A Mi Hazánk Mozgalom azt követeli, hogy a kormányzat tegye áfamentessé a háztartásonkénti tíz köbméternyi hatósági áras tűzifát – jelentette be a párt alelnöke pénteken Budapesten.

A Mi Hazánk Mozgalom ezt követeli a kormánytól: legyen áfamentes a hatósági áras tűzifa
Fotó: Apáti István, a Mi Hazánk vezérszónoka felszólal a kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló vitában az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. július 12-én. MTI/Balogh Zoltán

Apáti István sajtótájékoztatóján közölte: a javasolt intézkedéssel a köbméterenkénti 35 ezer forintos ár 27 ezerre csökkenne, és az intézkedés nem is jelentene jelentős kiesést a költségvetés számára.

Az ellenzéki párt szerint hatósági árat kellene bevezetni a tűzifa kiszállításhoz kapcsolódó fuvardíjra is, hogy a forgalmazók ne kompenzálhassák a tűzifa hatósági árát a fuvardíj extrém megemelésével

- tette hozzá.

A politikus azt mondta:

a Mi Hazánk Mozgalom szerint Magyarországon több tízezer hektárnyi olyan "túlhordott" erdő van, amely régen megérett a tarvágásra, és az onnan nyerhető tűzifa hosszú távon enyhíthetné az energiaválságot.

A tarvágásnak az az akadálya – folytatta –, hogy ezek a területek osztatlan közös tulajdonban vannak, és a tulajdonosok közül senki nem vállalja, hogy erdőgazdálkodóvá váljon. Az államnak érdekeltté kellene tennie a tulajdonosokat az erdőgazdálkodó státus megszerzésében, és el kellene törölnie a hektáronkénti félmillió forintos felújítási biztosítékot, amelyet a tarvágás megkezdése előtt be kell fizetniük az erdőtulajdonosoknak. Egyszerűsíteni kellene az osztatlan közös tulajdon megszüntetésére vonatkozó szabályokat is – sorolta.

Mindennek nyomán – a környezetvédelmi szempontok betartásával – több tízmillió köbméter tűzifa volna kinyerhető, ami egyben tehermentesíthetné az állami erdőgazdaságokat is

- mondta Apáti István.

Forrás: MTI

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Giovanni Alba
Szerintem sokkal hasznosabb lenne, ha a német példát követve a földgáz áfáját vinnék le, akár nullára, mert többen használnak gázt, mint ahányan fatüzelést. Ha azokat akarják rávenni a fával való fűtésre, akik eddig gázt használtak, akkor külön -és nem is kicsi- költségekbe kényszerítenek sokakat. Arról már nem is beszélve, hogy hogyan képzelték el például a panellakók helyzetét. Vegyenek az erdőgazdaságtól 10 köbméter fát, vigyék fel a tizedikre, és stószolják fel a radiátorok elé?
Nekem kapkodó ötletelésnek tűnik ez az egész, pedig már jóideje téma a kiszolgáltatott helyzet megszüntetése. Persze erre nem a legcélszerűbb módszer 15 éves szerződéseket kötni.
Nyírfa
@Giovanni Alba: Csak népszerűséghajhászsás. Nyilván nem a tűzifa a megoldás.
Képzeld el az újgazdag erdőtulajdonosokat, amint "erdőgazdálkodóvá válva" eldöntik, hogy milyen fákat lehet vagy kell kivágni. Nagyjából olyan pusztítást vinnének véghez, mint amit az újdonsült földbirtokosok tettek Kishantossal.
justhpeter
@Nyírfa: @Giovanni Alba: @Nyírfa: A Mi Hazánk bekaphatja. A tüzifa áfája legyen 0%, a panelproli fűtésáfája most 5%, csak én fizessek a falusi gázért 27% áfát. Szerintük ez rendben van. Szerintem meg a Mi hazánk dögöljön meg, mert ha nem így lesz még én fogom ezt a sok parazitát is eltartani.
amortizáltok
ja a lopott fából is le akarnák nyulni az áfát simlis egy bagázs ez 27 % ot bezzeg nem kívánja lejeb vinni meg kivezetni mert akkor nekik semmi nem jutna. AZ ÁR több mint egynegyeddel DRÁGITVA ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.