Azokról a szankciókról van szó, melyeket Orbán Viktor minisztreelnök is megszavazott.

Joggal érezhetjük úgy, hogy átvertek minket, mert tavasszal még azt ígérték, hogy az energiára nem fogják kiterjeszteni az említett szankciókat, mégis megtették, és ennek következményeit elsősorban most nem Oroszország, hanem Európa szenvedi el – szögezte le a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában az MTI híre szerint.

Dömötör Csaba szerint átverte őket Brüsszel a szankciókkal

Fotó: Facebook/Dömötör Csaba

Dömötör Csaba hangsúlyozta: a szankciók nem működnek, ezért irányváltásra van szükség. Hozzátette: ezért is döntött a kormány arról, hogy nemzeti konzultációt hirdet. Ha sokan állunk ki a változás igénye mellett a szankciós politikában, akkor annak lesz eredménye pont úgy, ahogy a betelepítési terveket meg tudtuk akadályozni a korábbi konzultációkkal és az egyértelmű eredményt hozó népszavazással – jegyezte meg.

Kijelentette: nem további szankciókra, hanem a szankciós politika felülvizsgálatára van szükség.

Emlékeztetett: az Európai Bizottság elnöke még márciusban is arról beszélt, hogy majd 2027-re kell megszüntetni az orosz energiától való függőségünket és a német kancellár is azt mondta akkor, hogy szándékosan hagyták ki az orosz energiaszállítmányokat a szankciók közül, másképp ugyanis nem lehet biztosítani a fűtést, áramellátást, vagy éppen az ipar működését. A magyar országgyűlési választásokat megelőző versailles-i uniós csúcson is arról volt szó, hogy nem lesznek energiaszankciók – idézte fel az államtitkár.

Júniusban azonban minden megváltozott, olajszankciókról döntöttek és a magyar miniszterelnök kemény viták árán tudta egyáltalán elérni, hogy ezek ránk ne vonatkozzanak – mondta Dömötör Csaba. "És azzal a lendülettel ráfordultak a gázszankciókra is, a következmények ismertek, a gázárak elszálltak, rövid idő alatt két- háromszoros szintre emelkedtek" – folytatta, majd kijelentette: "a szankciók belengetése és elfogadása miatti emelkedés sokkal nagyobb volt, mint ami a háború kirobbanása után közvetlenül történt".

Szerintünk ez nem egy elit vita, mert a következmények drasztikusak és mindenki érzi is: fűtéskorlátozások, intézménybezárások, gyárleállások számos országban és akkor az elszálló élelmiszerárakról még nem is beszéltem – sorolta a politikus, aki szerint "mivel a fűtési szezon még most jön, a neheze még csak most jön".

A nemzeti konzultációról azt mondta: kétféle hozzáállás létezik, az egyik szerint két választás között nem kell kikérni az állampolgárok, a választók véleményét. "Mi nem ezt valljuk, mi azt gondoljuk, hogy ha új körülmények jönnek, hogy ha nagy események történnek – a háború mégiscsak egy ilyen – akkor érdemes és ki is kell kérni az állampolgárok véleményét" – mondta.

Az energiaárakkal és a szankciókkal kapcsolatban olyan konkrét idézeteket is említett az államtitkár, mint például, azt hogy "nehéz ez, de meg kell csinálni" vagy hogy "küldjük a rezsiszámlákat Moszkvába". Megjegyezte: "most lehet, hogy a brüsszeli elit nem érzi a szankciók következményeit, de az emberek döntő többsége érzi".

Dömötör Csaba hozzátette: minél lekezelőbbek a bürokraták, annál fontosabb, hogy mi viszont meghallgassuk az emberek véleményét. Hangsúlyozta: minden európai ország megfizeti most a szankciós felárat, nálunk nagyobb és gazdagabb országok is és nincs ember Európában, aki a saját életében ne érezné ennek terheit.

"Hát csoda-e ezek után, hogy mindenki dühös?" – vetette fel, majd úgy folytatta: "mi is azok vagyunk, de a dühünket most cselekvéssé kell alakítani: a szankciós politika befuccsolt, ezért meg kell változtatni, ezt szolgálja a mostani nemzeti konzultáció".

Azt gondoljuk, hogy ha elegen állunk ki az igazunk mellett, akkor annak lesz következménye – mondta az államtitkár, aki szerint ebben nemcsak a konzultációnak van szerepe, hanem a más országokban megrendezett választásoknak is. Példaként említette az olaszországi választásokat, amelynek "eredményeiben nagyban benne van az, hogy nekik is voltak hasonló vitáik Brüsszellel más ügyekben is".

