Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy 2019. január 1-jén hatályba lépett adókedvezménynek köszönhetően jelentősen nőtt a dolgozó nyugdíjasok száma.

Egymillió nyugdíjast hagynak az út szélén Orbánék: 12 éve nem emelik a minimálnyugdíjat

A HVG360 írása szerint rámutat arra, hogy az államtitkár azt nem fejtette ki, hogy ha a nyugdíjak őrzik az értéküket, sőt a nyugdíjasok több juttatást kapnak a 13. havi ellátásnak köszönhetően, akkor mégis miért érzi úgy egyre több nyugdíjas, hogy dolgoznia kell.

A kézenfekvő magyarázat, hogy a nyugdíjasok életszínvonala romlik, legalábbis a nyugdíjasok jelentős része úgy érzi, nem tud az igényeinek megfelelően megélni a nyugdíjából, ezért kénytelen munkát vállalni.

A minimálnyugdíj összege 2008 óta változatlan: 28 500 forint. Ez már akkor sem volt valami egetrengető összeg, hiszen a minimálbér már akkor 69 ezer forint volt. Jelenleg a nettó minimálbér 133 ezer forint, a nettó átlagkereset pedig már 335 ezer forint.

Túlzás nélkül állítható, hogy ma Magyarországon havi 28 500 forint az éhenhaláshoz sem elég.

2022 elején közel 60 ezer nyugdíjas havi ellátása nem érte el a 40 ezer forintot sem, a havi folyósított összeg szerint a nyugdíjasok legnépesebb csoportja a 120 ezer–140 ezer forint között sávba tartozott januárban. Összesen 1,1 millió nyugdíjas kapott 140 ezernél kevesebb ellátást, ez az összes nyugdíjasnak közel a fele.

Miközben még havi 140 ezer forint sem az a jövedelem, amiből kényelmesen meg lehetne élni, épp csak meghaladja a 133 ezer forintos nettó minimálbért, és messze elmarad a nettó átlagkeresettől.

A számok tükrében nem az a meglepő, hogy már 161 ezer nyugdíjas érzi szükségét, hogy a nyugdíj mellett dolgozzon is, hanem hogy csak 161 ezren vannak. Nem mellesleg a helyzet rohamosan romlik, 2015-ben még csak nagyjából 675 ezer nyugdíjas kapott az akkori minimálbér összegének megfelelő vagy annál kisebb nyugdíjat. 

Az általános 13. havi nyugdíjjal épp ugyanez a probléma, az ugyanis valóban minden nyugdíjasnak plusz juttatást jelent ám egy 200 ezer forintos nyugdíj esetében plusz 200 ezer forintot, míg egy 50 ezer forintos nyugdíj esetében csak plusz 50 ezer forintot.

A kormány előtt ebben a helyzetben számos út áll. A legjobb természetesen egy átfogó reform lenne, amely amellett, hogy kezeli a rendszerben jelenleg meglévő igazságtalanságokat és egyenlőtlenségeket, az egyensúly irányába billenti a nyugdíjkassza kiadásait és bevételeit. 

A legegyszerűbb, ha a kormány nem tesz semmit, lenyeli a keserű pirulát, vagyis hogy a nyugdíjkassza egyre nagyobb költségvetési dotációt igényel.

Arról, hogy a nyugdíjasok egyre rosszabbul élnek a keresőkhöz viszonyítva, illetve arról, hogy rohamosan nyílik az ellátási olló a nyugdíjasok közt a HVG360 írásában olvashat bővebben.

