Több mint kétszáz iskolából keresték meg a PDSZ-t, hogy csatlakoznak a szerdai munkabeszüntetéshez, sokakat a kölcseys tanárok esete mozgósított.

A Népszava cikke szerint folyamatosan bővül a munkabeszüntetést tervező pedagógusok névsora, sokan azután keresték meg a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét, hogy pénteken a fővárosi Kölcsey gimnázium öt tanárát is azonnali hatállyal kirúgta a tankerület, mivel a tanárok szeptemberben többször is polgári engedetlenségi akciót tartottak a tanárok helyzetének javításáért, és nem dolgoztak.

Elmérte a hatalom a kölcseys tanárok kirúgását, egyre többen csatlakoznak a szerdai sztrájkhoz

A Kölcsey gimnázium épülete még a márciusi tanársztrájk idején

Fotó: Illusztráció/Facebook/PDSZ

Már több mint kétszáz intézményből kapott visszajelzést a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete olyan pedagógusoktól, akik csatlakoznak az oktatás világnapjára, október 5-ére meghirdetett egységes országos sztrájkhoz. (...) Vannak olyan kollégák, akik például azzal kerestek meg bennünket, hogy lehet-e még bővíteni a sztrájkolók péntekig leadott névsorát, mert sokan az elmúlt napok eseményei miatt határozták el, hogy sztrájkkal fognak tiltakozni

– nyilatkozta Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője a lapnak, aki szerint a hétvégén is folyamatosan érkeztek hozzájuk a sztrájkról szóló bejelentések. Az ügyvivő hozzátette, a PDSZ felajánlotta a kirúgott kölcseys tanároknak a jogi segítséget, mivel a szakszervezet meglátása szerint jogsértő volt a tankerület lépése. A PDSZ szerint ugyanis bár a jogszerű sztrájkon kívüli munkamegtagadást szankcionálhatja a munkáltató, annak viszont arányosnak kell lennie az "okozott kárral", ennek pedig a jogviszony azonnali megszüntetése (a kirúgás) nem felel meg. A szakszervezet szerint a tanárok eltávolítása az iskolából sokkal nagyobb mértékben csorbítja a diákok tanuláshoz való jogát, mint a polgári engedetlenség miatt elmaradt pár óra.

A kirúgott tanároknak a PDSZ-en kívül a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) is jogi segítséget ajánlott. Az érintett tanárok – köztük Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom egyik alapítója – már a hétvégén jelezték, hogy jogi útra terelik az ügyet. Egy másik kirúgott tanár, Palya Tamás a Facebookon és az RTL Híradójában mondta el a kirúgása történetét, a diákok reakcióját, erről itt írtunk bővebben.

A tanárok kirúgása miatt több százan tüntettek az iskolánál pénteken este, és hétfőre is szolidaritási akciót hirdettek a diákok az iskolához.

Nagy Erzsébet szerint a tanárok kirúgása mindenféle szakmai szempontot nélkülöző erőfitogtatás volt a hatalom részéről. És amíg a hatalom a tiltakozó tanárokat vegzálja, addig az állami fenntartású Madách gimázium már havi 8 ezer forintot kér a szülőktől, hogy támogatni tudják a tanárok tanórán kívüli munkáját. A MAdách gimnázium arra is felhívta a figyelmet, hogy csak idén a tanári kar több mint 10 százaléka hagyta el az iskolát megélhetési gondok miatt.

A cikk szerint a PDSZ október 5. mellett október 14-re is országos tanársztrájkra hívta fel a pedagógusokat, utóbbi időpont arra vonatkozik, hogy akkor lesz pont egy éve, hogy a PDSZ és a PSZ közösen megfogalmazták a sztrájkköveteléseiket, többek közt a sürgős és érdemi bérrendezés érdekében – a kormány azonban azóta sem tett semmit az ígéretek bejelentésén, a sztrájkolás jogi feltételeinek szigorításán kívül.

Forrás: nepszava.hu

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Apfelbaum
@Shikari: ritka egy okádék féreg vagy,de ilyen mindenki aki a cigány Geci csapatához tartozik jah és a bdskrvnydt
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Dr. Proktor
@Shikari: Bent kell lenni felügyelni a diákokat, akkor mi a különbség? Csak annyi hogy ott ülök a katedrán és nem csinálok semmit?
Marha jó sztrájk...
T-Boly
@Shikari: ennyire kanos vagy főbuzi? végbélrepesztést a gazdádnál !
T-Boly
@Horizont: Remélem ezt a pedagógusokkal benézték !
Istenakinincsen
@Shikari: Téged csak felügyel és ostobaságokra tanít a gazdád. Jó kutya:)
Dr. Proktor
@Shikari: Időtöltés mindkettő, egyik hasznos a másik haszontalan, de egyik sem érdekérvényesítő cselekedet...
Sztrájkolhatsz de ne látszódjék elvének orbáni megoldása!
Istenakinincsen
@Shikari: Azt már látom hogy gyáva kutya vagy!...A kerítés mögül ugathatsz bátran csak jutifalatért.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.