A Portfoliohoz érkező olvasói levelekből derült ki, hogy sokan azt gondolták, nem kell szembesülniük a rezsicsökkentettnél sokkal magasabb piaci árral, hiszen fogyasztásuk jócskán elmarad a havi 144 köbméteres átlagfogyasztási limittől. Ennek ellenére a napokban kézhez kapott számlák alapján sokan közülük csalódottak lehetnek.

Rezsiemelés: Ön is furcsa gázszámlát kapott? Itt van, mit tehet ellene
Fotó: Pixabay

A lap beszámolója szerint volt ugyanis olyan felhasználó, aki 8 köbméteres fogyasztásának egy részére már piaci árat fizetett. A Portfolio szerint az olvasói tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan nem értik, miért alakult úgy a gázszámlájuk összege az előző hónapban.

Sokan abban a hitben éltek, hogy mivel havi, illetve éves gázfogyasztásuk sem éri el a meghatározott átlagos fogyasztási határt (köbméterben meghatározva ez 1729 köbméter, hőmennyiségben pedig 63 635 MJ/év), ezért nem is kell szembesülniük a nyolcszorosára emelt lakossági gázárral – írja a portfolio.hu.

A lap egyik olvasója is így járt, aki augusztus közepe és szeptember közepe között 8 köbméternyi földgázt fogyasztott lakásában.

Ehhez képest a fűtőértékkel felszorzott és megajouleban megadott hőmennyiség fogyasztása csak egy határig volt a rezsicsökkentett áron, felette a nyolcszoros árat kellett megfizetnie az MVM-nek.

Jelen esetben az emiatt fizetett plusz összeg nem volt olyan jelentős, de a lap szerint láttak arra példákat, ahol látványos volt a fizetendő többlet.

A Portfolio rövid magyarázata szerint ennek oka: a jelleggörbe és fogyasztási profil.

Előbbi fogalommal lényege, hogy mivel a havonta jelentő lakossági fogyasztók nem ugyanakkor gázmennyiséget fogyasztanak minden hónapban, ezért minden hónapban van egyfajta maximum a havi fogyasztásra vonatkozóan, a hidegebb hónapokban értelemszerűen magasabb szinten van ez a szám – fogalmaz a lap.

Az MVM rezsicsökkentéssel kapcsolatos tájékoztató oldala ennek kapcsán úgy fogalmaz, hogy

a fogyasztási jelleggörbe azt jelenti, hogy a szolgáltató a lakossági ügyfelek átlagos fogyasztási adatai alapján nem havonta egyenletesen osztja el a kedvezményes, egy évre járó mennyiséget, hanem alkalmazkodik a felhasználás tipikus ritmusához, ami nyáron alacsonyabb, télen magasabb gázfelhasználást jelent. Ez az elszámolási mód tehát a nyári hónapokra alacsonyabb, a téli hónapokra magasabb kedvezményes mennyiséget biztosít.

Bejött a képbe viszont egy új szempont is, nevezetesen, hogy a gáz bekötésekor a szolgáltató milyen besorolást adott a fogyasztási helynek, vagyis hogy a fogyasztó milyen célra használja a gázt: fűtésre, főzésre és melegvízre is lehet ugye használni.

Ez alapján a szolgáltatók lényegében két típusú fogyasztót különböztetnek meg:

Vegyes fogyasztói profilú:

ezt akkor alkalmazza a szolgáltató, ha az ügyfél a gázt vegyesen használja fűtésre, főzéshez és vízmelegítéshez.

A gázt csak fűtésre használó profil:

ezt akkor alkalmazza a szolgáltató, ha gázt az ügyfél csak fűtéshez használ.

A rezsicsökkentés módosításának bejelentésekor ezt nem hangoztatták a döntéshozók és szolgáltatók, pedig sok esetben ez befolyásolja lényegesen az új földgázszámla összegét.

Ha valaki vegyes fogyasztásra volt beállítva,

akkor a jelleggörbe alapján a nyári hónapokban is engedett bizonyos mennyiségű kedvezményes árú gázt fogyasztani, hiszen melegvízre és főzésre is használja a gázt.

Ha viszont valaki csak a fűtési gázprofilra volt beállítva a szolgáltatójánál, akkor az a szabály, hogy a júniusi, júliusi és augusztusi hónapokra egyetlen köbméternyi kedvezményes árú lakossági gázt sem fogyaszthat. Számukra csak a fűtési szezon indulásakor léphet életbe a kedvezményes lakossági gázár.

Ezért fordulhatott elő a 8 köbmétert fogyasztó fenti példában, hogy az érintett már a piaci árral is kénytelen volt szembesülni.

Akik nincsenek tisztában fogyasztási profilukkal azoknak a portfolio azt ajánlja, hogy a szolgáltatójuknál érdeklődjenek, milyen besorolás alatt vannak.

Amennyiben kiderül, hogy nem vegyes kategóriába sorolták őket, de közben a gyakorlatban vegyes céllal használják a gázt (vagyis nem csak fűtésre), azok a szolgáltatójuknál telefonon módosíthatják a profilt, vegyes használatra értelemszerűen.

További részletek itt olvashatók.

Forrás: Portfolio

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
sgl
Egyértelmű, hogy a fideszmaffia gazembersége a gázáremelés.
uploads.disquscdn.com/images/ba83c97fc98d96e01d9e4454a5156b2c3eed26806a0130a619135412e0d9939d.jpg?w=800&h=1161
Persze az ellenzék ezt is olyan ütősen kezeli és kommunikálja, hogy le a kalappal!
Álmodtam??
Philip Marlowe
@Pálinkás Pál: Bazdmeg te gyökér! Én tőled megvonnám azt a 1729m3-t is!

" hangosan mondom ,hogy mindenki értse,nem lesz gázár emelés " aztán hirtelen lett
Igen bazdmeg! 15-ször!!! A kilincsorrú, meg a haverja kormányzása alatt! Se covid, se háború, se migráns probléma nem volt! Oszt mégis 15-ször!
Anyád picsáját! Gondolkotzzál már te DK-S ÁLLAT!
Philip Marlowe
@sgl: Egyértelmű, hogy a fideszmaffia gazembersége a gázáremelés.

Te mekkora egy buta tuskó vagy ember!
Jó lennél cölöpnek Velencébe!:)))))))
Pálinkás Pál
kussolj te ocsmány féreg...raymond chandler forogna a sírjában ha látná,hogy egy ilyen..értéktelen fidesz szar bitorolja nyomozója nevét...undorító egybites vagy, mint a diannás pajtásaid!
Philip Marlowe
@Pálinkás Pál: Mi van DK-s köcsög!? Kicsit kinyitottam a szemed? Na látod?...Csá!
Pálinkás Pál
@Philip Marlowe: te valami román szar vagy?...orbán cigány csicska újmagyarja...?..hamarosan takarodhatsz haza ,a duna - deltába...mellesleg a dk egy puhány alakulat..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok