Budapest főpolgármestere jogos kérdéseket feszeget legújabb Facebook posztjában. 

Karácsony kérdése az állam fele: "Mi indokolja ezt a 38-szoros profitot?"

Fotó: Facebook

Az állami tulajdonú paksi atomerőmű 38-szoros profittal adja az önkormányzatoknak az áramot: a 12 forint/kilowattóra áron megtermelt villamos energiát kilowattóránként 462 forintért értékesíti az önkormányzatoknak. Mi indokolja ezt a 38-szoros profitot?

– tette fel a kérdést a bejegyzésben, hozzátéve:

Paks annyi áramot termel, amennyi a lakossági fogyasztáson felül bőven biztosítana akkora mennyiséget, hogy az összes közszolgáltatást – közvilágítás, közösségi közlekedés, ivóvíz-szolgáltatás el lehessen látni nemcsak Budapesten, hanem az egész országban.

Karácsony az energiaválság miatt levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek, amelyben az Alaptörvényben biztosított jogokkal élve a Fővárosi Önkormányzat nevében két kormányzati intézkedést kezdeményezett.

1. „A kötelező önkormányzati feladatok ellátásához (így különösen a közösségi közlekedéshez, közvilágításhoz, ivóvíz-ellátáshoz) szükséges villamosenergia beszerzése kerüljön be az egyetemes szolgáltatás körébe” (vagyis annak díja a lakossági piaci ár legyen, amely, mint írta szintén „sokszorosan meghaladja a paksi áram önköltségét, így az MVM csoport számára így is jelentős profitot biztosít”).

Az áramárhoz fontos megjegyzést is tett, eszerint a budapesti tömegközlekedés „villamosenergia-igényének 2023. évi többletköltsége önmagában meghaladná a Fővárosi Önkormányzat teljes iparűzésiadó-bevételét”. Vagy rövidebben:

„Magyarul: nincs annyi bevételünk, mint amekkora a számla.”

A másik kérvényezett intézkedésről a Telex.hu cikkében olvashatnak. 

Forrás: Telex.hu

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
K4ll a profit az MVM-nek! Sportra, CÖF számára is kell pár száz milliócska, legyen miből okt. 23-ra felbuszoztatni a fél országot a fővárosba, békemenetre, és Orbán meghallgatására.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Rockxy
blöff, színjáték.
a gergő tudja, hogy miért 38szoros az ár.
és miért?
fit for fiftifájv!
Pálinkás Pál
vazze..nem kérdezgetni kéne, langymeleg...kihalt a virtus a magyarból...legelőre való...
kereső
Gergő- okosabbat nem tudsz kérdezni? Mi indokolja?,,,Na, mi? Orbán &Xo hatalom és pénzéhsége. Már Clinton is megmondta anno orbánról.
Nessy
K4ll a profit az MVM-nek! Sportra, CÖF számára is kell pár száz milliócska, legyen miből okt. 23-ra felbuszoztatni a fél országot a fővárosba, békemenetre, és Orbán meghallgatására.
simmering73
Kérdezni ettől? Vessétek már le a gentleman stílust, itt a gengszterstyle a módi.
surdilloFUJT
Karácsony,azon gondolkozz el és qrvára szégyelld a képed,mivel a lelkeden szárad a Köztársaság lehetőségének buktatása,az aljas csóringereddel együtt!!!Ne nyugodjon meg a lelked,amiért mzp-vel megpuccsoltátok az ország népe életének jobbrafordulását!!!
NKF
Kamugeri inkább azzal foglalkozna amire megválasztották!
ómió
Mutyigeri efftárs a saját bojkott-támogatása és a kialakult szabadpiaci ár közötti összefüggést is "hiperpasszívan látja"!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.