Hiába küldött erős fenyegetést az EU, előrelépésnek tartja az Európai Bizottság vasárnapi, Magyarországot érintő döntését a területfejlesztési miniszter.

Az Orbán-kormány már a fenyegetést is győzelemnek látja

Navracsics Tibor szerint, ezzel megnyílik az út az újjáépítési alappal és a kohéziós forrásokkal kapcsolatos tárgyalások gyors lezárása előtt.

Abban bíznak, hogy ezeket a tárgyalásokat is lezárhatja az év végéig a kormány

- értékelte a miniszter a bizottság döntését sajtótájékoztatóján. Úgy fogalmazott, a magyar kormánynak

esze ágában sincs nem teljesíteni az eljárás során tett vállalásait, így a szankciós tanácsi határozat elfogadására nem kerülhet sor, ezért másodlagos jelentőségű, hogy milyen szankciós javaslatot tartalmaz a vasárnap elfogadott dokumentum.

A vasárnapi európai bizottsági döntéssel lezárultak a feltételességi eljárás több hónapos intenzív tárgyalásai, így ezután újabb elvárások már nem támaszthatók Magyarországgal szemben. Elmondta azt is, hogy:

a szükséges törvénymódosításokat hétfőn és pénteken nyújtja be a kormány az Országgyűlés elé.

A kabinet egyik legfontosabb vállalásaként mutatta be a tizenhét közül az integritási hatóság felállítását, amely az uniós forrásokból megvalósuló projektek közbeszerzési eljárásait ellenőrzi, és azokba csalás, összeférhetetlenség vagy szabálytalanság esetén avatkozhat be.

Vezetőjét nyílt pályázaton, független szakértők választják ki – mondta, hozzátéve, a hatóság november második felében kezdheti meg működését.

A magyar fél ugyancsak vállalta egy korrupcióellenes munkacsoport létrehozását, amely nem a kormányzaton belül kap helyet, hanem az integritási hatósághoz fog kötődni. Elnöki tisztét az integritási hatóság elnöke tölti majd be, és paritásos alapon működik majd a kormányzati és nem kormányzati szférából érkező tagokkal.

A kormány a korrupcióellenes keretrendszert is erősíteni fogja, ezen belül Navracsics Tibor a vagyonnyilatkozatok személyi hatályának és tartalmának bővítését emelte ki.

A vállalások között szerepel még a közhatalom gyakorlásával és a közvagyon kezelésével kapcsolatos kiemelt bűncselekmények esetén alkalmazandó külön eljárás, amely lehetővé teszi a bírói felülvizsgálatot abban az esetben, ha az ügyészség vagy a nyomozóhatóság elutasít egy feljelentést vagy megszünteti a büntetőeljárást.

Navracsics Tibor arról is beszámolt, hogy a vállalások végrehajtása már augusztus végén megkezdődött a gyorsabb lebonyolításért.

