Eredetileg 2021-ben lett volna a népszámlálás, de a járvány miatt egy évet csúsztatott a KSH. A kérdőíveket október 1. és 16. között online is ki lehet tölteni, a számlálóbiztosok ezután keresik fel azokat, akik még nem vettek részt a népszámlálásban.

A népszámlálás akkor lesz sikeres, ha mindenki részt vesz benne, minden Magyarországon élő ember kitölti az online kérdőívet vagy a számlálóbiztos segítségével megadja az adatokat – mondta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke online sajtótájékoztatón annak apropóján, hogy szombaton hajnalban elindult a népszámlálás az MTI híre szerint.

Elindult az országos népszámlálás, október közepéig online is ki lehet tölteni a kérdőívet

Egy férfi kitölti a népszámlálás online kérdőívét nyíregyházi otthonában 2022. október 1-jén.

Fotó, címlapkép: MTI/Balázs Attila

Vukovich Gabriella emlékeztetett arra, hogy október 16-ig tart az online időszak, azt követően a számlálóbiztosok keresik fel azokat, akik még nem vettek részt a népszámlálásban.

"Mindenki közreműködésére szükség van, ez egy közös felelősségvállalás, a közös jövőnket megalapozó adatokat gyűjtjük össze" – mondta a KSH elnöke.

A népszámláláson összegyűjtött adatokból olyan statisztikák készülnek, amelyek a döntéshozók számára nélkülözhetetlenek a különböző fejlesztések megtervezésekor. Az adatokból a közvetlen környezetünk számára fontos információk is kinyerhetők – hívta fel a figyelmet. Megjegyezte azt is, a kérdőív kitöltésével "egymásnak is segítünk, a jövőnket alapozzuk meg", erre utal a népszámlálás mottója is: feleljünk egymásért.

Ahhoz, hogy a népszámlálás, "a magyar statisztika legnagyobb és legjelentősebb adatgyűjtése" tizenegy év után újra megvalósulhasson, több tízezer embernek "az összehangolt és elkötelezett munkájára volt és van szükség" – hangsúlyozta Vukovich Gabriella.

Kovács Marcell, a KSH főosztályvezetője, a népszámlálás projekvezetője arról beszélt, hogy a kérdőív "barátságos", könnyen kitölthető, először néhány kérdés jelenik meg a lakáskörülményekről, majd a személyi kérdőívek következnek. A háztartásban élő minden személyre vonatkozóan ki kell tölteni ezeket – húzta alá.

Felidézte, hogy a héten kiküldött felkérőlevelek tartalmazzák azt a 12 számjegyű belépési kódot, amellyel egy adott háztartás el tudja érni a népszámlálás kérdőívét. A kérdőív kitöltésekor nem a bejelentett lakcím számít, "a népszámlálás arra kíváncsi, hogy ténylegesen hol élünk" – így fogalmazott.

A kérdőív kitöltését a kérdések megválaszolása után a beküldés gombra kattintással lehet befejezni. A beküldéskor kapott kódot fontos megőrizni, ez igazolja ugyanis, hogy valaki részt vett a népszámlálásban – ismertette.

Kovács Marcell jelezte, hogy mindenki részvételére számítanak, aki Magyarországon él, vagy átmenetileg, kevesebb mint 12 hónapig külföldön tartózkodik, esetleg külföldi állampolgárként több mint 3 hónapja az országban él.

A továbbiakban mindenkit arra biztatott, hogy éljen az online kitöltés lehetőségével, hiszen "ez a legkényelmesebb módja a népszámlásásban történő részvételnek".

A kérdőív szombaton nulla órától a belepes.nepszamlalas2022.hu oldalon érhető el. A kérdőívet interneten kitöltők között naponta öt darab, egyenként százezer forint értékű vásárlási utalványt sorsolnak ki – közölte a KSH.

Lehet új belépési kódot igényelni, vannak nem kötelező kérdések is

A 24.hu cikke szerint a sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy aki nem kapta meg az online kitöltéshez szükséges kódot tartalmazó levelet, vagy elvesztette azt, annak lehetősége van az Ügyfélkapun keresztül új belépési kódot igényelni.

"Az online kitöltés lehetőségével nem élő háztartásokat október 17. és november 20. között számlálóbiztosok keresik fel, rájuk szigorú biztonsági előírások vonatkoznak, egyedi sorszámmal ellátott igazolványt viselnek, és tableten rögzítik a válaszokat. Akiket nem érnek el a számlálóbiztosok, azok a pótösszeírás idején, november 20. és 28. között a polgármesteri hivatalokban tehetnek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek"

- olvasható a cikkben.

A lap szerint vannak olyan kérdések, amelyekre kötelező válaszolni, de vannak olyanok is, amelyekre nem: utóbbiakba tartozik többek közt "az egészségi állapot, a fogyatékosság, a nemzetiségi hovatartozás, az anyanyelv, a családi-baráti körben használt nyelv és a vallás."

Az online kérdőíven életkortól függően változnak a kérdések, maga a kérdőív pedig a magyar és angol nyelven kívül még 19 másik nyelven érhető el.

A népszámlálás reklámfilmje:

Forrás: mti.hu, 24.hu

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
legutóbb elzavartam őket..most nem teszem, de csak arra felelek, amit amúgy is tudnak...ne kiváncsiskodjon a cigánya..
csak úgy....
erre kíváncsi leszek,hogy mennyien maradtatok, persze ha nem lesz titkosítva!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.