A PDSZ szerint azzal sokkal nagyobb kárt okozott a tankerület a diákoknak a kirúgásokkal, mint amennyi órát kihagytak a tiltakozó pedagógusok. 

Az RTL Híradó szombat esti adásában foglalkoztak a pénteken elbocsátott tanárokkal, akiket azután rúgtak ki, hogy többször is bekapcsolódtak a pedagógusbérek rendezése miatt indult polgári engedetlenségi akciókba – olvasható a hvg.hu cikkében.

Bíróságra mennek a kirúgott kölcseys tanárok

A fővárosi Kölcsey Ferenc Gimnázium még tavasszal az első munkabeszüntetések idején

Fotó: Illusztráció/Facebook/PDSZ

A Híradónak Törley Katalin franciatanár és Palya Tamás matematika-kémia tanár nyilatkoztak (összesen öt tanárt rúgtak ki): Palya pénteken a hatodik órája előtt lett berendelve az igazgatóiba, ekkor adták át neki a kirúgásról szóló levelet a tankerület munkatársai (erről bővebben is írt a 30 éve pályán lévő tanár, ezt itt lehet elolvasni).

Törley Katalin már nem volt benn az iskolában, mikor hívta az igazgató, így ő nem kapta még meg a levelét, de van egy sejtése, hogy mi állhat benne. Mindenesetre ő úgy készül, hogy hétfőn, esetleg kedden még megtartja az óráit, amíg meg nem kapja a felmondásról a levelet.

Palya a Híradónak elmondta, a tanítás volt az élete:

Azzal szembesülni 30 év után, hogy hétfőn már nem kell bejönnöm dolgozni, nagyon rossz.

De kitért rá, a legnagyobb mélypont az volt pénteken, amikor a saját, végzős osztályával kellett közölnie, hogy már nem ő az osztályfőnökük:

Akkor már nagyon sokan zokogtak, és akkor már én se bírtam tovább, elsírtam magam.

De a diákok reakciója nagyon meghatotta, a péntek esti spontán tüntetéssel együtt. Palya Tamásnak januárban született meg az unokája, és egy ideig félt, hogy mit mond majd, ha egyszer megkérdezi, hogy mit tett ő azért, hogy változzon a helyzet. Most viszont úgy érzi, megtette, amit tudott.

Palya szerint sajnos kevés iskola állt a tanárok helyzetének rendezése mellé, nagyon sokan félnek ugyanis. Törley Katalin is hasonlóképp nyilatkozott, de szerinte minél többen vannak, akkor a sokaságnak ereje.

Törley Katalin a Híradónak elmondta, nehéz lesz, hogy 23 év után már nem kell nap mint nap bejárnia dolgoznia, nagyon kötődik a Kölcsey gimnáziumhoz, mert anno itt volt diák.

A riportból kiderült, már mindketten kaptak állásajánlatot más iskoláktól is, illetve más területekről is.

Törley Katalin szerint jelenleg az oktatási rendszer nem az összeomlás szélén áll, hanem már összeomlott, és a tanárok tartják a vállukon fenn ezt az összeomlott rendszert. A tanár azt is elmondta, hogy jogi útra fogja terelni az ügyet a társaival.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) egy közleményben jelezte az üggyel kapcsolatban, hogy tisztában vannak azzal, hogy a munkamegtagadást szankcionálhatja a munkáltató, de ennek arányosnak kell lennie "az okozott kárral". 

"Ez az intézkedés – a jogviszony azonnali megszüntetése – ennek a követelménynek nem felel meg.” (...) „A kollégák eltávolítása az iskolából sokkal nagyobb mértékben csorbítja a tanulók tanuláshoz való jogát és a tankötelezettség teljesítését, mint a polgári engedetlenség idején elmaradt néhány óra.”

- idézte a közleményt a 444, amely szerint a szakszervezet a tankerülettől azt követelte, vonja vissza a kirúgási döntéseit.

A hvg.hu cikkéből kiderült, a PDSZ-nél az elmúlt 24 órában megugrott az október 5-re hirdetett sztrájkra jelentkezők száma, emellett a PDSZ október 14-re országos sztrájkot hirdetett, mivel aznap lesz egy éve, hogy a másik tanári érdekvédelmi szervezettel (Pedagógusok Szakszervezete – PSZ) közösen sztrájkköveteléseket fogalmaztak meg.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

icegygenabro
@ómió: Kordont bontani, Kossuth teret összeszarni azt szabadott, buta fidesznyik...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
ómió
Pedig, aztán, "tüntetni" meg "demonstrálni" most van igazán ideje az efftársaknak!
icegygenabro
@ómió: Kordont bontani, Kossuth teret összeszarni azt szabadott, buta fidesznyik...
Eladott Ország
Jogos döntés! Bár ne feledjük, hogy a maffiaállam telibeszarta a jogállamot! Fő cél elzavarni ezt a velejéig rohadt, tróger politikai prostituált bűnbandát, mert enélkül változás a büdös életben nem lesz! El kell menni a falig.
Eladott Ország
Egy nép elpusztításához nem szükséges atombomba vagy nem szükségesek nagy hatótávolságú rakéták. Az oktatás lezüllesztése nem más, mint egy nemzet elpusztítása.
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/300953165_1412889985857571_1420680452842983439_n.jpg?_nc_cat=104&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=khrmFUFvAxoAX_YWKCA&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AT_a3y5rvm65Eu7DHPA1VX7sCnz553wqbQGWMFJe8FfOGA&oe=633E6283
Orbán 2007-ben még polgári engedetlenségre hivatkozott, amikor elbontották a parlament körüli kordont. Akkor még úgy látszik volt ilyen, de ma már elmúlt. Ezek egy percet nem bírnak ki hazugság nélkül.
uploads.disquscdn.com/images/48cd1cab3250a6bd30ede2b714c21c5125cec7cf185c57105dddc7c5e4b7c9e4.png?w=800&h=543
Néro2
@icegygenabro: Pisálták meg hányták is. Úgy már szabad. :)
drrotf
Nincs itt még semmi látni való!A szikla szilárd Alaptörvényünk szerint is jogviták eldöntése az a bíróságok dolga.A kirúgott tanárok szerint itt egy jogvita keletkezett és most az Alaptörvény szerint rendezni kívánják ezt a vitát.Majd akkor lesz itt látni való ha a pert a tanárok jogerősen megnyerik, mert akkor derül majd ki minden ember számára tisztán és világosan hogy a kormány a saját sziklaszilárd Alaptörvényét sem ismeri, mert azt nem tartja be, vagy ismeri de alkalmanként, szükség szerint szándékosan megszegi!
Eladott Ország
"Orbán, Pintér, Maruzsa és a sok kis itéletvégrehajtó, véglegesíteni és teljessé kívánja tenni barbárságot. Ugyanis ők személyükben már megtették azt. " ( Gábor György filozófus, egyetemi tanár)
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/309040869_548666233728240_6397470128552710992_n.jpg?_nc_cat=103&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=T6hEJHvgGi8AX_rYdqx&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AT9rl6bYJUHwHoRet8s3yQEB-S3DUlSlgibEeS56T-_d0Q&oe=633EDC7D
"Azért az jó lenne, ha a szülők és nagyszülők tudatosítanák magukban, hogy Orbán Viktor, Pintér Sándor, Maruzsa Zoltán, de még az olyan szimpla kis ítéletvégrehajtók is, mint Marosi Beatrix nem csupán a tanárok egzisztenciájának diktatúrákban megszokott brutális kettétöréséért és ellehetetlenítéséért felelősek, hanem azoknak a tanulóknak a sorsáért is, akik elveszítvén a tanáraikat, felkészült és a tanítványaikat ismerő oktatók nélkül maradnak, következésképp megannyi további kényszermegoldás alanyaivá és kiszolgáltatott áldozataivá válnak. De ugyanígy felelősek a fentiek azért, mert ugyanezek a diákok testközelből látják, hogy akik önmaguk és mások jogaiért lépnek fel, azok vagy az utcán végzik, vagy hivatalos levelek által megalázva és megfenyegetve, továbbá ugyanezek a diákok azt is megtapasztalják az egész országban, hogy a félelem, a gyávaság, s az embertelen hatalom előtti meghunyászkodás és megalázkodó fejhajtás, igaz, csak rövid távon, de kifizetődő. És leginkább azt látják, s hamarosan azt tapasztalják majd meg, hogy az a tudás- és ismeretanyag, az az erkölcsi útravaló, az a diktatórikusan ellehetetlenített és nemkívánatosnak minősített vitakultúra és érvrendszer, amit ettől a velejéig korrupt és aljas rezsimtől kaptak, az további életük során behozhatatlanul hátrányos helyzetbe sodorja legtöbbjüket. Pont úgy, ahogy azokat a milliókat, akiknek a rendszerváltás előtt nem adatott meg, hogy nyelveket tanuljanak, hogy ösztöndíjakat nyerhessenek el, hogy külföldre utazhassanak."
Oszi
Hülye vízfely bürokrata tankerület!
Vagy aki utasította őket.
A vélemény nyilvánítás az alaptörvényben megadott jog!
Mindet elküldeném egy év tanítási gyakorlatra egy borsodi cigányfalu iskolásjába tanítani.
Hogy legyen valós tapasztalatuk.
Ha meg nem válalja menjen szereldébe napi 3+2-ben összerakni kis vacakokat!
Sajnos terror álamban élünk és azt hiszi a sok bürokrata, hogy ő sz..ja a spanyol viaszt!
Ilyen tanár hiány idején, ez a döntés se a gyerekeknek se a tanároknak se az oktatásnak nem fogadható el.
A kormányhivatalnak alapvetően eljárást kellene indítani hatalommal visszaélés miatt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.