A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy a földgáz és a kőolaj ára láthatóan együtt mozog.

Gulyás Gergely összevissza beszél?
Fotó: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. szeptember 29-én. MTI/Balogh Zoltán

A kijelentést azzal kapcsolatban tette, hogy miért csökkenne a földgáz ára, ha a kőolajra kivetett szankciókat eltörölnék. Az állítás azonban a valóságban nem igaz – írja a Telex.hu.

A lap felidézte a miniszter és az Mfor újságírója közötti párbeszédet:

A földgázra nincsen uniós szankció, ugye?

Nincsen.

Akkor mitől csökkenne az ára, ha eltörölnék a többi szankciót?

Attól, hogy a földgáz és a kőolaj ára láthatóan együtt mozog. Tehát onnan, hogy bevezettük a szankciókat, mind a kettő megemelkedett.

Gulyás Gergely megfogalmazása szerint a gáz ára azért magas ma Európában, mert az unió szankciókat vetett ki az orosz kőolaj importjára.

A Telex szerint az első probléma ezzel az, hogy ez a szankció csak 2023. január elsejétől érvényes. Persze lehet, hogy a piac valahogy beárazza előre a szankció hatásait, de az utóbbi hónapokban éppen csökkent a kőolaj világpiaci ára.

Maga az állítás is érdekes, mely szerint együtt mozog a földgáz és a kőolaj ára. 

Azt, hogy ez világszinten igaz-e, nem nehéz leellenőrizni, egész egyszerűen meg lehet nézni egy táblázatban a két energiahordozó piaci árát. Ebből pedig elég egyértelműen látszik, hogy bár néha van valamennyi összefüggés az árak változása között, ettől még elég különbözően mozognak – írja a Telex.hu.

További részletek és a grafikon itt tekinthető meg.

Forrás: Telex.hu

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Nem osszevissza beszel, hanem tudatosan hulyitik a nepet, hogy minel tobb pent facsarjanak ki beloluk.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
Pedig, aztán, ez a gázvezeték-robbantás igazán "mérséklően hathatott" a gázárakra! Efftársilag mindenképp!
Sámannus
Jáj hát át baszták a köcsögöket. Ha jól tévedek mi az orosz olajat gáz eleggyel vegyítve kapjuk. Talán ez is baj, az adria felől vásárolható olajjal.Erre van kiépítve minden finomító. Ezért beszél félre a kis köcsög mert nem avat minket be ezekbe a részletekbe, és ezért titkosítanak mindent, hogy ne derüljön ki, hogy mindent vihessenek az oroszok. Nekik úgy is csak a pénz számít, mindig azt emelik ami nekik jó. Vagy lehazudják a hasznot, vagy ellopják. Nem láthatunk rá tisztán mi történik.
Nem is akarnak más infrastruktúrat kiépíteni hogy így a putyin akoljához láncolják magukat
Ez a rusnya társaság mindenki bizalmát eljátszotta. Ideje nekünk is felébredni, mert idáig nem számoltak el semmivel.
Zsivány bandák randalíroznak, rabolnak szabadon. Ez nem a miszabadságunk, nem a népünk nemzetünk szabadsága. Csak és kizárólag a kifosztásunkról szól a történet, amíg el nem számolnak ki mennyivel tartozik a nemzetnek. A főköcsög ezt nagyon jól tudja, és hallgat mint aki beszart.
Törölt Nick
Azt mondta a paplanszájú, hogy nem azok a szankciók nem működnek amik vannak, hanem azok, amik valójában nincsenek. Mit nem lehet ezen érteni? :-))))))))
Nessy
Összefüggéseit figyelembe véve hazudni nagyon jó memória, és a téma széles körű ismerete szükséges. Ez a szócséplőknél hiánycikk. Ezért aztán egyik mondatukkal agyonütik a másikat, akár Orbán!
telegdilaci
@Yoda69:Gyomorforgató ahogy ezek folyamatosan hazudnak,nincs sem a gázra sem az olajra szankció ezzel riogatják a lakosságot holott aki akarja és nem a kormány lakájmédiájából tájékozódna tisztában lenne azzal hogy Magyarország,Szlovákiával együtt felmentést kapott,teljesen más az Orosz ipar számára nélkülözhetetlen technológiákra vetettek ki szankciókat,ezáltal nem tudnak Gépkocsikat harci felszereléseket gyártani a nyugat Európai Országokból betiltott alkatrészekre!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.