A GKI felmérése szerint a rezsiemelés miatt a költségvetés 135 milliárd forintos többlethez jut évente.

A GKI gazdaságkutató közleménye szerint a rezsicsökkentés csökkentése évi 636 milliárd forinttal emeli meg a szolgáltatók árbevételét, és ugyanennyivel csökkenti a lakosság elkölthető jövedelmét – olvasható a hvg.hu cikkében. 

Felmérés: háztartásonként átlag 13 ezer forinttal nő meg a rezsi

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A közlés szerint az árbevétel 21 százaléka Áfa-bevételként kerül a költségvetésbe, ami azt jelenti, hogy a villany- és gázáremelés hatására a 135 milliárd forintos többletbevételhez jut az állam évente. 

A fogyasztói árindex augusztusban 15,6 % volt 2021 augusztusához képest, a harmonizált árindex az előző hónapra 18,6% lett – áll a cikkben, amely szerint ebből 1 százalékpontot jelent a külföldiek üzemanyagvásárlása, a maradék viszont a háztartásienergia-költségek növekedését takarja. A fogyasztói árindex alapján a villamosenergia súlya a háztartások kiadásaiban 1,71 %, míg a vezetékes gázé 1,873 %, ez összesen 3,583 százalékot jelent.

"A fogyasztói és a korrigált harmonizált fogyasztói árindex különbsége azt jelenti, hogy a háztartási energia kiadások közel 55%-kal nőhettek augusztusban (a súlyozás alapján így lesz 15,6%-ból 17,6%).

A KSH adatai szerint a háztartások kiadásai 2020-ban még 22 928 milliárd Ft-ba kerültek, azonban 2022-ben a GKI becslése szerint már 30 ezer milliárd Ft-ot költhetnek a háztartások, ami azt jelenti, hogy villamosenergiára és vezetékes gázra egy átlagos háztartás 281 ezer Ft-ot fordított volna, ha nem változott volna az ár.

A becsült áremelkedéssel ez azt jelenti, hogy az éves kiadás 436 ezer Ft-ra nő. A növekedés kisebb része valósul meg idén (az éves átlag így 333 ezer Ft-ra nő), a nagyobb rész jövőre jut, amikor a teljes összeget (évi 436 ezer Ft-ot) ki kell fizetni"

- olvasható a cikkben.

Ezek alapján a GKI számításai szerint a havi rezsi átlagosan 13 ezer forinttal nő háztartásonként, ami összhangban van a lakosság korábbi becslésével (a rezsiemelésbe beleesőknél +27 ezer forint/hó), mert a háztartások 35 százaléka nem gázzal vagy villannyal fűt (amit figyelembe véve az érintett háztartási körben körülbelül 20 ezer forint/hó lesz a növekmény). 

A GKI a közleményében arra is felhívta a figyelmet, hogy a háztartások megpróbálják mérsékelni az energiafelhasználsát, így a tényleges többletköltség kisebb lesz.

Forrás: hvg.hu

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
És ezt az átlag alatt fogyasztókra is rá kell hazudni!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.