Az Újszegeden felállítani tervezett eemlékműnél a program szerint Mihálffy Béla fideszes politikus is beszédet mond. A zsidó szervezet szerint ezzel a Fidesz-KDNP szembemegy az általuk hirdetett zéró antiszemitizmussal.

A 24.hu cikke szerint Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke egy közleményben elfogadhatatlannak nevezte, hogy Szegeden domborműve legyen Horthy Miklósnak, aki több százezer magyar állampolgár haláláért felelős. (A domborművet a magát Vitézi Rendnek nevező szervezet békési és csongrád-csanádi "törzskapitánysága tagjai" akarják felállítani Újszegeden a Délvidék Háznál. A rendezvényen az 1944-es kiugrási kísérlet kapcsán Szakály Sándor történész, a kormányzati Veritas Történetkutató Intézet é Levéltár főigazgatója is előadást tart.)

A Mazsihisz felszólította a kormányt, hogy akadályozza meg a Horthy-emlékmű felállítását

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke a szervezet fenntartásában működő Szeretetkórház megújult épületrészének átadásán 2022. szeptember 14-én. Átadták a kórház Reichmann-szárnyát, új laboratóriumát és gyógyszertárát.

Fotó, címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

A közleményben Heisler kitért rá, hogy a program szerint az avatáson beszédet mond Mihálffy Béla fideszes országgyűlési képviselő is, emiatt a Mazsihisz felhívta a Fidesz-KDNP frakció figyelmét, hogy a képviselőjük ezzel a szembemegy az antiszemtizmus ellen meghirdetett kormányzati zéló toleranciás elvvel, ezért arra kérte az arra illetékeset, hogy akadályozzák meg a tábla felavatását.

A közleményben kitérnek rá, hogy Szegeden október 15-én egész napos rendezvényt szerveznek Horthy tiszteletére, ennek keretében fogják felállítani a domborműves emléktáblát „az antiszemita meggyőződésű, és több százezer magyar állampolgár haláláért felelős egykori kormányzónak.”

A Mazsihisz elnöke a kömmünikében felhívta a Fidesz-KDNP frakció minden politikusának a figyelmét, hogy

maga Orbán Viktor miniszterelnök hirdetett jogosan és a civilizált világ normáinak megfelelően zéró toleranciát az antiszemitizmus ellen. A Mazsihisz arra kéri a kormány és a Fidesz-KDNP-frakció képviselőit, hogy az emléktábla-avatást akadályozzák meg, a kormánykoalíció képviselőjének pedig ne adjanak lehetőséget egy meggyőződéses antiszemita politikus méltatására. A Horthy előtt való kormánypárti tisztelgés elfogadhatatlan és megbocsáthatatlan.

Heisler András még azt is hozzátette, hogy amennyiben a magyar zsidóságot képviselő Mazsihisz kérése nem találna meghallgatásra, abban az esetben a kormányzati záró antiszemitizmus-elv meghirdetését csak jól hangzó politikai gesztusnak tudják tekinteni, semmi másnak. 

Heisler András a közleményben még megemlítette Orbán Viktor miniszterelnök 2015-ös, a parlamentben elmondott szavait is, és arra kérte a képviselőket, hogy tartsák tiszteletben azt:

Nem támogatható az alkotmány szerint Magyarország szuverenitásának elvesztésekor hatalmon lévő politikai vezetőnek történő szoborállítás.

A cikk szerint az emlékműállítás ellen Botka László szegedi polgármester is tiltakozott már.

