A péksüteményeknél 70-80 százalékos inflációval lehet találkozni, ami az utóbbi 12 hónapban lódult meg igazán.

A G7.hu gazdasági szaklap cikke szerint a hivatalos inflációs adat utoljára 1998 tavaszán volt magasabb az idén augusztusban mértnél, az élelmiszerárak pedig utoljára 1995 nyarán emelkedtek a mostaninál is gyorsabb ütemben.

G7.hu: néhány élelmiszer ára többet drágult idén, mint 2001 és 2021 között összesen

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Az élelmiszerinfláció a cikk szerint 30 százalék feletti, ami döbbenetesen magas, de nem minden terméket érint ugyanolyan mértékben. A hatósági áras termékeken kívül 10 százalék alatti drágulás nem nagyon van, a zöldség-gyümölcs részlegen 10-30 százalékkal magasabbak az idei árak a tavalyihoz képest, a tejtermékeknél viszont a hivatalos adatok szerint is inkább 50-60, a péksüteményeknél pedig nem ritkán 70-80 százalékos a drágulás.

A cikk szerint a lakosság magas inflációérzetét az is erősíti, hogy a legnagyobb mértékben a napi rendszerességgel vásárolt alapélelmiszerek drágultak meg. Ezek között vannak olyan termékek is, melyek az előző években, akár évtizedekben sem drágultak annyit, mint az előző pár hónapban.

A lap a statisztikai hivatal adatai alapján azt vizsgálta, hogy melyek azok a termékek, amelyek ára idén, illetve az augusztusig tartó 12 hónapban többet emelkedett, mint az előző két évtizedben összesen. Az adatok szerint a bontott csirke és a csirkeszárny másfélszer, a csirkecomb négyszer annyit tavaly augusztus óta, mint 2001 és 2021 között. 

"Nagyon látványos a különbség a trappista sajt, a sertészsír és a háztartási keksz esetében is, míg a folyékony szappan ára úgy ugrott meg egy év alatt 20 százalékkal, hogy előtte 20 évig nem volt érdemi drágulás, sőt kissé csökkent is az ára.

A legtöbb érintett termék esetében ráadásul nemcsak az elmúlt egy évben nőttek nagyobbat az árak, mint az előző két évtizedben, hanem csak a 2022-es esztendőben, vagyis az elmúlt nyolc hónapban is. (A szeptemberi inflációs adatok természetesen még nem jelentek meg.)

Kifejezetten szembetűnő, hogy rengeteget drágultak azok az áruk, amelyek közeli helyettesítői az árstoppos termékeknek. A csirkehúsok mellett szerepel a listán például a rétesliszt és kétféle tej is. Ez egyrészt mutathatja azt, hogy a kormány jól választotta ki azt a termékkört, amelynek az árát befagyasztotta, másrészt azonban azt is, hogy a kereskedők más hasonló termékeken igyekeznek behozni a hatósági áron elbukott pénzt"

- olvasható a cikkben.

A G7.hu grafikonja:

G7.hu: néhány élelmiszer ára többet drágult idén, mint 2001 és 2021 között összesen

Forrás: g7.hu

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
justhpeter
Várom a kormány, valamint a kormánypárti és ellenzéki "szakértők" véleményét a jövőről. Már ha van.
balos
@justhpeter: A jövőnk már a zsebükben van és titkosítva lett a "zsebhelye" is!
amortizáltok
ebből lesz a balhé 1-2 hónap aztán a kisemberek lázadni fognak se meleg otthon se meleg étel ez meg 4-5 milliárdért faggatodzó konzultációt akar ?? hogy magyarázhassa a semmit az EU- ban hát ne inkább. vagy a népe felett konziliumot akarna ??? tán sokan lettünk ellene?
amortizáltok
már itt csak multunk van a jővő " ott fenn a hegyen " lesz BÁR nem arra gondoltam Amit Szilvási Lajos irt
Macskaszem
@KisTehen: Minek örülsz te szarvasmarha, hogy lenyomtuk Európát, (szerintetek) aztán mégis mi fogunk éhendögleni meg szétfagyni?
balos
@KisTehen: ÚÚgy látom a hegyről nem látsz el az alfélre?Tudod te hogy hányan fognak meghalni,mert oly csodás gecik faszát szopód idestova 32 éve?A Covidban csak 47 ezren lettek "feleslegesek" a fideSSes járvány kezelés sikérje miatt!Szóval maradj annál amihez jobban értesz,s netán a szakmád szopd tovább a muszka faszát felváltva a geciével!Biztos jövedelem nektek!
drrotf
A termelők és az kereskedők megértették Orbán jelszavát, hogy előre megyünk és nem hátra, és ez a kereskedelembe úgy látszik hogy az áremeléssel jelent egyet !Na de hogy ennyire haladunk, megyünk majd előre , azaz emelünk árat senki nem mondta!Ez önkényeskedés , mondhatja Orbán Viktor!Az ütemet én diktálom!
balos
@nagy-barma: A szent Gellért hegyre gondolsz győkér a nemzethyből?
balos
@nagy-barom: Netán hozzá volt szerencsétlenseggem?
balos
@nagy barom: Szerencsétlen,még az orrodat sem látod,nem hogy a szart a szádban,amit juti falatként dob a gazdid,mert jól szopsz!Minden tömeggyilkost!
ómió
"Fővitte a Zorbán"? Méghozzá árstopokkal? "Ögyes"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.