A kereskedelmi és iparkamara elnöke a téllel kapcsolatban is eléggé borúlátó.

Interjút adott a portfolio.hu-nak Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke. 

Parragh: "várhatóan erősen fog nőni a munkanélküliség" – az energiaválság magyar hatásairól beszélt a MKIK elnöke

Parragh László, az MKIK elnöke beszédet mond a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Fókuszban a külpiacok című évnyitó rendezvényén Budapesten 2022. március elsején

Fotó, címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

Parragh arra a kérdésre, hogy a mostani energiaválság súlyosabb lesz-e, mint a koronavírus okozta válság, a következőt felelte:

Ez egy más természetű válság. Sokkal inkább a rendszerváltás sokkhatásához hasonlítanám, amikor az egész magyar termelési struktúra, az iparpolitika kérdőjeleződött meg. 

Ma sok modern termelési területtel rendelkezünk az autóiparban, a vegyiparban, a gyógyszergyártásban. Ennek óriási az energiaigénye, és ha nem tudunk versenyképes áron energiát biztosítani ehhez, akkor komoly hátrányba kerülünk.

Az iparkamarai elnök elmondta, az MKIK már évekkel ezelőtt figyelmeztetett többek közt a gazdasági szerkezetváltás szükségességére, és az is segítség lenne, ha az ország megtakarításainak egy része euróban lenne, és nagy gond, hogy ez nem így van.

Egész Európa előtt számos kihívás van. Az egyik kihívás valóban a gazdasági növekedés kérdése, a másik az infláció megfékezése, a harmadik a költségvetési hiány – illetve itthon ma már az ikerdeficit –, a negyedik a munkahelymegőrzés, ebből következik az ötödik, a vállalkozások életben maradásának kérdése

– válaszolta a lapnak, és azt is hangsúlyozta, hogy el kell dönteni, a növekedés támogatását, vagy az infláció letörését választják.

Parragh beszélt a kamara javaslatáról is, amely szerint az egész világot érintő szerkezetváltást az ország javára kell fordítani, és továbbra is a növekedés helyreállítására kell fókuszálni. Hozzátette: a mély válságot el kell kerülni. 

Azt kell eldönteni, hogy melyik ujjunkat harapjuk, de akárhogy döntünk a végén, valami úgy is fájni fog. Nem hiszem, hogy a magyar költségvetésnek – és ez nem magyar sajátosság – lesz arra pénze, hogy minden területnek kellő mértékű támogatást biztosítson, és nem is lehet ezt megoldani

 - ezt annak kapcsán mondta el Parragh, hogy felmerült, sok kisebb vállalkozás került bajba a kereskedelemben, a szálláshely-szolgáltatásban, de más területeken is. Parragh ezzel kapcsolatban azt mondta, nem hiszi, hogy van annyi pénz a munkahelyek megőrzésére a költségvetésben, hogy elkerülhető legyen a munkanélküliség növekedése. 

Várhatóan sajnos erősen nőni fog a munkanélküliség, ezt már nem lehet elkerülni. Ez sem ördögtől való, hiszen tudjuk, hogy a gazdaság sohasem állandó, a konjunktúra és visszaesés időről időre váltakozik. Nekünk azért kell most dolgoznunk, hogy a lefelé ívelő szakaszt a leggyorsabban képesek legyünk megállítani, és visszatérhessünk az újbóli fellendüléshez.

- magyarázta.

Az idei téllel kapcsolatban az MKIK elnöke borúlátó volt, szerinte "rengeteg elesett ember lesz, akiken segíteni kell majd”, és azt is hozzátette, hogy nagy nehézségek lehetnek télen.

Nagyon remélem, hogy nem lesz igazam, de sajnos nagy esély van arra, hogy komoly nehézségekkel nézünk majd szembe a télen. Erre az államnak is fel kell készülnie.

Forrás: portfolio.hu

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
hány hónap is magyarországon a munkanélküli segély? hány család fog tönkremmenni,koldulni vagy lopni kényszerülni? mindent azért nem lehet ráfogni a háborúra ,ezt orbánék baxarintották el személyesen!
-még jó,hogy a külhoni iskolásokra fussa.,akiket muszáj pátyolgatni...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
surdilloFUJT
a VÁLLALKOZÓKNAK MÁR RÉG BETONBA KELLETT VOLNA DÖNGÖLNI EZT A VÉRSZÍVÓ,ALJAS,GAZEMBERT!!!
ómió
@Aki Én: Csakhogy ti, bolsik az "itt a vég"-et "törvényszerűen" évente többször is "megjósoljátok"! De valahogy még mindig nincs itt!
Aki Én
@ómió: Igen, valóban itt van már a vég.

,,Nincs szakember, felfüggesztik a gyermek gasztroenterológiai szakrendelést a Fejér Megyei Kórházban"

,,csak ebben a hónapban ez a 35. ilyen eset, ebből 15 érintette a járóbeteg-ellátást, 20 pedig a kórházellátást. Szerinte a legnagyobb probléma a szakdolgozói hiány, de olyan is előfordult már, hogy a megfelelő orvosi eszköz hiánya okozott gondokat. Kitért rá, négyből egy esetben a szakorvos hiánya miatt nem lehet a rendelést vagy a műtétet megtartani, négyből két esetben pedig a szakdolgozói hiány okozza ugyanezt.
A híradós anyagban az is elhangzott, csak tavaly 17 ezren hagyták el az egészségügyet. "

Most valamiért nem érzed a kormány felelősségét, mi? Most is azzal jössz, hogy Gyurcsány.
Jesszus, de mérhetetlenül ostobák vagytok.
ómió
@Aki Én: "Nincs szakember"? Hát, miért rugdosta ki őket Böszme gazdátok?! Meg még "menekülnek" is!? Csak nem a dupla fizetés elől? Ti, bezzeg, "megfogtátok" őket - 1 havi fizu lenyulásával, mi!? A 70 kórház meg, amit Komáromi efftárs "szakpolitikusotok" meg bezáratott volna, ugye, az lett volna az "efftársi generálmegoldás"!? E mögül a "felelősségérzet" mögül az igazi az "efftársi igehirdetés"!?
Aki Én
@ómió: Picit túltolod. Egy trollnak sem kell ennyire hülyének lenni.
ómió
@Aki Én: Csak nem bolsi magatokra ismertél, bolsiék fajkreténje, amiért most a tetübolsi trollságodat hazudnád rám!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.