Forrás: HVG360

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Az kizárt...! A maffia senkit sem hagy az út szélén... Nem szép látvány!
Inkább belerúgja őket az árokba!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
rokker33
Mégis a nyuggerek szavaztak rájuk.A legtöbb szavazó agymodott szottyadt nyugger ! Elég nekik a 28 ezer 500 farhátra meg kutyaszalámira!
drrotf
Az Orbán kormány nem csak útszélen hagyja a nyugdíjasait, hanem be is csapja őket, amikor azt mondogatja, hogy infláció követően emeli a nyugdíjakat, hogy azok az értéküket megőrizzék.Állítom az utóbbit azért is mert a kormány a nyugdíjak emelését a költségvetésben meghatározott infláció mértékével emeli minden év január elsejétől, ami a gyakorlat szerint meg sem közelíti a valóságos infláció mértékét.Így minden év novemberében korrekcióra kényszerül a törvény szerint , és nem Orbán jóindulata miatt,amelynek mértékét az adott év januárjától augusztusig mért inflációs adtok lapján állapítják meg. No de a szeptembertől december 31-ig növekvő inflációt az állam , a kormány soha nem építi be a nyugdíjakba, nem korrigálja az ekkor jelentkező inflációval a nyugdíjakat, ezért nyugodtan kijelenthető hogy a kormány a nyugdíjasokat becsapja rendszeresen mert a nyugdíjak emelése nem követi az egész évi inflációt csak az augusztusig megállapítottat.Ezt a játékot ez a kormány már 2012 óta játssza el és sajnos egyetlen nyugdíjas érdekvédő szervezet sem emelte még fel a hangját, és nem szólította fel a kormányt, hogy "Uraim!, hagyják abba a hazudozást, és az egész évi inflációt figyelembe véve állapítsák meg a nyugdíjak éves emelését!"Szóval lenne mit tenni az érdekvédőknek, ha valóban a nyugdíjasok érdekeit védenék!A nyugdíjasoknak juttatott többi pénz, a 13. havi nyugdíj és a gazdasági eredmény alapján juttatott pénz, az nem helyettesíti az infláció mértékével emelkedő nyugdíj emelést, így a nyugdíjasait tényleg nem hagyja az út szélén, az árokba löki őket!!
mackoka46
Rohadékok, a sajátjukét bezzeg nem mulasztják el.
magyar1
Ez bizony az Orbán kormány szégyene, hogy akik felnevelték" őket, így hálálják meg. A milliárdosok vagyonát meg hagyják növelni. 28.500.-ft a nyugdíjminimum és ehhez társítanak sokféle juttatást.
Illetve viszonyítanak. A vezetők és a ner.társak meg ennyit fizetnek egy kávéért.
Juhász István
Mióta NYUGGER lettem, EGYETLEN ft.. emelést sem kaptam ! Ennek 11 éve...Állandóan a KSH által éppen bevallott INFLÁCIÓ követésére szolgáló nyugdijkorrekciót kaptam, kapjuk. Egyáltalán NEM VÉLETLEN, hogy egyre szaporodik azon nyuggerek száma, akik bizony az úgyn. Medián- érték alatt kapják a javadalmazásukat. OV előtti , rendszeres nyugdiEMELÉSK mértéke rendre 8-13 % között voltak. Akkor még EMELÉS is volt, nemcsak KORREKCIÓ. Minden más országban segitik az időseket, egyszeri pénzekkel, ill. tényleges emelésekkel. Nálunk ?
Yoda69
@Juhász István: Nalunk nyugdijas genocide van. orbannak csak teher az idos nemzedek. Nem dolgoznak, viszont sokba kerulnek. Nem veletlen, hogy rajtuk tesztelte a kinai vakcinat, amira meg a gyarto is azt mondta 60 ev felett nem ajanlja. Meg is lett az eredmenye: 47 ezer halott, 85%-ban 60 ev folottiek.
Pálinkás Pál
nem sajnálok egy nyuggert sem,tudom ,de általánosítok...amikor megkapják ezeket a " horribilis "összegeket..akkor gondolják újra,hová húzták az ikszet...
Béla333
Az kizárt...! A maffia senkit sem hagy az út szélén... Nem szép látvány!
Inkább belerúgja őket az árokba!
Macskaszem
Szerintem a nyuggerek közt sincs több birka, mint más korosztályokban. Ide is irkálnak értelmes nyugdíjasok, meg idióta fiatalabbak is. Ettől függetlenül a novemberi 3%-os nyugdíjkorrekció elég aljas a 25-30% áremelkedéshez képest.
szaboria1
Sajnos saját tapasztalatom tudom a környező falvak nyugdíjasait a helyi önkormányzatok választások elött nyugdíjasnapokat tartanak soksok dumával és egy vacsorával, így vezetik félre őket.
Edebácsi
Nem csak a minimálnyugdíjat! A régi - 10 évnél régebbi- nyugdíjak is elvesztették értékük nagy részét a nyugdíj- és a béremelkedés ollójának tágra nyílása miatt! Sürgős korrekció kellene!
117
@Pálinkás Pál: A vakhit már csak ilyen. A szektavezető bármit megtehet a híveivel.
DR PRÉDlKÁTOR
A szocik sem emelték meg bazzeg!
2008-ban kik voltak? A möszöpösök!
ómió
Na, ugye, mennyivel "jobb" volt, amikor a Böszme brigád lenyult tőlük 1-2 havit!
drrotf
@DR PRÉDlKÁTOR: Biztos emlékszel, ha nem szenvedsz emlékezet kiesésben, hogy akik 2008-ban hatalmon voltak le is váltottál a választók a miatt is ,hogy ők sem voltak tisztességesek a nyugdíjasokkal.Nem a 2008 -ban hatalmon levőket hasolítom össze a mostaniakkal, hanem csak a jogszabályban, az Orbán ígéretekben elhangzottakat a valósággal, azzal amit tapasztalok nyugdíjemelés ügyében. 2012-től az Orbán kormány úgy vághatja át a kormány a nyugdíjasokat ahogy akarja, csak szegényedünk, mert a bérek és a nyugdíjasok közötti olló csak nő , és nő, és az inflációt sem követi a nyugdíj emelés, azért mert a korrekciót csak a tárgy év január és augusztus közötti időben bekövetkezett és a KSH által "kiszámított" és nem a valóságon alapuló inflációval számolja el a kormány, és a szeptember és december 31 közötti inflációval soha nem korrigálják a nyugdíjakat!Ennek a hazug politikánk azonban semmi következménye nincs mert egy részről a választások előtt a nyugdíjasok szája előtt mindig elhúzzák a mézes madzagot, más rész félrevezetik őket valamilyen kitalált okokkal és ennek a okán a biztonságot féltve a nyugdíjasok mindig bedőlnek aminek az a következménye hogy Orbán újból a hatalomban marad!Nem akarja a nyugdíjas észrevenni, hogy ez az ember évről évre meglopja .Ez a véleményem, mert a szeptembertől decemberig terjedő időben bekövetkezett inflációval nem korrigálják a nyugdíjakat.Más címen juttatott pénz nem az infláció emelkedése miatt adja a kormány hanem más okok miatt!
drrotf
Az ATV-n most magyarázzál a nyugdíjszakértők, hogy hogyan vágja át a nyugdíjasokat a kormány és Orbán Viktor azzal a szöveggel, hogy a nyugdíjak megőrzik az értéküket. A szakértők szerint Orbán előző állítása nem igaz!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.