A Portfoliohoz érkező olvasói levelekből derült ki, hogy sokan azt gondolták, nem kell szembesülniük a rezsicsökkentettnél sokkal magasabb piaci árral, hiszen fogyasztásuk jócskán elmarad a havi 144 köbméteres átlagfogyasztási limittől. Ennek ellenére a napokban kézhez kapott számlák alapján sokan közülük csalódottak lehetnek.

Rezsiemelés: Ön is furcsa gázszámlát kapott? Itt van, mit tehet ellene
Fotó: Pixabay

A lap beszámolója szerint volt ugyanis olyan felhasználó, aki 8 köbméteres fogyasztásának egy részére már piaci árat fizetett. A Portfolio szerint az olvasói tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan nem értik, miért alakult úgy a gázszámlájuk összege az előző hónapban.

Sokan abban a hitben éltek, hogy mivel havi, illetve éves gázfogyasztásuk sem éri el a meghatározott átlagos fogyasztási határt (köbméterben meghatározva ez 1729 köbméter, hőmennyiségben pedig 63 635 MJ/év), ezért nem is kell szembesülniük a nyolcszorosára emelt lakossági gázárral – írja a portfolio.hu.

A lap egyik olvasója is így járt, aki augusztus közepe és szeptember közepe között 8 köbméternyi földgázt fogyasztott lakásában.

Ehhez képest a fűtőértékkel felszorzott és megajouleban megadott hőmennyiség fogyasztása csak egy határig volt a rezsicsökkentett áron, felette a nyolcszoros árat kellett megfizetnie az MVM-nek.

Jelen esetben az emiatt fizetett plusz összeg nem volt olyan jelentős, de a lap szerint láttak arra példákat, ahol látványos volt a fizetendő többlet.

A Portfolio rövid magyarázata szerint ennek oka: a jelleggörbe és fogyasztási profil.

Előbbi fogalommal lényege, hogy mivel a havonta jelentő lakossági fogyasztók nem ugyanakkor gázmennyiséget fogyasztanak minden hónapban, ezért minden hónapban van egyfajta maximum a havi fogyasztásra vonatkozóan, a hidegebb hónapokban értelemszerűen magasabb szinten van ez a szám – fogalmaz a lap.

Az MVM rezsicsökkentéssel kapcsolatos tájékoztató oldala ennek kapcsán úgy fogalmaz, hogy

a fogyasztási jelleggörbe azt jelenti, hogy a szolgáltató a lakossági ügyfelek átlagos fogyasztási adatai alapján nem havonta egyenletesen osztja el a kedvezményes, egy évre járó mennyiséget, hanem alkalmazkodik a felhasználás tipikus ritmusához, ami nyáron alacsonyabb, télen magasabb gázfelhasználást jelent. Ez az elszámolási mód tehát a nyári hónapokra alacsonyabb, a téli hónapokra magasabb kedvezményes mennyiséget biztosít.

Bejött a képbe viszont egy új szempont is, nevezetesen, hogy a gáz bekötésekor a szolgáltató milyen besorolást adott a fogyasztási helynek, vagyis hogy a fogyasztó milyen célra használja a gázt: fűtésre, főzésre és melegvízre is lehet ugye használni.

Ez alapján a szolgáltatók lényegében két típusú fogyasztót különböztetnek meg:

Vegyes fogyasztói profilú:

ezt akkor alkalmazza a szolgáltató, ha az ügyfél a gázt vegyesen használja fűtésre, főzéshez és vízmelegítéshez.

A gázt csak fűtésre használó profil:

ezt akkor alkalmazza a szolgáltató, ha gázt az ügyfél csak fűtéshez használ.

A rezsicsökkentés módosításának bejelentésekor ezt nem hangoztatták a döntéshozók és szolgáltatók, pedig sok esetben ez befolyásolja lényegesen az új földgázszámla összegét.

Ha valaki vegyes fogyasztásra volt beállítva,

akkor a jelleggörbe alapján a nyári hónapokban is engedett bizonyos mennyiségű kedvezményes árú gázt fogyasztani, hiszen melegvízre és főzésre is használja a gázt.

Ha viszont valaki csak a fűtési gázprofilra volt beállítva a szolgáltatójánál, akkor az a szabály, hogy a júniusi, júliusi és augusztusi hónapokra egyetlen köbméternyi kedvezményes árú lakossági gázt sem fogyaszthat. Számukra csak a fűtési szezon indulásakor léphet életbe a kedvezményes lakossági gázár.

Ezért fordulhatott elő a 8 köbmétert fogyasztó fenti példában, hogy az érintett már a piaci árral is kénytelen volt szembesülni.

Akik nincsenek tisztában fogyasztási profilukkal azoknak a portfolio azt ajánlja, hogy a szolgáltatójuknál érdeklődjenek, milyen besorolás alatt vannak.

Amennyiben kiderül, hogy nem vegyes kategóriába sorolták őket, de közben a gyakorlatban vegyes céllal használják a gázt (vagyis nem csak fűtésre), azok a szolgáltatójuknál telefonon módosíthatják a profilt, vegyes használatra értelemszerűen.

További részletek itt olvashatók.

Forrás: Portfolio

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
azt hiszem januárban, az éves elszámolásnál előkerülnek majd a kapák, kaszák...
Pálinkás Pál
@Philip Marlowe: azért , mert nem ezt ígérték..." hangosan mondom ,hogy mindenki értse,nem lesz gázár emelés " aztán hirtelen lett...aztán ,ha nem a medencédet fűtöd a támogatott gázzal, akkor mi a jó qrva mama köze van hozzá bárkinek hogy főzök, vagy a bojler megy vele?..harmadszorra,az éves átlagot talán nem egy 20 m2-es garzon után kellett volna megállapítani, ennek a lámpavasra való hordának..
simmering73
A háztartási palackos gáz 5175 ft-ról 7800ft-ra emelkedett és meg kevesebb is van benne. Ez nem furcsa, ez tény.
Pálinkás Pál
@simmering73: mert a11,5 kilós hatósági áras...csak itt hagyták a gázosoknak hogy kikerüljék ílymódon..a MOL nem kapott ezért bírságot...mocsok horda...
Pálinkás Pál
kussolj te ocsmány féreg...raymond chandler forogna a sírjában ha látná,hogy egy ilyen..értéktelen fidesz szar bitorolja nyomozója nevét...undorító egybites vagy, mint a diannás pajtásaid!
Pálinkás Pál
@Philip Marlowe: te valami román szar vagy?...orbán cigány csicska újmagyarja...?..hamarosan takarodhatsz haza ,a duna - deltába...mellesleg a dk egy puhány alakulat..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.