Forrás: 24.hu, mazsihisz.hu

58 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Eladott Ország
Soha többé olyan kort, "mikor az ember úgy elaljasult, hogy önként, kéjjel ölt, nemcsak parancsra"!
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/273191454_1638593256486724_1881658922682452328_n.jpg?_nc_cat=102&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=0Zup73ATJssAX86QFy9&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AT9iktuEyJPDN8zKrFNphLrfh0JoegzTM8P8-FIa8SKe8A&oe=633F46AA
Féljetek a jövőtől, mert a múlt visszatér. Ez a ló a hátán hordja a nemi szervét, magyar hungarikum.
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.6435-9/133672893_109979010994550_3810188518159305409_n.jpg?_nc_cat=105&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=u7COX4bj12cAX-9W2Yg&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AT89IKHNOlCXB3NYc8_inKk-BMC7hR4tBmQTGvfeiICqHQ&oe=635D51A1
Gondoltam szólok. Horthy szobrot avattak a magyar parlament egyik „magán?” termében! 400 ezer zsidó, 200 ezer honvéd vére tapad Horthy kezéhez! Akik nem szólnak hozzá, azok fideSSek ,Orbán náci birodalmához tartoznak!
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/301680426_1416279492185287_2363256912631387237_n.jpg?_nc_cat=104&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=gs5RrCZtkBsAX9CuG9J&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AT_AL9lbfV_aQqoycTRdX9DTNsK0_aaahNRwEMlafqTI5A&oe=633E0DFC
A szövetséges fasiszta államok "tengelye" egyre nagyobb lett: Magyarország, a Wehrmacht és a Vörös Hadsereg határán állomásozva, szövetségre lépett Németországgal, Olaszországgal és Japánnal.
pbs.twimg.com/media/DseCXGcWoAEBWG4?format=jpg&name=large
Németh István
A Mazsihisz befogadott vallási ágazat képviselete! Ha nem tetszik nekik bárminemű kifejezetten magyarságot kifejező intézkedés - bármi téren - akkor szíveskedjenek haza vándorolni Izraelbe, nagyon szép és nem is szegény ország! Mi MAGYAROK nem akadályozzuk a zsidók szabad mozgását és érvénysülését - hiszen a parlamentben is szép számmal jelen vannak >>> DE nagyon káros a részükre és további kellemetlenségeket okozhat, ha beleszólnak, vagy egyáltalán véleményezni merik a magyarság saját nemzeti büszkeségeinek, és hazafiainak emlékére szervezendő és tenni akaró cselekményeket!
Különben ezért a nyilatkozatukért, szégyelljék magukat és kérjenek bocsánatot minimum az államelnöktől és a magyar Anya-szentegyháztól, hogy gyalázó gondolatokkal sérteni merészelték egyik legnagyobb magyarunkat!
@Eladott Ország: >Te barom fasz, te már megint hülyeségeket írogatsz,? te szar tróger vagy? mert olybá tűnik!
Csizmás Kond
Az ilyen folytonismétlődő nyafogások akorr lennének hitelesek ha a zsidók is bűnbánatot mutatnának az általuk kommunistamundérban elkövetett gyikolászások miatt.
Galway
@Shikari: Mi van, te fajtatiszta korcs? Megint nem kaptál ebédet?
CsipkeRózsa
@Shikari: A Mazsihisz a legnagyobb magyarországi zsidó vallási szervezet, gittegylet a tahazád párt.
drrotf
@Eladott Ország: Az idézet a versből pontosan ide illik!
CsipkeRózsa
@Csizmás Kond: Normális vagy? A kommunista mundérod egy magyar kormány működése volt, az, hogy voltak ott is zsidók, nem jelenti azt, hogy ők a felelősek. Igaz, nálad és tsaidnál mindenért a zsidók a felelősek. Nem kell még jobban szítanod a gyűlöletet a hasonszőrű hozzászólásaiddal együtt.
CsipkeRózsa
