A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból kirúgott tanárok ügyében szólalt meg, ebben jelentették be az országos munkabeszüntetést október 14-re, mivel egy éve pont ezen a napon jelentette be a két tanári szakszervezet a sztrájkköveteléseit, amelyeket a Fidesz-kormány azóta is ignorál.

A PDSZ a pénteken a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból kirúgott több tanár kapcsán adott ki közleményt még pénteken délután, amelyben azt is bejelentették, hogy október 14-re országos tanársztrájkot hirdetnek – írja a Telex az érdekvédelmi szervezet közleményére hivatkozva.

Országos tanársztrájkot hirdetett a PDSZ október közepére

Fotó: Facebook/PDSZ

„Annak érdekében, hogy az oktatásban dolgozók hangot adhassanak jogos felháborodásuknak, 2022. október 14-re a folyamatba levő gördülő sztrájk részeként országos sztrájkot hirdettünk”

- olvasható a közleményben.

Október 14-én lesz pont egy éve – írja a lap –, hogy a két tanári szakszervezet (a Pedagógusok Szakszervezete, a PSZ, és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a PDSZ) megfogalmazta a sztrájkköveteléseit, melyeket másnap el is juttattak Orbán Viktor miniszterelnöknek. Mivel a hivatalos sztrájk lehetőségét jogszabályokkal gyakorlatilag lehetetlenné tette a kormány, a tanárok jó ideje folytatnak polgári engedetlenségi akciókat, hogy ezzel hívják fel a figyelmet a tanári bérek tarthatatlanságára.

Pénteken a tankerület azonban a fővárosi Kölcsey Ferenc Gimnázium öt tanárát a polgári engedetlenségi akciók miatt bocsátotta el azonnali hatállyal. 

A PDSZ az évforduló kapcsán a közleményben többek közt a következőket írta:

„egy éve alázza a kormány az óvodák, iskolák, kollégiumok, szakszolgálatok munkavállalóit azzal, hogy semmibe veszi a követeléseket, és most már tárgyalóasztalhoz sem ül le, és már törvény is rendelkezik arról, hogy az állam akadályozza a pedagógusokat a nyomásgyakorlás végső eszközének – a sztrájknak – gyakorlásában”.

Utóbbi kapcsán a szakszervezetek a strasbourgi bírósághoz fordultak – teszi hozzá a lap. A PDSZ október 5-re, az oktatás világnapjára hirdetett meg korábban munkabeszüntetést, arra kérve az óvodákban, iskolákban, kollégiumokban, szakszolgálatoknál dolgozókat, hogy ezen a napon ne vegyék fel a munkát. A köz- és versenyszféra szakszervezeteit pedig arra kérték, hogy szolidaritási akciókkal álljanak melléjük. 

"A pedagógusok az egy éve tartó tiltakozási sorozattal a terheik csökkentését, illetve béremelést szeretnének elérni. A kormány jövő januárra ígér egy kisebb béremelést, egyébként pedig az Európai Uniótól potenciálisan érkező helyreállítási alap forrásaiból szeretné rendezni az oktatási ágazatban dolgozók bérét.

Az alacsony fizetések, magas elvárások és elégtelen munkakörülmények miatt az országban lassan tanárhiány alakul ki, elöregszik a szakma: sok végzett pedagógus elhagyja a pályát, de a tanárnak jelentkezők száma is alacsony"

 – olvasható a cikkben, amely egy másik pénteki esetre is felhívta a figyelmet: a budapesti Madách Imre Gimnázium épp aznap kérte fel a szülőket, hogy havi 8 ezer forinttal járuljanak hozzá a tanárok munkaidőn kívüli oktatási tevékenységeinek támogatásához, mivel a megélhetési nehézésgek miatt idén a tanárok több mint 10 százlaéka hagyta ott az iskolát.

Forrás: telex.hu

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

polgarb
@Shikari: A helyedben nem dicsekednék vele!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
verőce21
Palya tanár, engem 2oo5-ben egyetemi nyelvtanári állásomból rúgtak ki, az efftársaid, másik tizenakárhány ezer tanárral együtt, az nem volt hiba, bűn, faxság, politika?
Akkor "keletkezett" vagy 25 ezer nyelvvizsga nélüli diplomás...
csak úgy....
@verőce21: látom ,estére sikerült úgy fölöntened a garatra,hogy már másba képzelned bele magad! :)
pár hónapja kiderült,hogy még németül sem tudsz.., mit oktattál te soknyelvü, románt?
justhpeter
@Shikari: A Haza nem egyenlő az ostoba Orbán vagy a kis náci Kövét seggével.
justhpeter
@Shikari: Engem nem érdekelnek különösebben a libsikről írt vélemények, én Abszolút Liberális Pacifista Pogány (ALPP) vagyok, annyira liberális, hogy még a te véleményhez való jogodat is elismerem bár a tartalmával nem értek egyet. A nagybetűs rövidítést caK zért írtam ki, hogy meg tudj különböztetni az LMBTQ szimpatozánsoktól, ám azok jogait is ksézséggel elismerem.
justhpeter
@Shikari: Magadban úgy undorodsz ahogy akarsz, de ezt nem viheted be a közösségbe. Nem alázhatod, nem üldözheted sem a többséget sem a kisebbséget, mer ez nem a többség és kisebbség kérdése. Itt egyenlő jogokról van szó, amit sem a többség sem a kisebbség nem gyakorolhat a másik akadályozására vagy kárára. Akár a misebbség, akár a többség akarja a maga akaratát teljes mértékben érvényesíteni az mind a diktatúra kialakulásához vzetehet.
justhpeter
@Shikari: Mindenkinek lehet véleménye mindenről, de a rasszizmusra, az uszításra, a megbélyegzésre nincs joga senkinek.
Nekem is megvan a véleményem a keresztényekről és a homoszexuálisokról is, de azt tekintem mérvadónak, hogy az illető aszerint él-e amit hirdet magáról. Nem adom a szimpátiámat annak a kereszténynek aki hazudik és lop, de nem szimpatizálok azza a homoszexuálissal sem aki a homoszexualitást reklámozza. Már azért sem, mert szerintem a hit és a szexuális identitás mindenkinek a maga dolga.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.