A nyár közepén, hosszú idő után ismét, enyhén emelkedni kezdett a munkanélküliségi ráta. Augusztusban így már 177 ezer ember vallotta magát munkanélkülinek a júniusi 160 ezer után – derül ki a KSH friss adataiból.

Lecsaphat Orbán Viktor fenyegető réme: komoly munkanélküliség jöhet Magyarországon
Fotó: Pixabay

 A foglalkoztatottak létszáma eközben mintegy 26 ezer fővel zsugorodott, számuk augusztusban 4,713 millióra rúgott. Az egy évvel ezelőttihez képest viszont a nyár végén mindegyik adat jóval kedvezőbb képet mutatott.

Vihar előtti csend van a munkaerőpiacon. Egyelőre nem tudni, valóban megérkezik-e a vihar, s ha igen, mikor, és mekkora lesz

- vélekedett a Népszvának Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke.

A vállalkozások óvatosak, tartalékolnak, miközben készítik a vészforgatókönyveket arra az esetre, ha tartósak maradnának a jelenlegi magas energiaárak, vagy ha az ellátási láncok a jelenleginél is jobban megborulnának.

Rolek szerint ugyanakkor hatalmas a bizonytalanság a cégek körében. Nem lehet előre látni, meddig húzódik a háború, hogyan alakul a világpolitika és az abból következő gazdasági helyzet.  Szerinte ez a bizonytalanság mutatkozik meg abban is, hogy bár a munkaerőhiány még mindig jelen van, a cégek jelentős része létszámstopot hirdetett. 

A kormány a hétvégén jelentette be, hogy mintegy 10 ezer, energiaigényes feldolgozóipari kis- és középvállalkozás esetében az október, november, december hónapokra eső áram- és gázszámlák növekményének felét kifizeti az állam. A vállalkozásoknak cserébe tartaniuk kell foglalkoztatotti létszámukat. Rolek Ferenc szerint ez jelentős segítség, de kérdés, az állam meddig tudja az átvállalást biztosítani. Bár nehéz megmondani, mennyi tartalékuk van a hazai cégeknek, Rolek Ferenc összességében úgy véli, a jövő év „még elmegy”.

Ha azonban 2023 végéig sem rendeződik a helyzet, többek között komoly munkanélküliség is jöhet.

Ha a vendéglátó- és szállodaszektornak továbbra is segítség nélkül kell szembenéznie a magas energiaszámlákkal, ott mindenképp a munkanélküliség növekedésével, étterem- és hotelbezárásokkal kell számolni. Az emelkedő költségeket ugyanis nem tudják továbbhárítani a fogyasztókra. Ez azonban szerinte egyelőre nem indít el a munkaerőpiacon dominóeffektust.

A turisztikai ágazat megsegítéséről egyelőre nincs szó kormányzati szinten. Orbán Viktor már júliusban is beszélt ennek fenyegető réméről. A kormányfő azt javasolta:

mindenki becsülje meg a munkahelyét, mert nemsokára harc indul értük.

Augusztusban a foglalkoztatók összesen 2 086 személyt érintő csoportos létszámleépítésére vonatkozó döntést jelentettek be. Ez az előző havi magas érték folytatását jelzi. A háttérben főképp a Tungsram által bejelentett leépítés áll, amely ebben az időszakban 1 548 személyt érintett. 

Forrás: Népszava

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Clavigo
@ómió: @KisTehen: Egyszerre munkaerő hiány és munkanélküliség.Jóóó van a zúgy..Orbán apátok meg Putyint szopja reggeltől- estig ,,az EU- tól meg tarhál... Barmok.!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Clavigo
@ómió: @KisTehen: Egyszerre munkaerő hiány és munkanélküliség.Jóóó van a zúgy..Orbán apátok meg Putyint szopja reggeltől- estig ,,az EU- tól meg tarhál... Barmok.!
jesz
nomegasztán itt vannak az óriási kínai beruházások, és Paks II...

Ezek csak úgy szomjazuák a dolgozni vágyó, adót fizetni óhájtó magyar embereket

Debreceni óriás akkumulátor és egyéb kacatgyár építése, annak üzemelése, a debreceni BMW gyár építése, gyártás, a Belgrád-Budapest vasútvonal, és ott nemzeti büszkeségünk: Paks...amíg az oroszok háborúznak, addig a mieink betonoznak, reménykednek...

(statisztika feljavítva)
Aki Én
@ómió: Az a rész megvan, hogy a ,,megszüntetett" munkanélkülisági adatokba beleszámolták a külföldön dolgozókat, a közmunkásokat és a heti 2 órát dolgozókat?
Ettől lett oly szép a foglalkoztatásii adat.
Ekkor már ,,foglalkoztatási", érted komcsicska?
Mint az átlagbér, amit nem keres meg az emberek több mint 70 százaléka.
De te Böszmézzél, agyhalott!
telegdilaci
@sgl:Ezt a 4,700-ezer foglalkoztatottat én is most olvastam kizárt hogy annyian dolgoznának ha munkanélküliség lesz vissza kell küldeni az ide telepített vendég munkásokat, a munkájukat vegyék át a Magyarországon élő munkanélküliek,ha ennek a kormánynak fontosabbak a Magyar Emberek,mint a külföldi vendég munkások!
Nessy
@telegdilaci: De azok olcsóbbak! Úgy mellékesen az orosz, kínai beruházások esetében a saját dolgozóik végeznék az érdemi munkát. Pakson még lakást is kell építeni nekik! A magyarok mehetnek "kubikosnak", mint 100 éve! Lőrinc barát megnyeri a tendert, és a 26. pancser alvállalkozó csinál majd valamit, ami az átadásig talán állni fog.
ómió
@Aki Én: Nem csillapodik a tetves bolsiságod másrahazudási szindrómája, bolsiék elmebetege!? Szar ügy! Amúgy anno még talán a szomszéd országok munkanélküliségét is "beleszámolták" Böszme gazdádék adataiba, ugye!? Minden bolsi agyhalott így tudja, vagy csak te vagy a "kiválasztott"!? Egyébként, aki valahol dolgozik, de mondjuk nem itthon, az a bolsi tetvesség teóriája szerint "munkanélküli"!? És, ugye, az "átlagbér" Böszme gazdád "paradicsomában" - tudod: amit elkúrt - nem is létezett? Talán még be is volt tíltva!? Bolsiék idiótája, sürgesd meg az agydonorodat!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.