@Németh István: Eltévedtél, a Mazsihisz nem befogadott vallási szervezet, Magyarországon alakult meg, magyarokat képvisel, tagjai olyan jogon élnek itt, akár te és a nem zsidó vallású emberek. A véleményüket elmondhatják, leírhatják, megválaszolhatnak mások szövegeire. Ők legalább okosan beszélnek, és nem kirekesztően, mint te és hasonló gyűlölködő társaid.
Csizmás Kond
@CsipkeRózsa: ...hogy normális vagyok-e ?..minden bolond azt mondja hogy normális...
A kommunista mundér maga a kormány volt, ugyanúgy mint Horthy mundér...és a felelősség azt terheli aki beerőltette az eszmét és tűzzel golyóval ráerőltette az emberekre.
És nem szítok semmilyen gyűlöletet de elhallgatni sem szeretném amit ki kell mondani mert az bűn.
...és hogy jobban megértsd...Horthy miatt sem felelős minden ember és a zsidó megtorló sem képviselt mindenkit...mindenki a saját tetteiért felelős, legyen az a politikában vallásban vagy bármiben...és csak azért mert bizonyos személyekkel valami módon közös a nevező, pl nemzetileg, vallásilag vagy bármi attól még nem kell sértve érezze senki magát. Egyik azért ugrik a másiknak mert kiejti a zsidó szót a másik a cigányért a harmadok egyébért ...ez butaság és akár őgy is lehet venni hogy védi azt aki azon a mittudommileyn entitáson valamit elkövetett.
Horthy kormányzó volt és az ország gyengesége miatt a németek alárendeltje lett, nem önként találta ki a deportálást és nem is szorgalmazta viszont ez a kommunistákról nem mondható el ..tehát nem kell egyből felkapni a vizet.
CsipkeRózsa
A Horthy által vezetett zsidótörvények, zsidók elleni intézkedések az ő felelőssége volt, ő volt az oka a sok meggyilkolt embernek. Nincs mit ragozni, ne hivatkozz a németekre.
Józsipapa
ez a mihálffy egy szarházi fideSS-es,
fekália keverő csicska...
feltünési viszketegségben szenved...
mint a szabó önelrabló haverja...
a közgyűlés aljadékai...
namihami
""...maga Orbán Viktor hírdetett zéró toleranciát...""
Na kérem, tényleg ne azt tessenek nézni, hogy mit mond (és enged és eltűr, mi több, még támogat is), hanem azt, hogy mit tesz!
És ehhez még csendben örül is. Kimondani MÉG nem meri, de a kutyáit már nem parancsolja vissza. Ettől válik még nyilvánvalóbbá...
Csizmás Kond
@CsipkeRózsa: ...ja persze... ő volt a hibás... és Nosztradamusz...mert ő már előre tudta...
balos
@Csizmás Kond: A zsidó törvényeket is a zsidók hozták a magyarok ellen?Szerinted aki a történelmet így forgatód jó mélyen leszophatód az összes nemzetülye testvéredet!Csak szólok,hogy echte magyar pedig nincs talán a Vazul volt az utolsó,hacsak nem kefélt az Ő anyja is már más nációval is!
Csizmás Kond
@balos: ...hogy te nem vagy az az hétszentség...
Tunes1106
Ha Horthy annyira fene nagy bűnös, mi szükség volt 1944 március 19-re és Szálasira? Tök jó lenne erről egy alapos és elfogulatlan történészt meghallgatni. 100 év múlva az is kőbe lesz vésve, hogy a Nord Stream felrobbantásáért melyik EURÓPAI politikus felelős egy személyben? Szembe kéne nézni az undokabb tényekkel is, nem érdekalapon szelektálni, nem mellesleg a Vészkorszakban meggyilkoltakért is, de a tiszta fejjel gondolkodó utókorért még inkább. Egyébként meg ha a pufajkás karhatalmista és a bajtársait kötélre juttató patkány szobra és közterület-elnevezése nem zavarja a Mazsihiszt, addig ez elég hiteltelen. Zsidó identitással takarózó kommunisták vagytok csupán.
CsipkeRózsa
@Tunes1106: "ha a pufajkás karhatalmista és a bajtársait kötélre juttató patkány szobra és közterület-elnevezése nem zavarja a Mazsihiszt,"