Forrás: mfor

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Néro2
Állandóan győznek. 15 éves gázszerződéssel covid vakcinával Petipumpákkal 30%-os inflációval leemelkedet rezsivel ...
Háááá nemis tom' jobb lenne ha inkább veszítenének. Ennyi győzelem miatt már ki van a seggünk a gatyából.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Néro2
Állandóan győznek. 15 éves gázszerződéssel covid vakcinával Petipumpákkal 30%-os inflációval leemelkedet rezsivel ...
Háááá nemis tom' jobb lenne ha inkább veszítenének. Ennyi győzelem miatt már ki van a seggünk a gatyából.
Yoda69
Vegulis lehet ugy is nezni, hogy a penz 35%-a mar zsebben van, lehet osztogatni az oligarchaknak. A maradek 65%-kal meg majd lesz valami.
Giovanni Alba
"Nos, ha véletlenül mégis megtalálta, akkor megteheti azt a bizonyos „felülbírálati indítványt” – persze azt is csak szigorúan jogi képviselettel. Azonban ha nem ön volt a feljelentő vagy a sértett, hanem ön csak egy tisztességes állampolgár, akit zavar, ha lopnak az államkasszából, akkor, mielőtt megtehetné a „felülbírálati indítványát”, az anonimizált határozat mellett az ügyiratjegyzéket is csak anonimizálva kaphatja meg. Vagyis azokat az adatokat, amelyekből azonosítani lehetne, hogy kivel szemben tagadták/szüntették meg az eljárást, a hatóság az iratjegyzékből is eltávolítja, vagy kicserélheti más adatokra. Emellett önt már ekkor titoktartásra kötelezik, vagyis még ezt a katyvaszt sem hozhatja nyilvánosságra."
Ez csak ízelítő, a teljes cikk a linken elérhető.
24.hu/belfold/2022/08/20/buntetoeljaras-europai-bizottsag-felulbiralati-inditvany-sandor-zsuzsa-velemeny/
fergeteg
Az országot és Európa egy részét egykor diktatúra alá döngölt vörösök kiegészülve a friss zöldekkel akarják Magyarországot is újra maguk alá verni.
Nem ízlik nekik hogy ki vannak baszva a 70 éves gazdasági hatalolmból. Antall idejében még dőzsölt
a bolsi. Most elege lett a kiszorításból. A pénzes zsidókhoz fordultak segítségért.
DE A NÉP MÁR ZUGLÓBAN SEM HÜLYE.
balos
@Néro2: Megmondták a mínusz és nulla növekedés is plusz a fideSSes idea szerint!
ómió
Szóval, az EU "kikötések", amiket novemberig várnak teljesíteni - mi meg naív módon "belementünk" - efftársilag már fenyegetést jelentenek!?
Toller Béla
Nehogy már ne tudjon egy nép elzavarni egy ennyire elvadult diktatúrát ! Csak egy irányba kell lőni !
Macskaszem
@KisTehen: Mert le vagytok butítva, ki van mosva az agyatok, sötétben tartott gombák vagytok. Szerencsére nem mindenkinek van ilyen könnyen ledarálható agya.
Málna
Hát ha Orbán ebből a játszmából is jól fog kijönni, tényleg meghajlok előtte...:-)
Toller Béla
@KisTehen: Az ide-oda költöztetett népre gondolsz ? Hogyan képzeled, meddig megy ez még ? Már többször is csak száz alatti előnyt szereztetek a csalással együtt ! Nem gondolod, hogy szorul a hurok a kapca nyakán ?
kereső
Jogosan! Az eredeti "javaslat" -6400 milliárd Ft, és azonnal, minden mérlegelés-és halogatás nélkül. Ez a kohéziós pénz 65%-a lett volna. Ehhez képest a "fenyegetés" felére csökkent, és 2 hónapnyi haladékot kapott a kormány. Most akkor "jönnek a jogászok és jó napot"- ismerve a fideSS jogászainak "felkészültségét", lesznek olyan kiskapuk, amelyekkel az EB nem tud mit kezdeni, főleg ha nem is akar. Akárhogyan nézzük, ez győzelem- és az unió parlamentjének semmibe vétele az EB által.
amortizáltok
lezárhatja le ám ha még egyáltalánn kormányon leledzenének esélye igencsak parányi mert igy abszurdum a ténykedésük nulla magyarosan vádaskodásból hegyek beismerés az -471 C
amortizáltok
@sgl: pusztán azért mert szabad prédára engedte a kormány: igy mindent 10 el 20-al 100-al szorozgatnak hogy nekik lehessen TÖBB. Majd ha még a 27 % ot is megduplázza akkor a nép hullik majd az éhségtől mint a permetezett legyek 5-7-10 milliókból havi szinten .
Rö, vagy rágcsálhat a szegényebbje vagy lop reggeltől estig meg ha bedurvul akkor rabolni is képes ,mert az életösztön ilyen lehet ám pintérből 100 akkor is.
Gazella
Akkor hiszem el ha ténylegesen látom is!
nemkati
@Málna: Ennél jobban hova bírsz már hajolni? Már most a padlót nyalod.
Málna
@nemkati: Ó, azért még nem...Tudok jobban is, ha akarok.:-)
134.bátor
Ez fenyegetès? Megalkuvásnak mondanám. Persze,hogy nyertek már megint. Nem tőlük kène várni,hogy megszabaduljunk ezektől.
gina
Mocskos patkányok és ezeknek tapsikol a sok fogatlan proli ,,meg is érdemlik ezt a tolvaj primitiv bandát
Aki Én
@Málna: Sokat elárul, hogy ki előtt hajolgatsz.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.