltak soha, így ránézésre. Kínomban néha már abban reménykedem, hogy majdcsak kipusztulnak csoportosan és akkor jönnek az okos, bátor fiatalok, de nem. A Dömötör Csabák jönnek. Mindenféle néven. Kinevelődött egy olyan politikai élősködő réteg, amelyik eleve azt tűzte ki életcéljának, hogy a mindenféle felelősségvállalás nélkül, a törvények felett állva, mentelmi jogba takarózva, számonkérhetetlenül és lehetőleg zsíros üzletekkel körbedúcolva fogja leélni az életét. A mi nyakunkon, de az csak természetes. Az új eresztés már túl van minden normán és határon, a kritikátlan szervilizmus a kormánypárt irányába éppen olyan természetes dolog, mint a cinikus pofátlanság, a sötét ostobaság és a gátlástalanság." A legszomorúbb az egészben, hogy a választópolgárok nagyobb része még most is a kormányt és a kormánypártokat támogatja, annak ellenére, hogy korruptak, hazudnak, mint a vízfolyás, közpénzen urizálnak. Igaz az is, hogy a média nagy részét is sikeresen megszállták, így aztán a valóság sem jut el mindenkihez, és a jogállamot pedig telibeszarták.
amortizáltok
Tojásfej mióta érdekel téged Európa orbán szekerét használod
enni inni és szarni akkor ne avatkozz abba amihez fingod sincs meg a félraforditott fejedbe sem csurog annyi össze hogy tudnád használni. oksa? VETTED ? VAGY NEM IS ÉRTED?
teuton
@Eladott Ország: Csak nem feltetelezed, hogy ezek a csicskak tudnak angolul??? Magyarul sem tudnak ertelmezni, pl. adossagnöveledes, szazalekszamitas, munkanelkülisegrata szamitasa, stb.!
Pági
Most az összes ezt szajkózza. Még véletlenül sincs egynek se önálló gondolata. Ezért mennek az ilyen falusi dzsemborikra, hogy megtanulják a következő hirdetni valót.
verőce21
A magyar kormány feladata az, hogy az EU lepusztulása, összeomlása ne temesse maga alá Magyarországot!
gina
Ezt a kormányt kirugnám a jó Anyjukba, egy fillért sem nekik, elmebeteg szemét csürhe, élen egy zsiros putrissal
gina
@verőce21: Idiota erre nincsenek szavak, a cigánytól tanultad...
justhpeter
Dörmögő Dömötörnek pedig a gondolkodás árt. Nem kicsit, nagyon.
Eladott Ország
@justhpeter: ma, 17:56 ☺Dörmögő Dömötör, lehúzhatná magát a dömötör WC tartállyal, mert lassan már a szar húzza le a WC-t ( Hofi után szabadon)
teuton
@verőce21: Aha... Es akkor ehhez kell a "pusztulo Nyugattol" az EUs penz??? Ha annyira dübörög a magyar gazdasag, akkor miert nem MO segit az EUnak, miert ott koldul penzt? Ja, es a "multik" menyik orszagokbol is vannak, foglalkoztatnak több, mint 1 mullio magyar munkavallalot? Ja, es meg 1 dolog... Ha annyira pusztul a Nyugat, akkor miert ment 600000 magyar Nyigatra, miert nem jött 600000 nyugati ide? O1G 1-2 eve erröl almodozott (hazudozott)!!!
ómió
Az efftársak, bizony, még az ártalmakat is "kibojkottálják" nekünk! Sőt! Leginkább csak azokat!
bence
Nem a szankciók ártanak hanem a ti politikátok !
balos
@teuton: o1+1geci!Az inflálódás a gecit sem kiméli!
kereső
Ki vannak már "gyomlálva" az oroszok a külügy (és más kormányzati szervek) számitógépeiből???Egy mukk sincs róla...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.