A Mazsihisz nem politikai szervezet, a zsidókat képviseli, miért kellene megszólalnia, hiszen ők nem írottak ki 600 ezer magyar zsidó embert.
Csizmás Kond
@CsipkeRózsa: Ha nem politikai szervezet akkor nem szóljon bele politikai dolgokba. Minden ember maga dönti el ugyanúgy mint azt a zsidók is teszik hogy ki tetszik neki és ki nem. A Horthy szobor nem zsidó magánterületen lesz felállítva tehát akinek nem tetszik az ne menjen oda mert ez a demokrácia.
CsipkeRózsa
@Csizmás Kond: Az előbb írtam le, hogy zsidókat képvisel, tehát elvárható, hogy beleszóljon.
Csizmás Kond
@CsipkeRózsa: Más a beleszólás, és más a felszólítás...beleszólni én is beleszóllok sokmindenbe de felszólítani valakit oda már hatalom kell.
amortizáltok
fura az ötlet is mert ki is készitette kinek a megrendelésére a zsidó törvényeket számozva ez ugye máris előreppen egy név és felejtős ? És kik is tettek legelősszőr HŰSÉGESKÜT a kormányzónak ja hogy aztán zajlóttak az események megint felejtünk szándékosan? Mit engedtek hogy mivel foglalkozhat a zsidóság tessenek már egyszer ide is kiirni mert a magyar királyoknak kialkudott áron végezték a pénzverdében a munkát. mit nem tölthettek be mégsem??? na akkor kik lettek malmosok textilgyárosok gépgyártók tessék ám TUNÉZIÁBA tenni egy körutazást ma is LÁTHATÓ ott büszkék a magyar gépgyárakra mert...Ganz Ábrahámra és társaira. tovább német megszállásról ugye HOrthinak volt 1+1 azaz két fia egyiket hogy is rabolták el Mikor is ... ugye a szőnyeg nem beszél? azán gyorsuló dolgok német megszállás kit is zsaroltak meg? kivel és mivel na akkor beindult a deportálás ugye és pontosan Horthyt blokkolták és nem tudta megakadályozni az eseményeket vagy itt már mindenki mindent másképp lát SAS JÓZSI tudott volna nektek mesélni meg a tőbbiek.Magyar a magyar ellen 1944 ugye? DUNAPARTI téma? nem tabu még ugye? a vascipők. ja sározni meg lehetett mindenkit meg utólag horhystázni vastagon mint a Radnóti versben "a guanó keményen vastagon "a háboruból meg sebesülten vagy bárhogy hazatérőket max megalázták hány özvegyről árváról gondoskodott itt bármelyik kormány is? és még szállasiról nem is szóltam A parlamentben beengedték ugye akkor egyel tőbb vagy kevesebb ITT MÁR nem oszt nem is szoroz. Emigrációban halt meg tán Portugáliában 1957 ben- 1993- ban Ujratemették Kenderesen a családi birtokon A LEZUHANT repülős fiárol meg még nem is szólt senki. ködösitve hogy merénylet volt pedig egy idegen nem ismert géppel mai szólással vagánykodott és nenm tudta uralni a fürge vagy lomha gépe az orr...
kormanyos63
Én szegediként ha lesz alkalmam le fogom dönteni az egykori kormányzó, Horthy Miklós emlékművét!
Egy antiszemita, és háborus bünös személyről van szó, tehát egyetértek a Mazsihisz tiltakozásával!
Horthy aláírta az első, majd a második zsídótörvényt is, amiben rengeteg dologban megfosztották jogaiktól zsídó honfitársaimat,és a DON kanyarban meghalt 170-ezer katonánk haláláért is egyértelműen ő a felelős, hiszen hitler csatlósaként ő küldte oda őket!
A szövetségesek szerették volna, ha Horthy a Nürnbergi perben felel majd a bűneiért, de Sztálin ezt megakadályozta, a mai napig sem tudják a történészek hogy miért!
És egyébként a huszas években Magyarországot a 3-millió koldus országának hívták, mert pár százezer ember kurva jól, fényüzésben élt, mig milliók nyomorban, roppant szegényen, cselédként, ingyenkonyhákon étkezve!
Horthy nem érdemel sem szobrot, sem emlékművet, ő csak gyülöletet és megvetést érdemel, a részemről biztosan, de biztos vagyok benne hogy rengeteg honfitársam is ugyanezt gondolja!
kormanyos63
@Shikari: A magyarok dolgaiba meg ne szóljanak bele ilyen Shikari féle náci hazaáruló férgek, és patkányok!
Azt hiszem ez nem olyan nagy kérés!
Tunes1106
@CsipkeRózsa: Csak ők működtetik a világ legnagyobb koncentrációs táborát!
Néro2
Mé akadályozná ? Horthy rendes fityma színtű Nemzethemelő-megmentő tehát szobrot neki.
Csak szónék a szobornak meg van egy előnye mivel fizikálisan van le lehet köpni vagy összekenni kutyaszarral.
Mihálffy-nak meg záptojást , hogy érződjék a bűze.
Mihálffy , Mihálffy olyan horthy féle szaga van még a nevének is.
balos
@Csizmás Kond: Így van!A különbség köztünk ,hogy az én felmenőimet a nyilasok probálták kinyírni,de csak az anyai dédszüleimet sikerült a Városmajorban felgyújtani!Gondolom az apád is benne volt,ha ilyen szart volt képes kiverni az anyádba!
Rockxy
a mazsi csak törődjön a saját faszával!
Clavigo
@Shikari: Te meg mijafaszt ugatsz bele a felnőttek dolgába,,,a határon túlról ???
CsipkeRózsa
@Shikari: Te ki vagy, hogy merészeled előírni egy vallási szervezetnek, hogy mit ne merészeljen?

