A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa leállítja az alapkamatemelési-ciklust. A testület megítélése szerint az alapkamat jelenlegi szintjével a kamatkondíciók kellően szigorúvá váltak, ami biztosítja az inflációs cél elérését.

Bejelentést tett az MNB – ismét földbe állt a forint
Fotó: Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke beszédet mond a 60. Közgazdász-vándorgyűlés megnyitóján a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központban 2022. szeptember 22-én. MTI/Rosta Tibor

A testület keddi ülésén közölte azt is, hogy előretekintve a likviditás szűkítése és a monetáris transzmisszió további erősítése kerül az MNBfókuszpontjába, ennek érdekében a jegybank a jövőben újabb intézkedésekről dönthet.

A Magyar Nemzeti Bank bejelentésére gyengült a forint.

A bejelentést megelőzőn

az euró 405,08 forinton, tíz perccel később 406,76 forinton állt. A frank 425,74 forintról 427,93 forintra, a dollár pedig 421,05 forintról 422,80 forintra drágult.

Egy órával korábban az MNB a várt 100 bázispontnál nagyobb mértékű, 125 bázispontos kamatemelést jelentett be; az alapkamat 13 százalékra nőtt. Ennek hatására akkor a forint percek alatt 407,75 forintról 405,26 forintra, a frank 428,94 forintról 426,08 forintra, a dollár pedig 423,01 forintról 420,32 forintra esett.

Az alapkamatemelési ciklus lezárásával nincs vége az infláció elleni küzdelemnek, a jegybank más eszközökre nagyobb hangsúlyt fektetve folytatja a pénzügyi szigorítást és az infláció elleni küzdelmet

- mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a 125 bázispontos kamatemelést követő sajtótájékoztatón, kedden.

Megjegyezte, hogy

ebben az évben még nő az inflációs ütem, és csak a jövő év első felében áll meg, tetőzik, majd lassú csökkenésnek indulva 2024-ben ér a jegybanki cél közelébe.

Úgy fogalmazott, hogy az alapkamatemelési ciklus végére "jó nagy pontot" tettek, "hogy mindenki láthassa: vége van".

A jegybank elnöke felidézte, hogy Európában elsőként és a legnagyobb mértékben emelték az alapkamatot a járvány után, mert az árstabilitási és pénzügyi stabilitási feltételek indokolták ezt.

Az infláció és az energiaáremelkedések mellett Magyarország egy sor kihívással szembesül: az államháztartási hiány magas, és a folyó fizetési mérleg veszélyes kockázati sávba ért

- mutatott rá.

Matolcsy György jelezte, hogy vissza kell térni az egyensúlyi növekedés pályájára, ahonnan 2020 után letért az ország, első körben a járvány hatására. Azt üzenik a kormánynak, az üzleti szektornak, a családoknak és a partnereiknek a külvilágban, hogy fel kell gyorsítani az átmenetet az energiahatékonyság, a digitalizáció és a versenyképesség irányába, a felsőoktatást pedig át kell szervezni, a technológia-intenzív ágazatok fejlődését fel kell gyorsítani.

Nem megyünk tovább, mert úgy látjuk, hogy az infláció – mint máshol is – Magyarországon már öngerjesztő lenne, nincs értelme egy kétszámjegyű kamatnál tovább menni felfelé

- hangsúlyozta az MNB elnöke. A globális gazdaság felől is kedvező hírek érkeznek, mintha lecsengőben lenne a magas inflációs szakasz – fűzte hozzá.

Arra is kitért, hogy az MNB már több mint egy éve jelezte: a 2020-as évtized alapvető mintázataiban egyre jobban emlékeztet az 1970-es évtizedre, amelyre a magas infláció mellett az alacsony növekedés, a munkanélküliség, az energiasokkok és a bizonytalanságok voltak jellemzők. Az MNB felvette a harcot a 70-es évek ellen – fogalmazott Matolcsy György a sajtótájékoztatón.

Forrás: MTI

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

mackoka46
Tolja felfelé az inflációt minden áron, hogy mindenkit megkárosítva a büdzsének hasznot hajtsanak, majd végül szokványos történet, ellopják a pénzt.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
namihami
@csak úgy...: Miért? Te talán nem érzed ezt a hihetetlen hasítást? Neked semmi se jó, amit a Mi Szakértő Kormányunk alkot/kreál/teremt---élén az Istentől Rendelt Vezérrel!
Aki Én
Elfogytak a trollok.
Csak nem védhetetlennek érzik?

Usd árfolyam:

2009-ben 211,-
2015-ben 272,-
2020-ban 300,-
2022-ben 422,-

2008-ban a kormány hibája volt a ,,gyenge,, forint, azonnali kormányfő váltás volt az egyetlen megoldás orbán szerint.
Eladott Ország
@lusta: tegnap, 19:56 ♠ A kínaiak akkumulátor gyárát és egyéb terjeszkedését nem sajnálom, mert épeszű európai állam sehol nem enged meg ilyen környezettszennyező, vízigényes üzemet építeni. A bűnöző román cigány azért Paks 2 -őt ezerrel nyomja, pedig a gatyánk is rá fog menni, nem beszélve a ruszkik függéségétől és nemzetbiztosági kockázatától.
Havanagi
Ez a "háborús infláció" geci Orbán szerint.Mindent tudatosan tesznek,szó nincs itt az ország érdekeiről.Rég eladta azt már Putyinnak.Az is megfordult a fejemben,hogy eljön még az az idő nem is olyan soká,amikor ha valaki egy negatív szót ejt Putyinra,meghurcolják,lecsukják.Bár ne legyen igazam.A legalja kormány ez és a büdös 2/3-nak vagyunk kiszolgáltatva.Hogy rohadna mindegyik a " háborús inflációba,a háborús energiaválságba"Az a 2/3,akiknek járvány idején nem számított a családtagjaik elvesztése ,az elvesztés kegyetlen körülményei,hogy a haldokló elől minden emberi körülményt elzártak, az a 2/3,aki ezt a járványkezelést "JÓNAK " minősitette,az a 2/3,aki semmibe veszi az oktatást,mert nincs rá igénye,nincs tekintettel gyermekei,unokái jövőjére,az a 2/3,aki az 1/3 normális emberrre rákényszeriti az akaratát 12 éve,azt kivánom,hogy a saját mocskába fulladjon bele .
Eladott Ország
@Havanagi: ma, 07:13 ♦ A rohadt bűnöző román cigányt, és politikai prostituált bandáját mielőbb el kell takarítani a hatalomból, mert egyre veszélyebb az országra! Ez az idióta, elmebeteg geci az ország tragédiája!
ómió
Ismét? Mikor nem!? Ezen "efftársi tímek dógoznak"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.