A péksüteményeknél 70-80 százalékos inflációval lehet találkozni, ami az utóbbi 12 hónapban lódult meg igazán.

A G7.hu gazdasági szaklap cikke szerint a hivatalos inflációs adat utoljára 1998 tavaszán volt magasabb az idén augusztusban mértnél, az élelmiszerárak pedig utoljára 1995 nyarán emelkedtek a mostaninál is gyorsabb ütemben.

G7.hu: néhány élelmiszer ára többet drágult idén, mint 2001 és 2021 között összesen

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Az élelmiszerinfláció a cikk szerint 30 százalék feletti, ami döbbenetesen magas, de nem minden terméket érint ugyanolyan mértékben. A hatósági áras termékeken kívül 10 százalék alatti drágulás nem nagyon van, a zöldség-gyümölcs részlegen 10-30 százalékkal magasabbak az idei árak a tavalyihoz képest, a tejtermékeknél viszont a hivatalos adatok szerint is inkább 50-60, a péksüteményeknél pedig nem ritkán 70-80 százalékos a drágulás.

A cikk szerint a lakosság magas inflációérzetét az is erősíti, hogy a legnagyobb mértékben a napi rendszerességgel vásárolt alapélelmiszerek drágultak meg. Ezek között vannak olyan termékek is, melyek az előző években, akár évtizedekben sem drágultak annyit, mint az előző pár hónapban.

A lap a statisztikai hivatal adatai alapján azt vizsgálta, hogy melyek azok a termékek, amelyek ára idén, illetve az augusztusig tartó 12 hónapban többet emelkedett, mint az előző két évtizedben összesen. Az adatok szerint a bontott csirke és a csirkeszárny másfélszer, a csirkecomb négyszer annyit tavaly augusztus óta, mint 2001 és 2021 között. 

"Nagyon látványos a különbség a trappista sajt, a sertészsír és a háztartási keksz esetében is, míg a folyékony szappan ára úgy ugrott meg egy év alatt 20 százalékkal, hogy előtte 20 évig nem volt érdemi drágulás, sőt kissé csökkent is az ára.

A legtöbb érintett termék esetében ráadásul nemcsak az elmúlt egy évben nőttek nagyobbat az árak, mint az előző két évtizedben, hanem csak a 2022-es esztendőben, vagyis az elmúlt nyolc hónapban is. (A szeptemberi inflációs adatok természetesen még nem jelentek meg.)

Kifejezetten szembetűnő, hogy rengeteget drágultak azok az áruk, amelyek közeli helyettesítői az árstoppos termékeknek. A csirkehúsok mellett szerepel a listán például a rétesliszt és kétféle tej is. Ez egyrészt mutathatja azt, hogy a kormány jól választotta ki azt a termékkört, amelynek az árát befagyasztotta, másrészt azonban azt is, hogy a kereskedők más hasonló termékeken igyekeznek behozni a hatósági áron elbukott pénzt"

- olvasható a cikkben.

A G7.hu grafikonja:

G7.hu: néhány élelmiszer ára többet drágult idén, mint 2001 és 2021 között összesen

Forrás: g7.hu

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
balos
@nagy-barma: A szent Gellért hegyre gondolsz győkér a nemzethyből?
balos
@nagy-barom: Netán hozzá volt szerencsétlenseggem?
balos
@nagy barom: Szerencsétlen,még az orrodat sem látod,nem hogy a szart a szádban,amit juti falatként dob a gazdid,mert jól szopsz!Minden tömeggyilkost!
KisTehen
@balos: neked nem lesz gond a fűtéssel télen, csak tartsd ott a melegben a fejedet
ómió
"Fővitte a Zorbán"? Méghozzá árstopokkal? "Ögyes"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.