Egyébként, ők is magyarok, veled egyenjogúak.
CsipkeRózsa
@Shikari: Heisler András joga és kötelessége is a zsidókat képviselni, még akkor is, ha egy minielnökhöz kénytelen fordulni. Ő többet is ér, mint a te miniszterelnököd, ha már úgy félted Orbán lelkivilágát.
A magyarországi zsidók magyarok, csak más a vallásuk, mint neked.
Nessy
@Shikari: Ahhoz képest. hogy Orbán szerint nálunk nincs antiszemitizmus, szépek a hozzászólásaid! Ja, Jézus is zsidó volt, de ez ne zavarjon! Az apostolok is eredetileg azok voltak, miután Krisztus előtt nem volt kereszténység!
Nessy
Nem probléma! Majd Köves Slomó, Kis Virág szegedi kat. püspök és Balogh ref. püspök felavatják, és megszentelik.
csagyi
@Shikari: Szarháziak ne szóljanak bele normális emberek kéréseibe.
Neked mint egy kiemelkedően szemét,abnormális,műveletlen embernek meg egyenesen tilos.
Értetted barom arcú?
csagyi
@Shikari: Akkor neked kivételesen hátra húzom,hogy jobban élvezhessed...
Csak ne fogazz,mert azt nem szeretjük..
Nessy
@Shikari: Azért Horthy fehér terrorja sem volt babazsúr! A Héjjas, Prónai különítmények (1920) tagjai sem éppen liliomos kiscserkészek voltak! Ők viszont magyarokat gyilkoltak!
Nessy
@Shikari: Látod, minden korszaknak megvoltak, megvannak és meglesznek a besúgói, és a gyilkosai, karaktergyilkosai, áldozatai, hatalomhoz lojális ügyészei, bírái.Ez már évszázadok óta így műkszik! Gondolod, hogy 1956-ban nem volt sok vétlen áldozat? Szerencsétlen kis sorkatona, akit felkoncoltak, mert Ávósnak nézték,És nem ő volt az egyetlen. A bosszúból lelőtt szomszéd és még sokan mások. Aztán jöttek a ruszkik tankokkal, gépfegyverrel, és folytatták.
Lepényleső
Egy alkalmat esetleg tud valaki említeni amikor a bán foglalkozott bármilyen kéréssel,- nemhogy felszólítással?
CsipkeRózsa
@Shikari: @Csizmás Kond: és mások:

