Az Európai Bizottsággal folytatott egyeztetéseket és a feltételességi eljáráshoz kapcsolódó jogszabály-módosítások hétfőn beterjesztett első csomagját követően pénteken benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek a törvénymódosítások második csomagját is.

Jöhetnek az uniós pénzek, a kormány benyújtotta a második adag törvénycsomagot is
Fotó: MTI/Kovács Attila

A parlament honlapján olvasható, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvénycsomag, amelynek előadója Varga Judit igazságügyi miniszter, az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzéséről, illetve az azzal összefüggő egyes törvények módosításáról szól.

Az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzéséről szóló törvény módosításának célja az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében az Integritás Hatóság, valamint a Korrupcióellenes Munkacsoport létrehozása.

Az indoklás szerint a hatóság autonóm államigazgatási szervként a kormánytól és más szervektől függetlenként működik majd, a javaslat rögzíti a feladatköreit és eljárásának általános szabályait.

A hatóságot az elnök vezeti, együttműködve a két elnökhelyettessel az igazgatóságban, amely évente beszámol tevékenységéról az Országgyűlésnek, valamint a beszámolót az Európai Bizottság részére is megküldi. Az elnököt és helyetteseit az Állami Számvevőszék elnöke javaslatára a köztársasági elnök hat évre nevezi ki, ismételten nem tölthetik be pozíciójukat.

A tájékoztatásban az áll:

a hatóság köteles bejelenteni más feladat- és hatáskörrel rendelkező hatóságnak, ideértve az Európai Csalás Elleni Hivatalt, illetve – a bejelentés ügyészség részére történő egyidejű megküldésével – az Európai Ügyészséget is, ha csalás, összeférhetetlenség, korrupció vagy bármely más jogsértés vagy szabálytalanság gyanúját észleli.

A Korrupcióellenes Munkacsoport a hatóság mellett működő, elemző, javaslattevő, véleményező és döntés előkészítő feladatokat ellátó testületi szerv lesz, amely határozatlan ideig működik.

Vezetője a hatóság elnöke, a munkacsoportba a korrupció elleni küzdelem terén tevékenykedő nem kormányzati szereplőket is bevonják, és az állami szerveket is képviselik tagok, de állandó és eseti meghívottak is részt vehetnek benne. A munkacsoport alelnökét a nem kormányzati szereplőket képviselő tagok közül többségi döntéshozatallal választják meg.

A hatóság és a munkacsoport működésével összefüggésben a személyügyi döntések tárgyilagos szempontok szerinti független meghozatalát támogató szervként létrejön egy háromtagú alkalmassági bizottság is

– áll a javaslatban.

Az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló javaslat az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvényt módosítja annak indoklása szerint.

Kivezeti a munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételéhez kapcsolódó költségtérítés megállapításának lehetőségét, illetve ennek megfelelően módosítja az ehhez kapcsolódó rendelkezéseket.

Felhatalmazást ad a kormánynak arra, hogy a fennmaradó költségelemekre (másolás, illetve kézbesítés költsége) rendeletben határozhassa meg azt a minimális összeghatárt, amelyet meghaladóan költségtérítés megállapítható lehet, illetve a költségtérítés maximumát is.

A javaslat egyúttal intézményesíti a Belső Ellenőrzési és Integritási Igazgatóságot – amely az európai uniós források felhasználásáért felelős miniszter munkaszervezetében fog működni – és lefekteti annak működési szabályait.

Igazgatóját az európai uniós források felhasználásért felelős miniszter javaslatára a miniszterelnök négy évre nevezi ki, és a szervezet tevékenységéről évente tájékoztatja az Integritás Hatóságot.

A javaslat továbbá tartalmazza a közérdekű adatigénylésekre irányadó, a veszélyhelyzetben alkalmazandó speciális szabályok megszüntetésére irányuló rendelkezéseket is.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter vasárnap azt közölte, hogy a magyar kormány vállalásait tartalmazó törvénymódosítási javaslatokat hétfőn és pénteken nyújtja be a kormány az Országgyűlésnek.

A törvénymódosítások hétfőn benyújtott első csomagja az Európai Csalás Elleni Hivatallal (OLAF) történő pénzügyőri együttműködéssel függ össze, illetve a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokra vonatkozó jogszabályokat módosítja.

