A kormány vállalta az Európai Bizottság felé, hogy a közérdekű közalapítványoknál szigorú összeférhetetlenségi szabályokat hoz, a politikai kötődés kizáró ok lesz. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a FIDESZ hiába rakta tele embereivel az alapítványokat, most gyomlálhatja őket ki, ha nem akarja végérvényesen elbukni az EU-s támogatásokat. 

Az EU döntött: ki kel gyepálni a Fidesz beépített embereit az alapítványokból – nem lesz egyszerű

Ez az uniós szabályok átvételét jelenti a gyakorlatban, amelyek alapján összeférhetetlenséget jelenthet a kuratóriumi tagok esetében politikai szimpátia is. Bár még nem ismert pontosan, hogy a "politikai szimpátia" pontosan mit takar, de borítékolhatóan komoly változás jön a közalapítványoknál, hiszen több helyen miniszterek ülnek.

A közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló törvény összesen 33 szervezetet nevesít, a hvg.hu megnézte, hogy kinek mozoghat a széke az új összeférhetetlenségi szabályokkal.

Az egyik legégbekiáltóbb, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány kuratóriumi elnökének, Lázár János miniszter, fideszes országgyűlési képviselőjének összeférhetetlensége.

Scmidt Mária történész, kuratóriumi tag sorsa is kérdés, mert a politikai szimpátiája egyértelműnek tűnik, a Fidesz egyik fő ideológusának tartják, és többször volt kormánybiztos is.

Néhány tagnál a szabályok ismerete nélkül nem egyértelmű a helyzet, de a miniszterek, országgyűlési képviselők biztosan csomagolhatnak. A hvg.hu megnézte a listát – nem rövid.

Forrás: hvg.hu

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Es mindezt november 19-ig. Nem lesz egyszeru mert annyira polipszeruen szetterjedt a maffia, hogy talan meg a Don se tudja ki az embere es ki nem az.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Yoda69
@Namely: Mar most kimehetsz a ruszkikhoz, senki nem tart vissza. Es maris elvezheted a kinti eletet.
ómió
Oda, bizony, csak neobolsi "beépítettek" ültetése "píszí"! Legalábbis efftársiasan!
Namely
@Yoda69: hol olvastad, hogy ki akarok menni? Sehol nem olvashattad, mert nem írtam ilyet. Akkor arra reagálj, amit írtam. :)
@Törölt Nick: "Az, hogy az uniónak nincs pénze FAKE NEWS laposföld hívőknek."
Akkor miért hitelfelvételből volt a helyreállítási alap?
"Értem én, hogy jár az a pénz. Az iskolában is jár az ötös, de csak annak aki tudja a leckét. Az értetlen hülyegyerek csak egyest kap. "
Tudom, mindenre van egy nagyon jól érthető, józan paraszti ésszel hozott, de rossz példa. Na, a te iskolai példád is ilyen.

@simmering73: "Az EU-nak nincs pénze. Ez volt a hónap vicce. Tudsz még ilyet? Mesélj még. "
majd miután elmondtad, hogy ha van, akkor miért vettek fel hitelt a helyreállítási alap számára.
kereső
Navracsics a "jönnek a jogászok, oszt jónapot" ihletője, már elmagyarázta, hogy ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy a kormányzati pozicióban lévő kuratóriumi tisztségviselőknek távoznia kellene. Eszem azt a jogászkodás professzor urat!Akkor, tula.képpen mit is jelent? Ja, majd ki lesz találva, meg törvénybe lesz iktatva, és mehet tovább a habzsi dőzsi az ország magánositott vagyonán/vagyonából.
karma1
@Yoda69: Ugyan mar, Aranyom, hat hany eves vagy, es meg hiszel a mesekben? Ez a csapat annyit hazudik,amennyit bir es amennyit akar!
Volt a lakotelepen, ahol laktam egy darabig, egy szomszed, eleg simlis pasi volt, de a felesege jo fej volt, - o szokta mindig mondani, hogy "olyan szegeny meg sose voltam, hogy igerni ne tudtam volna!" Vagyis pont ezt csinalja most orban is: fut-fat megiger, holott a vak is latja, hogy ez egyszeruen teljesithetetlen: a legtobb alapitvanyt iskolakra, felsooktatasra csinalta, es raadasul a tulnyomo reszet egyhazi kezelesbe is.
hat amugy is szar az oktatas helyzete, most akkor mi lesz? Az osszes stromanjat visszahivja azokrol a helyekrol, ahova bedontotte a rengeteg penzt (mert az alkotmanyos koltsegkent szepen visszafolydogal az o szamlajara), es akkor mi lesz az oktatassal, a tanitassal? Bizonytalan idore bezarnak az iskolak, mert nincs tanar, nincs futoanyag, es most meg azt a penzt is visszaveszik toluk, ami az alaputvanyokon keresztul kicsit csordogalt a suliba is, hogy ne legyen feltuno?
Hidd el, ez az egesz mar csak a szar ide-oda pakolasa, mikozben mindenki osszekenodik a szarral, budos es vallalhatatlan lesz - szerinted ezt IGY megfogja csinalni?
Mert szeritem nem - most az egesz stabja azon dolgozik lazasan, hogy mire hivatkozva tudjak ezt leallitani, es meg kikuncsorogni legalabb dec 31-ere egy plusz 5 honapot, mig a suli ev tart?
Az Unioban is csak a jozan paraszti eszet kellene elovenni - de ugy latszik, ott is van az a penz, amiert tollas lesz a hatuk...:(
balos
A politika és a vallás két az élettől teljesen független dolog,mert pont azokat hagyják ki a terveikből akikért kellene élniük!A hatalom megszerzése állatot csinál sok felkapaszkodott kétlábon járó végtermékből!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.