A szombathelyi polgármester szerint a Megyei Jogú Városok Szövetségének legutóbbi ülésén még a fideszes városvezetők is egyetértettek, hogy a kormány hozta őket nehéz helyzetbe, így az államnak kell konpenzációt adnia.

A kormány a péntek esti Magyar Közlönyben tette közzé azt az új ártáblát, amely szerint Szombathelynek a korábbinál tizenkétszer többet kell fizetnie a távhőért – olvasható az ugytudjuk.hu cikkében

A kormány megemelte a távhőárakat, Szombathely már jelezte, hogy állami segítség nélkül működésképtelenek lesznek

Fotó: Facebook/Dr. Nemény András

Ez számokra lefordítva azt jelenti, hogy az eddigi 4100 forint helyett 51 456 forintot kell gigajoulonként kifizetnie az önkormányzatnak. 

A lap kérdésére Nemény András (Éljen Szombathely! formáció) polgármester elmondta, a "mostani drágulás összességében milliárdos nagyságrendű pluszkiadást jelent a városnak", ezt pedig az önkormányzat nem fogja tudni kigazdálkodni.

Nemény szerint a Megyei Jogú Városok Szövetségének "legutóbbi ülésén minden polgármester, beleértve a fideszes kollégáimat is, azon a véleményen volt, hogy az állam a legrosszabb tőzsdei áron jegyezte le a gáz beszerzését."

Kijelentette, mindannyian egyetértettek abban, hogy ha már az állam hozta ilyen nehéz helyzetbe őket, akkor ezt neki is kell kezelnie, vagyis megfelelő mértékű kompenzációt kell adnia az önkormányzatoknak. 

Ha nem lesz kompenzáció, akkor

"Szombathely egészen biztos, hogy működésképtelen lesz. A kormány most ugyanazt a metódust szeretné alkalmazni, mint a koronavírus-járvány után, vagyis, hogy a városvezetőkkel egyesével tárgyalnának. Ez azonban olyan hosszan húzná el a folyamatot, hogy nem tudnánk, meddig, és hogyan tervezzünk. Az biztos, hogy ezt a helyzetet nem mi teremtettük, és égető az állami beavatkozás”

– mondta el a lapnak a polgármester.

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
A fene sem érti, hogy mi van. Legutóbb nem azt jelentette be a Marhagulyás, hogy távhő emelés nem leszz ?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
Mindent, amivel választás előtt ellenzéki győzelem esetén kampányoltak, és amit híveik lelkesen elhittek, most sorban meglépik, sőt még többet ártanak! De a bigott hiszékeny, és az érdek szavazók még most is lelkesek! Elhiszik, hogy 13 éves fidesz kormányzás után még mindig emútt nyócév, Gyurcsány, meg a még életbe sem lépett Brüsszeli szankciók az okai az évek óta növekvő államadósságnak, inflációnak,romló forintnak!
telegdilaci
@justhpeter: Én úgy tudom a Gáz szolgáltató az Állami Tulajdonban van adhatnák kevesebbért a gázt legfeljebb kevesebb lenne a hasznuk!
ómió
Szóval, az energiaárakat se nem a háborús infláció, se nem a brüsszeli efftársak "bojkottja" nem emelte, hanem "csak a Zorbán"! Méghozzá világszerte! Így "píszí" hazudni, efftársak!?
justhpeter
@Tunes1106: Ne felejtsd el, hogy a panelproli fútésáfája 5%, míg a falusiak gázáfáéja 27%.
bence
Nesze neked rezsicsökkentés , amit a sok idióta beszopott ! Volt orbán pofáján bőr a baloldallal riogatni ! A 12 évét áttekintve ez a bőrvastagság csak évről évre fokozódott !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.