A nyár közepén, hosszú idő után ismét, enyhén emelkedni kezdett a munkanélküliségi ráta. Augusztusban így már 177 ezer ember vallotta magát munkanélkülinek a júniusi 160 ezer után – derül ki a KSH friss adataiból.

Lecsaphat Orbán Viktor fenyegető réme: komoly munkanélküliség jöhet Magyarországon
Fotó: Pixabay

 A foglalkoztatottak létszáma eközben mintegy 26 ezer fővel zsugorodott, számuk augusztusban 4,713 millióra rúgott. Az egy évvel ezelőttihez képest viszont a nyár végén mindegyik adat jóval kedvezőbb képet mutatott.

Vihar előtti csend van a munkaerőpiacon. Egyelőre nem tudni, valóban megérkezik-e a vihar, s ha igen, mikor, és mekkora lesz

- vélekedett a Népszvának Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke.

A vállalkozások óvatosak, tartalékolnak, miközben készítik a vészforgatókönyveket arra az esetre, ha tartósak maradnának a jelenlegi magas energiaárak, vagy ha az ellátási láncok a jelenleginél is jobban megborulnának.

Rolek szerint ugyanakkor hatalmas a bizonytalanság a cégek körében. Nem lehet előre látni, meddig húzódik a háború, hogyan alakul a világpolitika és az abból következő gazdasági helyzet.  Szerinte ez a bizonytalanság mutatkozik meg abban is, hogy bár a munkaerőhiány még mindig jelen van, a cégek jelentős része létszámstopot hirdetett. 

A kormány a hétvégén jelentette be, hogy mintegy 10 ezer, energiaigényes feldolgozóipari kis- és középvállalkozás esetében az október, november, december hónapokra eső áram- és gázszámlák növekményének felét kifizeti az állam. A vállalkozásoknak cserébe tartaniuk kell foglalkoztatotti létszámukat. Rolek Ferenc szerint ez jelentős segítség, de kérdés, az állam meddig tudja az átvállalást biztosítani. Bár nehéz megmondani, mennyi tartalékuk van a hazai cégeknek, Rolek Ferenc összességében úgy véli, a jövő év „még elmegy”.

Ha azonban 2023 végéig sem rendeződik a helyzet, többek között komoly munkanélküliség is jöhet.

Ha a vendéglátó- és szállodaszektornak továbbra is segítség nélkül kell szembenéznie a magas energiaszámlákkal, ott mindenképp a munkanélküliség növekedésével, étterem- és hotelbezárásokkal kell számolni. Az emelkedő költségeket ugyanis nem tudják továbbhárítani a fogyasztókra. Ez azonban szerinte egyelőre nem indít el a munkaerőpiacon dominóeffektust.

A turisztikai ágazat megsegítéséről egyelőre nincs szó kormányzati szinten. Orbán Viktor már júliusban is beszélt ennek fenyegető réméről. A kormányfő azt javasolta:

mindenki becsülje meg a munkahelyét, mert nemsokára harc indul értük.

Augusztusban a foglalkoztatók összesen 2 086 személyt érintő csoportos létszámleépítésére vonatkozó döntést jelentettek be. Ez az előző havi magas érték folytatását jelzi. A háttérben főképp a Tungsram által bejelentett leépítés áll, amely ebben az időszakban 1 548 személyt érintett. 

Forrás: Népszava

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Clavigo
@ómió: @KisTehen: Egyszerre munkaerő hiány és munkanélküliség.Jóóó van a zúgy..Orbán apátok meg Putyint szopja reggeltől- estig ,,az EU- tól meg tarhál... Barmok.!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
jesz
nomegasztán itt vannak az óriási kínai beruházások, és Paks II...

Ezek csak úgy szomjazuák a dolgozni vágyó, adót fizetni óhájtó magyar embereket

Debreceni óriás akkumulátor és egyéb kacatgyár építése, annak üzemelése, a debreceni BMW gyár építése, gyártás, a Belgrád-Budapest vasútvonal, és ott nemzeti büszkeségünk: Paks...amíg az oroszok háborúznak, addig a mieink betonoznak, reménykednek...

(statisztika feljavítva)
Aki Én
@ómió: Az a rész megvan, hogy a ,,megszüntetett" munkanélkülisági adatokba beleszámolták a külföldön dolgozókat, a közmunkásokat és a heti 2 órát dolgozókat?
Ettől lett oly szép a foglalkoztatásii adat.
Ekkor már ,,foglalkoztatási", érted komcsicska?
Mint az átlagbér, amit nem keres meg az emberek több mint 70 százaléka.
De te Böszmézzél, agyhalott!
telegdilaci
@sgl:Ezt a 4,700-ezer foglalkoztatottat én is most olvastam kizárt hogy annyian dolgoznának ha munkanélküliség lesz vissza kell küldeni az ide telepített vendég munkásokat, a munkájukat vegyék át a Magyarországon élő munkanélküliek,ha ennek a kormánynak fontosabbak a Magyar Emberek,mint a külföldi vendég munkások!
Nessy
@telegdilaci: De azok olcsóbbak! Úgy mellékesen az orosz, kínai beruházások esetében a saját dolgozóik végeznék az érdemi munkát. Pakson még lakást is kell építeni nekik! A magyarok mehetnek "kubikosnak", mint 100 éve! Lőrinc barát megnyeri a tendert, és a 26. pancser alvállalkozó csinál majd valamit, ami az átadásig talán állni fog.
ómió
@Aki Én: Nem csillapodik a tetves bolsiságod másrahazudási szindrómája, bolsiék elmebetege!? Szar ügy! Amúgy anno még talán a szomszéd országok munkanélküliségét is "beleszámolták" Böszme gazdádék adataiba, ugye!? Minden bolsi agyhalott így tudja, vagy csak te vagy a "kiválasztott"!? Egyébként, aki valahol dolgozik, de mondjuk nem itthon, az a bolsi tetvesség teóriája szerint "munkanélküli"!? És, ugye, az "átlagbér" Böszme gazdád "paradicsomában" - tudod: amit elkúrt - nem is létezett? Talán még be is volt tíltva!? Bolsiék idiótája, sürgesd meg az agydonorodat!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok