Ezzel beismerték, hogy a nyáron bevezetett lazább szabályozás nem volt megfelelő, és ez szemet szúrhatott az Európai Bizottságnak is.

A hvg.hu cikke szerint a kormány az Európai Bizottságra hivatkozva visszaállítja az országgyűlési képviselők részletesebb vagyonnyilatkozatát, noha nyáron az európai gyakorlatra hivatkozva tették könnyebbé – átláthatóság szempontjából nehezebbé - azokat.

Visszaállítja a kormány a korábbi, részletesebb képviselői vagyonnyilatkozati rendszert

Képviselők az Országgyűlés plenáris ülésén az őszi ülésszak nyitónapján, 2022. szeptember 26-án. Középen Orbán Viktor miniszterelnök, a kormányfő mellett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

Fotó, címlapkép: MTI/Máthé Zoltán

A cikk szerint kedden este 23:10-kor nyújtották be az új törvényjavaslatot, melynek indoklásában Varga Judit igazságügyi miniszter a következőképpen fogalmazott a 24. oldalon:

„A Javaslat az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzésével összefüggő egyes, vagyonnyilatkozattal kapcsolatos törvények módosításának keretében módosítja az egyes törvények vagyonnyilatkozattal összefüggő rendelkezéseit.

A javaslat a vagyonnyilatkozat-tételre kötelezettek tekintetében az Európai Bizottsággal egyeztetett szabályok szerint változtatja meg az eljárási szabályozást.

Ezáltal azon közjogi tisztségviselők esetében, akik az országgyűlési képviselőkre vonatkozó szabályok szerint tesznek vagyonnyilatkozatot, újból kötelező lesz családtagjaik tekintetében is vagyonnyilatkozatot tenni, illetve a változás-bejelentési kötelezettség helyett visszaáll az évenkénti, továbbá a záróvagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség."

Vagyis a képviselőknek újból le kell adniuk a házastársuk/élettársuk, és a velük egy fedél alatt élők vagyonnyilatkozatait, melyek ugyan nem lesznek nyilvánosak, de a mentelmi bizottság láthatja azokat. Ezt a köztársasági elnökre, illetve más, a kormánytól független közjogi szereplőre is kiterjeszti a javaslat.

A törvényjavaslatban szerepel a vagyonnyilatkozat mintája is, amely szerint a képviselőknek ismételten el kell számolniuk tételesen a nevükön lévő vagyonelemekkel – ingatlan, autó, nagyobb értékű jármű, műkincs, stb. –, a kapott jövedelmükkel, megtakarításaikkal, és ismételten minden évben le kell adniuk a bevallást, először 2023. januárjában.

A lap emlékeztet rá, idén júliusban a kormánypárti képviselők javaslatára olyan törvény született, amely az Európai PArlament vagyonnyilatkozati rendszerét vezette be az országgyűlési képviselők számára. Ebben nem kellett feltüntetni az ingatlanjaikat, a nagy értékű ingóságokat, egyebeket. Korábban pont ezt a vagyonnyilatkozati rendszert nevezte a kormánypárti sajtó "a korrupció melegágyának", aztán mégis ezt t a artotta alkalmasnak a hazai bevezetésre a Fidesz-KDNP. 

Augusztusban aztán, az első ilyen új vagyonbevallások benyújtása után kiderült, hogy tényleg semmitmondóbbak lettek a képviselői vagyonnyilatkozatok, mint eddig.

A mostani új törvényjavaslattal a kormány lényegében a nyári törvény visszavonását ismerte el, és áll vissza az eggyel korábbi vagyonnyilatkozati rendszerre.

Forrás: hvg.hu

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Semmi különös vagy újdonság! Csupán a szokásos ""orbáni szakértelemmel"" meghozott, bevezetett, majd állandóan ""gránitozódó"" újabb okosságok szép példája.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Yoda69
A regi se ert egy kalap szart se. A fideSS csalok azzal is visszaeltek.
ómió
A brüsszeli efftársak előbb a saját "formátumukhoz" ragaszkodtak, most meg - ezt látva - visszakövetelték az előző magyart!? Ez, ám, a "brüsszeli efftársi gondosság"! Akárcsak a "szankcióik"!
csipetke
Ugyanmár! Ennek a bandának a vagyonbevallása már a vicc-kategória. A papír mindent elbír, eddig se a valóságot írták, miért pont most változtatnának?Leginkább orbáné az,amit aki elhiszi, az se normális. Ha meg netán orbán vagyonnyilatkozata igaz lenne, akkor is fennáll a kérdés, ha egy miniszterelnöknek nincs megtakarítása, attól hogy lehet azt várni, hogy a nép vagyonával jól bánjon?Nem véletlenül van az ország a béka segge alatt ilyen vezetővel
CsipkeRózsa
Ez azt is megkívánja, hogy az utolsó vagyonbevallás már nem jó, adjanak be egy újat.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.