Rendkívüli tanácskozást tartottak Brüsszelben annak, hogy az energiaárak csökkentése érdekében döntést hozzanak – írja a hvg.hu.

Itt van az uniós megállapodás az energiatermelő cégek bevételeinek korlátozásáról
Fotó: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond hivatalában Geert Wilders holland képviselő kitüntetésének átadásán 2022. szeptember 27-én. A holland képviselőház tagját a Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntették ki Magyarország melletti kiállásáért és az illegális bevándorlás megállítása érdekében végzett tevékenységéért. MTI/Szigetváry Zsolt

Az elfogadott intézkedések megegyeznek az Európai Bizottság által javasolt csomaggal és a következőket tartalmazzák:

1. Azon nappali órák esetében, amikor az energiafogyasztás a legdrágább és a gáztüzelésen alapuló villamosenergia-termelés jelentősen kihat az árra, egy legalább 5 százalékos kötelező csökkentés lép életbe bizonyos csúcsidőszakokban.

2. Az „inframarginális” villamosenergia-termelők, nevezetesen az alacsonyabb költségű technológiákat alkalmazó termelők bevételének ideiglenes korlátozása. 

3. Ideiglenes szolidaritási hozzájárulás is az olaj-, gáz-, szén- és finomítói ágazatokban végzett tevékenységekből származó olyan többletnyereség után, amelyre nem terjed ki az inframarginális bevételi korlát. A hozzájárulást a tagállamok azokra a 2022. évi nyereségekre szedik be, melyek az előző három évben elért átlagos nyereséget 20% feletti mértékben haladják meg. A bevételeket a tagállamok juttatásként átirányítják az energiafogyasztókhoz, különösen a kiszolgáltatott helyzetben lévő háztartásokhoz, a súlyosan érintett vállalatokhoz és az energiaigényes iparágakhoz.

A 2. és 3. intézkedés révén az EU 140 milliárd eurós pótlólagos forráshoz jut. Az energiaminiszterek tanácskozása azonban nem ért még véget.

Jelenleg minden európai fogyasztó szankciós felárat fizet az energiáért, ami bizonytalanná teszi a jövőt és gyötri az embereket. Kérdés, hogy a mai energiaminiszteri tanácsülés segít vagy ront a helyzeten?! Brüsszelben ugyanis újabb és újabb szankciókat akarnak bevezetni…

- fogalmazott Szijjártó Péter közösségi oldalán.

További részletek itt olvashatóak.

Forrás: hvg.hu

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

134.bátor
Ha jól èrtem,az zavarja a kakadut,hogy megadóztatják lölö gázipari cègèt,az MVM et,meg a többit,amit megvásároltak maguknak.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Dr. Proktor
@KisTehen: Buta vagy, ülj le! Az adót a célja és annak felhasználása jellemzi!
Lölő például extraprofitot termel és még sem adóztatják érte...
Dr. Proktor
@KisTehen: Olvasni tudsz? az így beszedett pénzek a fogyasztókhoz kerülnek, nem a brancs gazdagodását szolgálják!
Dr. Proktor
@KisTehen: Látom okosodsz... Lassan, remélem biztosan...
Gazella
Majd elolvasom a Brüssel EU pairlament honlapján kakadu
134.bátor
Ha jól èrtem,az zavarja a kakadut,hogy megadóztatják lölö gázipari cègèt,az MVM et,meg a többit,amit megvásároltak maguknak.
ómió
Nafene! Már efftársilag is "fölöznék" az extraprofitot?! Hát, mi lesz így a "szent piaccal"!?
Sámannus
Az energia piac harmadában nálunk oroszok vannak. Ha azok bepanaszolják putyinnál kiesik a pixisböl.
Tömik is őket rendesen.
justhpeter
A kolostormalac és a kakau még ma nem vétózott ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.