Forrás: MTI
Szörnyű: meghalt az ismert polgármester
Itthon - 2022. October 2., 22:10
Szörnyű: meghalt az ismert polgármester
Újra összeáll a Fekete Vonat
Szórakozás - 2022. October 2., 22:03
Újra összeáll a Fekete Vonat

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

mackoka46
Jöhetnek a pénzek, jogállammá változott az ország, zavartalanul lehet tovább lopni.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
sgl
@balos: A tömeggyilkos kifejezés és mint tényközlés több vezető magyar ember véleménye a fidesz ténykedéséről, kb 35 ezer ember a szétcseszett ANTSZ és szakemberek szétzavarása miatt van, valamint a WHO vezérigazgatója szerint aki a pandémia idején orvosi eszközökkel manipulál az tömeggyilkos.
300 mrd mond valamit erről.
Aki egyéb okból haltak meg mert szétcseszte a fidesz az életüket az megint más tészta.
Devizahitelesek, vállalkozásuktól megfosztott ellenzékiek, - pl a barátom milliárdos neves vállalkozását kilopták alóla belehalt pár hónap alatt,- ügyészek öngyilkossága, hátsó űlés, kígyó méreg, stb.
És akkor ezek a rohadékok szemklövetőznek, - 386 rendőr sérülés 44 súlyos,- miközben 15 évet kellett volna kapnia a geczinek, Vonának, Toroczkainak a 2006-os sikertelen állampuccskisérletért, csakhát balfaszék hatalmon és ellenzékben is tök hülyék.
A fidesz mázlija és az ország szerencsétlensége hogy a fidesz ellenzéke egészen gyengék, azt hiszik a szart símogatásával a bűz elszáll.
Frászt!
Csak erősödik!!
sgl
Kis János: „Ez a tragédia személy szerint Orbán Viktor lelkén szárad”magyarnarancs.hu/belpol/kis-janos-ez-a-tragedia-szemely-szerint-orban-viktor-lelken-szarad-234434
KJ: Orbán ellenzékből megbuktatta az egészségügyi reformot „az egészség nem üzlet” demagóg jelszavával, kormányra kerülve pedig magára hagyta az egészségügyet.

Jakab: "Gyilkossággal vádolom az Orbán-kormányt!"
"aki az egészségügyet szétveri, az az én szememben gyilkos".

A több 100 milliárdos fideszlopás okán: betetőzi az egészet WHO igazgatójának szövege:
"Az egészségügyi eszközökkel kapcsolatos korrupció olyan súlyos bűntett!
amelyet az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója egyenesen emberölésnek minősített."
www.atv.hu/belfold/20220205/sulyos-vad-a-magyar-kormany-ellen

Kunetz Zsombor:
-"Kásler lelkén több ember halála szárad, aminek következménye kell hogy legyen, Müller Ceciliával együtt."
újabb: "Kunetz Zsombor: Müller Cecília és Kásler Miklós „garázdálkodása” már túl van az etikán."
mégújabb: "a Fidesz úgy kormányoz tizenkét éve, hogy nincs egészségügyi programja"

.. és van még bőven!!
Ezt a hihetetlen nagy gazemberséget ország népe elleni aljasságot sem tudta az ellenzék arra fordítani, hogy elzavarja a tömeggyilkos hazug tolvajokat sőt, nyertek megint 2/3-al.

Orwell: uploads.disquscdn.com/images/f3d62e62121a45f45fdc01f9b2de3517ba64d8e56795c1ba28b4f02ba9d96b4a.jpg
balos
@sgl: Ehhez már nincs mit hozzá tenni!Egyet azért igen!Ebben a szarkupacokkal teli országban,nem hiszem,hogy egy tucat echte magyar!Akkor milyen magyar nemzethről "ciripelnek?1100 év alatt itt minden átment jöttment mindenkivel "érintkezett"!
amortizáltok
ha még meg is kapják az meg az UNIÓ legnagyobb bűne lesz , mert utána ezek szépen kilépnek a nép meg nyög örökkévalóságig hitelt ide oda törlesztve lesz itt mocsár világ .
balos
@amortizáltok: Tévedsz!Folytatják,de most már nem a fű alatt,hanem EU-s támogatással!Azok is olyan hülyék,mint a szavazóik!Hisznek a leírtaknak,nem a cselekedeteknek!
amortizáltok
@balos: akkor a fél eus parlament is vádlottá válhat.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.