Az erdőben gazdagabb területekről szállítanak oda tűzifát, ahol kevesebb a fa, vagy többen laknak.

Elindult a Tűzifaprogram országon belüli átcsoportosítása – jelentette be közösségi oldalára szombaton feltöltött videójában az agrárminiszter.

Az agrárminiszter szerint akkora az érdeklődés a tűzifaprogram iránt, hogy országon belül kell átcsoportosítani

Nagy István agrárminiszter beszédet mond a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) országos tisztújító közgyűlésén a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődéstörténeti Szakmúzeumban 2022. szeptember 19-én

Fotó, címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

A videóhoz Nagy István azt írta: nagyon nagy az érdeklődés a Tűzifaprogram iránt, ezért az állami erdészetek az erdőkben gazdagabb vidékekről faanyagot szállítanak át oda, ahol kevesebb az erdő vagy többen élnek.

A miniszter a videóban arról beszélt: az állami erdőgazdaságok prioritásként kezelik és folyamatosan teljesítik a lakosság tűzifa-megrendeléseit. Beszámolt róla, hogy a Pilisi Parkerdőben is gőzerővel zajlik a munka.

Az átcsoportosításokról azt mondta: szeptember végétől vasúton és közúton szállítják a fát azokra a helyekre, ahol arra nagyobb az érdeklődés. Így jut az első ütemben 23 500 köbméter faanyag a főváros térségébe, valamint az alföldi régiókba – tette hozzá. Ismertette: jelenleg a MÁV-val együttműködésben új vasúti lerakóhelyek kialakítása zajlik, illetve plusz fakitermelő kapacitás átcsoportosítása történik a főváros térségébe.

A Tűzifaprogramban az igényeket országszerte 152 ponton személyesen lehet jelezni, de emellett telefonon, vagy e-mailben is várják az érdeklődéseket. Nagy István szerint a tapasztalatok alapján az igénylők többsége már rendelkezik erre a télre tüzelővel és már a következő évre vásárol. Van olyan erdőgazdaság, ahol ez az arány eléri a 70 százalékot. Tőlük türelmet kért a miniszter, hogy a rendelkezés céljával összhangban elsőként azokat szolgálhassák ki, akiknek a fűtési szezon elején van szüksége a fára.

"Ne feledjük, a fűtési időszakra elegendő, fenntartható gazdálkodásból származó tűzifa áll országszerte rendelkezésre" – fogalmazott Nagy István, hozzátéve: az idei télre mindenki, aki fával fűt, hozzá fog tudni jutni a tűzifájához.

Forrás: mti.hu

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
a sok egyedül élő, mozogni csak lassan tudó időssel mi lesz? Ki tájékoztatja őket? A pénzről, házhozszállításról nem is beszélve...

Ezzel a miniszterrel is csak többen vannak..
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Baker
De "szépen mondta" a hiányt, vagyis hogy NINCS!
vitriol
Akkor indulhat az erdőirtás! - csak most átcsoportosításnak nevezik!
polgarb
Igyekezzetek mert legközelebb 50 év múlva lesz ilyen lehetőség!
kishonda
Ez a kretén azt se tudja, hogy friss vágású vizes fával nem célszerű fűteni, mert nem ad meleget, tönkreteszi a kéményt, a kályhát! Azt miért nem mondja, hogy a fát 1 méteres rönkökben, szállítás, vágás, hasítás nélkül adják. Mennyibe is kerül így?
simmering73
A következő telet meg felejtse el mindenki.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.