A Mazsihisz eredeti írásában szó sincs felszólításról, Heisler azt mondta, hogy:
" A Mazsihisz felhívja a Fidesz-KDNP-frakció figyelmét arra, ..."

mazsihisz.hu/hirek-a-zsido-vilagbol/mazsihisz-hirek/mazsihisz-horthy-szegedi-emlektablajanak-felavatasa-elfogadhatatlan

Egyébként, Heisler András nem rabbi, hanem a Mazsihisz elnöke.
CsipkeRózsa
@Shikari: Te eldöntötted, én pedig tudom: magyar zsidó vagyok, ha jobban tetszik, zsidó magyar.

Most már azzal is foglalkozz, hogy te ki is vagy, ne csak velem.
CsipkeRózsa
@Shikari: Miért kellene a zsidóknak bocsánatot kérniük? Nem a zsidóságuk által politizáltak. Horthy esetében sem azt mondjuk, hogy a reformátusok kérjenek bocsánatot akárkitől is.

A politika nem vallási megnyilvánulás.
ómió
Már az őket mentőket se "szeressék"!? Csak nem Szálasi szobrot akarnak helyette!?
Toller Béla
Ott van a belügyminiszter. Aki az egészségügy trollkodásával van elfoglalva. Menjen és belügyminiszterént szerezzen érvényt a hatályos magyar és nemzetközi törvényeknek !
CsipkeRózsa
@Shikari: A zsidókat utálta, elkötelezett, bevalottan is antiszemita volt, de nem ez volt a bűne, hanem a zsidók kinyírásának főokozója.

Mindenki magyar, aki itt él, itt született, és az anyanyelve magyar.

Még máskor is rákérdezhetsz.
CsipkeRózsa
@Shikari: Nem vallási szervezeteknek kell elhatárolódniuk, és főleg nem egy-egy embernek, a kormányoknak a dolga.

Tekints annak, aminek akarod. A gondolat szabad.
CsipkeRózsa
@Shikari: 16:08

A 13:01-es válaszomat sem olvastad el. Heisler nem használta a felszólítás kifejezést. Ő nem szokott politizálni, az Köves Slomó műfaja.

@Shikari:
CsipkeRózsa
@Shikari: 16:13

Látom, mindenbe bele akarsz kötni, úgy tudom, más vallási szervezetnél is van világi vezető. Miért baj, hogy Heisler elnök?

@Shikari: 16:13

A másik témád.
A népszámlálási kérdésekben van olyan, hogy milyen nemzetiségű, : magyar.
Van olyan kérdés, hogy milyen vallású: zsidó.

Ott elfogadott megosztás, minden vallásnál. Neked miért kell más?
CsipkeRózsa
@Shikari: Most sem olvastad el a 14:49-es beírásomat, ahol ezt is írtam: " A zsidókat utálta, elkötelezett, bevalottan is antiszemita volt, de nem ez volt a bűne, "

A zsidó és a zsidó vallás az antiszemita kérdésében mindegy.
CsipkeRózsa
@Shikari: Most sem olvastad el a 13:01 válaszomat, ahol többek között az is olvasható: "A Mazsihisz eredeti írásában szó sincs felszólításról, Heisler azt mondta, hogy:
" A Mazsihisz felhívja a Fidesz-KDNP-frakció figyelmét arra, ..."

Nagyon jól tudod, hogy a propeller adta a címet, nem ez az első eset, hogy más a cím, amit a propi ad, mint az eredeti írás.
CsipkeRózsa
@Shikari: Ki tud róla, mondhatnám azt is, aki antiszemita nem foglalkozik azzal, hogy mi micsoda. Az a fontos, hogy látja, vagy hallja a zsidó szót. Hitlernek is mindegy volt.
CsipkeRózsa
@Shikari: Én azt mondtam mindig, hogy Magyarországon nincs zsidó nemzetiség, Itthon csak vallásról beszélhetünk.

Izraelben nemzetiség és vallás is. több országban létezik zsidó nemzetiség is.

Magyarországon a szükséges feltételek nem mindegyike adott a nemzetiség megalakulásához.
fergeteg
Titeket mentett VITÉZ NAGYBÁNYAI HORTHY MIKLÓS !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.