Újabb gázvezetékrendszeren áll le az orosz gáztranzit Európa irányába, miután az Északi Áramlat 1 és 2 vezeték szabotázsakciók okozta sérülések miatt nem is tudna földgázt fogadni, az ukrajnai hálózaton keresztül a Gazprom nem hajlandó a tranzitra.

A Gazprom lett a rezsidémon: Újabb gyomrost vitt be a magyaroknak – egyre messzebb a rezsicsökkentés

Még szerda délelőtt Twitter-üzenetben jelentette be a Gazprom, hogy leállítja az Ukrajnán keresztüli gázszállítást Európába. Egy nappal korábban ugyan az orosz állami gázvállalat már közölte, hogy figyelmeztetést küldtek a partnereiknek egy az ukrán Naftogazzal fennálló elszámolási vita miatt, szerdán már a teljes tranzitstopról döntöttek.

Az orosz vezetés állhat az Északi Áramlat 1 és 2 földgázvezeték elleni támadás mögött Marie-Agnes Strack-Zimmermann, a német szövetségi parlament (Bundestag) védelmi bizottságának elnöke szerint.

Moszkva megmutatta már, hogy az orosz földgázt közvetlenül – Ukrajna és Lengyelország megkerülésével Németországba szállító Északi Áramlat vezetékrendszereket "eszközként", az energiát pedig "fegyverként" használja, így a minapi támadás "illeszkedik" az eddigi orosz mintázatba, amelynek jellemzői az "állami terrorizmus" és a hibrid műveletek Roderich Kiesewetter szerint

Európa egyre nagyobb energiaválságban van. Azonban Magyarországra érkezik az orosz gáz, nálunk nem fordulhat elő, hogy a családok nem tudnak fűteni, és az sem, hogy munkahelyek kerülnek veszélybe a gázhiány miatt. A Török Áramlat vezetéken keresztül a gázszállítás akadálytalanul történik

– közölte Menczer Tamás, a külügyminisztérium tájékoztatásért felelős államtitkára.

A politikus szerint a magyar energiaellátás így biztosított, ugyan Menczer azt is írja, hogy az energetikai szankciók értelmetlenek, fontos hangsúlyozni, hogy vélhetően jövőbeli intézkedésekre célzott. Az Európai Unióban jelenleg egyetlen energiahordozóra, az orosz szénre vannak érvényben tilalmi intézkedések.

A mostani orosz-ukrán útvonal ígért leállításával csak a Töröm Áramlat üzemel majd. Így lényegében a korábbi 40 százalékról már 2 százalékra esik vissza az orosz gázbetáplálás az EU-ban.

A teljes leállás hatására a holland gáztőzsdén 202,5 euróba került megawattóránként az októberi szállítású földgáz, ez 8,8 százalékos áremelkedést jelentett délután 3-ig.

A rezsicsökkentés részleges korlátozása óta az átlagfogyasztás felett a magyar háztartásoknak lakossági piaci árat kell fizetniük, melyet rendszeres felülvizsgálások után igazítanak a tőzsdei viszonyokhoz, így a további áremelkedések a rezsicsökkentés felett fizetendő szint áremelkedését jelenthetik.

Forrás: Napi.hu

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szép új világ
A török áramlat gázvezetéken is van csap. Hiába ez a nagy optimizmus, Putyin gondol egyet és elzárja. De sebaj, majd mi nemzethyleg megkonzultáljuk és a probléma megoldva.
ómió
Efftársilag csak-csak "kibojkottálják" nekünk?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.