A szankciókról szólva rámutatott: vannak, amelyeket elfogadtak, ilyen például a ránk nem vonatkozó olajszankció és vannak, amelyeket belengettek, ilyen például a gázszankció. Dömötör Csaba szerint itt nagyon résen kell lenni már csak azért is, mert az elmúlt napok történései alapján most már nemcsak az ár a probléma, hanem az, hogy lesz-e egyáltalán elég gáz Európában. "Gondolok itt az Északi Áramlatnál történt robbantásra" – jegyezte meg.

Hozzátette: a Déli Áramlatnál is lehetnek problémák, mert karbantartási fennakadásokat jeleztek az elmúlt napokban. Mindemellett vannak olyan hangok, amelyek a fűtőanyagokra, a nukleáris fűtőelemekre is kiterjesztenék a szankciókat vagy éppen a paksi bővítésre is – mondta. Hozzáfűzte: a paksi atomerőmű már most is az olcsóbb áram garanciája, mint ahogy a paksi bővítés is egy hosszú távú megoldást jelentene.

A gáz- és a nukleáris szankciók belengetése szintén ellenkezik az ország érdekeivel, tehát ezekbe a vitákba is bele kell állnunk – szögezte le Dömötör Csaba.

A konzultációval összefüggésben azt hangsúlyozta: a kérdések véglegesítése most zajlik. Hozzátette: az már biztosnak látszik, hogy október közepétől érkeznek majd a kérdőívek és a szokásosnak megfelelően online és postai úton is vissza lehet küldeni azokat.

Forrás: mti.hu

51 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Toller Béla
Dömötör fijjam, lülhetsz, leülehtnél úgy, egy pár évre ! Mit liheged túl még a bandát is ? A bajokról mindenek előtt ti tehettek, a többi csak egy utcával lejjebb jön !
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Apfelbaum
Te és a cigány főnököd már12 éve veri át azt a 2.5 millió embert akiknek lehetőségük sincs szinte valódi híreket kapni mert csak M1 van nekik biztosítva és a nagy része idős emberekből áll akik úgy gondolják,hogy ha a tévében van akkor biztosan az úgy is van...a rhdkrvnytkt minden fideszes tetűnek
teuton
@Maccska: Tenyleg??? A tözsdei ar viszont az utobbi hetekben jelentösen csökkent! Magyarorszagon is az üzemanyag es gazarak? Mennyivel? Nalunk a dizel literje 40-50 ft-tal lett olcsobb!
telegdilaci
@Toller Béla:Ezek mindenkit hülyének néznek,már akit lehet ez az idióta elmondhatná hogy mit old meg a Nemzeti konzultáció azon kívül hogy milliárdokba fog kerülni,13-éve 2/3-dal kormányoztok azt csináltok amit akartok sokkal fontosabb ügyekben nem kérdezitek meg a Magyar Embereket,Egyébként ti hazudtatok csaptátok be a hiszékeny választókat akiket azzal riogattatok hogy elveszik a Rezsi csökkentést ha a baloldal nyeri meg az Áprilisi választást, szerencsére nem ők nyertek,hanem ti és ennek ellenére most jönnek a megszorítások,ami nálatok szitok szó ezért azt nem szabad mondani,helyette költségvetési ki igazítás van ami ugyanaz,egyébként hazugság hogy az EU-miatt magas az energia ára mivel Magyarország haladékot kapott,viszont már 2021-ben ársapkát vezettetek be az üzemanyagokra,még az EU-szankciók előtt,nem is értem miről hablatyoltok,hazugság riogatás rosszindúlatú EU-ellenes hergelés helyett talán végre kormányozni kellene,be ismerni hogy tévedtetek,hibáztatok!
telegdilaci
@Apfelbaum:Szó szerint azt a hazugságot szajkózza mint a Potrohos gazdája,Folyamatosan hazudnak,félre vezetik az Országot,mindenki hibás minden bajért amit a Magyar Embereknek el kell szenvedni csak ők bújnak ki a felelősség alól akik 13-éve szakadékba kormányozták az Országot! hogy miért ennyire gyenge a Forint arról is bölcsen hallgattok!
telegdilaci
@surdilloFUJT:Nem hiszem el ez is Romániából jött ide lassan már egy Ember sincs a Kormányban akit nem Romániából evett ide a fene hogy a Magyar Emberek pénzén élősködjenek!
Néro2
@Qqberci: Dörmit ez nem zavarja. Se lát se hall.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok