Bajban van a balassagyarmati önkormányzat is az elszálló energiaárak miatt, a város fideszes polgármestere, Csach Gábor részletesen számolt be Facebook-oldalán a problémáról és városvezetés lépéseiről.

Akkor mehetnek haza a dolgozók, ha a hőmérséklet elviselhetetlen mértékben csökken 18 fok alá

Azt írja, tucatnyi településsel együtt közbeszerzésen próbáltak az önkormányzati intézményeknek (szociális otthon, óvoda, városháza) gázt szerezni egy évre. Miután a települések közül többen nem fogadták el a 16,6-szoros megemelt ajánlatot, az állami intézmények számára rendelkezésre álló KEF (Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság) rendszerben keresztül indíthatják el a közbeszerzést.

Ennek azonban két kockázata is van Csach szerint:

Ha fixált árat kapnak, egy esetleges tőzsdei árcsökkenéskor is egész évben fizetniük kell az elnyert magas árat.

Ha nem kapnak fixált árat, akkor a napi tőzsdei ár szerinti fizetés jön úgynevezett fix felárral számolva. Ez az ár most bár alacsonyabbnak látszik, de a fix felár miatt egy 20-30 százalékos emelkedés esetén ez akár súlyosabb terhet is jelenthet, mint a 12-17-szeres piaci ár.

„Nyilván segítséget jelentene a kormány beavatkozása a közszféra energiabeszerzés támogatására (ársapka, egyéb támogatás, részletfizetési lehetőség stb.)”

– írja a balassagyarmati polgármester, ám az állami intézményeket ugyanez az energiaár sújtja, és a lakossági terheket sem lehet tovább növelni.

„Nem várunk a sültgalambra, megpróbálunk mi is jelentős megtakarítást végrehajtani”

– írja.

Arról döntöttek, hogy a Jánossy Képtárat és Helytörténeti Gyűjteményt akkor zárják be, amikor „az ott dolgozók számára a villanyradiátoros rásegítéssel is a benti hőmérséklet elviselhetetlen mértékben csökken 18 fok alá.” Ez valamikor október közepe és november eleje között várható.

A balassagyarmati sportcsarnokot nem, a kiszolgáló helységeit délelőtt, oktatási időszakban normál üzemmódban fűtik, délutánonként és hétvégéken pedig jelentősen csökkentik a fűtést.

A polgármester bejegyzése szerint bezárhat még a Központi Óvoda B-épülete és a Vármegyeháza télre.

Forrás: Telex.hu

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.