Budapest főpolgármestere jogos kérdéseket feszeget legújabb Facebook posztjában. 

Karácsony kérdése az állam fele: "Mi indokolja ezt a 38-szoros profitot?"

Fotó: Facebook

Az állami tulajdonú paksi atomerőmű 38-szoros profittal adja az önkormányzatoknak az áramot: a 12 forint/kilowattóra áron megtermelt villamos energiát kilowattóránként 462 forintért értékesíti az önkormányzatoknak. Mi indokolja ezt a 38-szoros profitot?

– tette fel a kérdést a bejegyzésben, hozzátéve:

Paks annyi áramot termel, amennyi a lakossági fogyasztáson felül bőven biztosítana akkora mennyiséget, hogy az összes közszolgáltatást – közvilágítás, közösségi közlekedés, ivóvíz-szolgáltatás el lehessen látni nemcsak Budapesten, hanem az egész országban.

Karácsony az energiaválság miatt levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek, amelyben az Alaptörvényben biztosított jogokkal élve a Fővárosi Önkormányzat nevében két kormányzati intézkedést kezdeményezett.

1. „A kötelező önkormányzati feladatok ellátásához (így különösen a közösségi közlekedéshez, közvilágításhoz, ivóvíz-ellátáshoz) szükséges villamosenergia beszerzése kerüljön be az egyetemes szolgáltatás körébe” (vagyis annak díja a lakossági piaci ár legyen, amely, mint írta szintén „sokszorosan meghaladja a paksi áram önköltségét, így az MVM csoport számára így is jelentős profitot biztosít”).

Az áramárhoz fontos megjegyzést is tett, eszerint a budapesti tömegközlekedés „villamosenergia-igényének 2023. évi többletköltsége önmagában meghaladná a Fővárosi Önkormányzat teljes iparűzésiadó-bevételét”. Vagy rövidebben:

„Magyarul: nincs annyi bevételünk, mint amekkora a számla.”

A másik kérvényezett intézkedésről a Telex.hu cikkében olvashatnak. 

Forrás: Telex.hu

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
K4ll a profit az MVM-nek! Sportra, CÖF számára is kell pár száz milliócska, legyen miből okt. 23-ra felbuszoztatni a fél országot a fővárosba, békemenetre, és Orbán meghallgatására.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
simmering73
Kérdezni ettől? Vessétek már le a gentleman stílust, itt a gengszterstyle a módi.
Maccska
A naperőművek meg ingyen termelnek.
Karácsony kiszámolhatná hogy a nullának hányszorosa a 462.
Maccska
2022. szeptember 20.
Hogyan mérsékelné az energiaárakat Orbán Viktor egész Európában?
Forrás: Vg.hu
2022.04.08. 10:26
2022.04.08. 14:41
Hogyan mérsékelné az energiaárakat Orbán Viktor egész Európában?
A magyar miniszterelnök javaslatai három meghatározó területen jelentenének könnyebbséget a piaci szereplőknek és a vásárlóknak.

Az európai energiaárak csökkentését célzó javaslatokat tett az uniós döntéshozóknak a magyar kormányfő szerdai nemzetközi sajtótájékozóján. Orbán Viktor elmondta: könnyebbséget jelentene a piaci szereplőknek és a vásárlóknak, ha ideiglenesen felfüggesztenék a szén-dioxid-kvótarendszert, szétválasztanák a nagykereskedelmi villamosenergia és a földgáz árát, illetve szüneteltetnék azt a kötelezettséget, amely szerint bioösszetevőt kell keverni az üzemanyagokba.Ezek megvalósítására azért van szükség a kormányfő szerint, hogy alacsonyabbak, kezelhetőbbek legyenek a végfelhasználók számára már szinte elviselhetetlen áram-, gáz- és üzemanyagköltségek – írja a VG.

ETS szénhidrogénkvóta-rendszer
Az ETS-rendszer azokat a vállalatokat bünteti szén-dioxid-kvóták kötelező vásárlásával, amelyek működésekor üvegházhatású gáz, mindenekelőtt szén-dioxid kerül a környezetbe. A kvótavásárlás közvetlen célja az, hogy a kvótavásárló vállalatok visszafogják a károsanyag-kibocsátásukat – így ugyanis kevesebbet kvótát kell venniük – végső soron pedig váltsák környezetkímélőbbre a technológiát.

Nem véletlen, hogy uniós szinten terítéken van az ETS rendszer kiterjesztése, ráadásul úgy, hogy a kötelezettség elérne egészen a lakosságig.

Ám miközben a fosszilis alapú energiatermelés és az ipari gyártás esetében az említett technológiaváltás idő- és költségigényes, a kvótavásárlás pluszkiadása azonnal jelentkezik, és gyűrűzik tovább a végtermékek árába. Ez a teher ideiglenesen megszűnne Orbán Viktor javaslatának elfogadása esetén.

A jelenlegi árkörnyezeten ugyanis az áram árának 20-25 százaléka a karbonkvótaköltség. Évente ez Magyarországon nagyjából 800...
surdilloFUJT
Karácsony,azon gondolkozz el és qrvára szégyelld a képed,mivel a lelkeden szárad a Köztársaság lehetőségének buktatása,az aljas csóringereddel együtt!!!Ne nyugodjon meg a lelked,amiért mzp-vel megpuccsoltátok az ország népe életének jobbrafordulását!!!
NKF
Kamugeri inkább azzal foglalkozna amire megválasztották!
ómió
Mutyigeri efftárs a saját bojkott-támogatása és a kialakult szabadpiaci ár közötti összefüggést is "hiperpasszívan látja"!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.