Az uniós csalás elleni hivatal munkatársait a pénzügyőrök biztosíthatják a helyszíni vizsgálatok alkalmával. Ez az egyik olyan törvénymódosítás, amit a kormány azért nyújtott be a parlamentnek, hogy elkerülje az Európai Bizottság  pénzmegvonását.

A 444 cikke szerint hétfő este Semjén Zsolt általános miniszterelnök-helyettes benyújtotta a parlamentnek azoknak a módosító javaslatoknak egy részét, melyektől a kormány azt reméli, hogy az elfogadásukkal elkerülhető az EU pénzmegvonása. Az Európai Bizottság ugyanis három operatív program költségvetésének 65 százalékos elvonását lengette be, de november 19-ig hagyott időt a magyar kormánynak, hogy érdemi reformokat hozhasson. 

Törvényt módosít a kormány az uniós pénzekért, az OLAF a NAV-ot hívhatja segítségül a helyszíni vizsgálatokhoz

Fotó: Illusztráció/Facebook/NAV

Az egyik most benyújtott javaslat úgy módosítaná az uniós csatlakozásról szóló törvényt, hogy elfogadása után az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) megkeresése alapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőri támogatást nyújt a helyszíni ellenőrzés vagy vizsgálat lefolytatásához – írja a lap.

A vizsgálatok alkalmával a NAV pénzügyőrei ugyanolyan intézkedéseket tehetnek, mintha a magyar hatóság utasítására járnának el, vagyis ha valaki nem hajlandó az OLAF embereivel együttműködni, akkor a NAV jelen lévő munkatársai közigazgatási bírságot szabhatnak ki rá (összege egymillió forint, többször is kiszabható). A közigazgatási bírság helyett figyelmeztetést nem lehet alkalmazni, az összege kapcsán pedig nem lehet mérlegelni.

A lap szerint a módosítások azt teszik lehetővé, hogy az OLAF vizsgálói a vizsgálattal érintett helyiségbe vagy bármely más üzleti célra használt területre a NAV pénzügyőreivel bejuthassanak, a helyszínt a NAV egységei biztosítják, így az OLAF munkatársai zavartalanul végezhetik a vizsgálatokat, hozzáférhetnek az adathordozókhoz és védelmük is van. A pénzügyőrök ugyanis kényszerítőeszközt is alkalmazhatnak, ha a jogszerű intézkedésnek valaki ellenszegülne.

Forrás: 444.hu

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
A NAV is csak egy maffiaszervezet, akik képtelenek voltak a politikusaink vagyongyarapodását az elmúlt évtizedekben ellenőrizni..
Most mitől várhatnánk, hogy pl. egy Lölő féle céget majd elkezd korrekt módon vizsgálni?!
Hülyeség! Porhintés az egész!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
A brüsszeli diktátumok lekövetése!? A lengyelek példájából kéne tanulnunk!
kereső
@117: DE, nagyon unom.DE mindaddig hajtogatom, amig sokan meg nem értik, hogy hogy a demokrácia hiánya mihez vezet. A lopás, az ország kifosztása, kisajátitása, az ország javainak saját tulajdonként való kezelésének oka a demokrácia hiánya. A fesooroltak- azok okozatok.
És, a legfontosabb: attól nem lesz demokratikus egy állam, és több párt rendszer, hogy az egy párt által megalkotott (navracsics professzúr úr gerinctelen csicska) választási tv. szerint szavazhat négy évenként.
csak úgy....
tolvajék úgy módosítanak törvényeket,hogy továbbra is zavartalanúl lophassanak! ügyes..
kereső
@sgl: 09:23 És kellene gerinces, nem sunnyogó "értelmiség", és irástudók hada, akik fel mernék vállalni a demokrácia támogatását. Nézd meg mit csinált az állampárt az MTA-val, a magyar tudományos életet kiherélte- és???. Néhány társadalomtudós kivételével, mind belesimul a NER-be, kutat amit "szabad"- csak azokból nem lesz nemzetközi szinten is értékelhető eredmény.Azokból nem profitálni itthon az egészségügy. Nem baj, majd lesz ürkutatás- a semmire.
kereső
@sgl: Ó, a szocik adják a "tiszták" gerincét, majd MZP-el összefogva lesz ám másik árnyékkormány is.
Cucika
Megnézhetik azt amit engélyeznek megnézni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.