Nehezíti az abortusszal kapcsolatos ellátás igénybe vételét az a magyarországi miniszteri rendelet, amely előírja a terhes nők számára, hogy ultrahang-vizsgálatot hallgassanak meg – jelentette ki Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa szerdán.

Az Európa Tanács is elítéli a Orbánék legújabb abortuszrendeletét

Dunja Mijatovic a biztonságos abortusz nemzetközi napja alkalmából kiadott közleményében azt írta: az Európa Tanács számos tagországának jogszabálya továbbra is korlátozza a nőket és a lányokat az abortuszhoz fűződő jogaik teljes körű gyakorlásában.

Kijelentette: a biztonságos terhességmegszakítás terén elért fejlődés visszafordítása ellentétes a tagállamok vállalt kötelezettségével. Sajnálatos módon egyes európai országok olyan lépéseket tettek, amelyek visszavetik a szexuális és reproduktív egészséghez fűződő jogok terén elért eredményeket – emelte ki az emberi jogi biztos, majd úgy fogalmazott: "az, hogy Magyarország a közelmúltban miniszteri rendeletet fogadott el, amely előírja a terhes nők számára, hogy a terhességmegszakítás előtt ultrahang-vizsgálatot hallgassanak meg, tovább nehezíti az abortusszal kapcsolatos ellátás igénybevételét".

Lengyelországgal kapcsolatban azt mondta: ott több terhes nő életét vesztette amiatt, hogy késett az életmentő sürgősségi ellátás, aminek a rendkívül korlátozó lengyel abortusztörvény volt az oka.

Az emberi jogi biztos felszólította az Európa Tanács tagállamait: biztosítsák az abortusz lehetőségét azzal, hogy jogszabályaikat összhangba hozzák az emberi jogi normákkal, és figyelembe veszik az Egészségügyi Világszervezet (WHO) abortuszellátásra vonatkozó iránymutatását. Fontosnak nevezte továbbá, hogy a tagállamok figyelmet fordítsanak a fogyatékkal élő, a rosszabb társadalmi vagy gazdasági helyzetben élő nők és lányok, a roma nők, a migráns nők, valamint a leszbikus, biszexuális és interszexuális nők hozzáférését a biztonságos és legális abortuszhoz.

Forrás: MTI

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
Márpedig "tanácsilag" még mindig a magzatgyilkolászás az "ajropéer"!
Törölt Nick
@ómió: A 12. hétig embrió. Utána nevezik magzatnak. Abortuszt viszont csak a 12. hétig végeznek. Tehát nincs magzatgyilkolászás.
ómió
@Törölt Nick: Akkor, ugye, azért hallgattatnak szívhangot, mert nincs!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.