Az MVM megállapodott a Gazprommal.

Engedményt kaptunk az oroszoktól: az MVM fizetési haladékot kapott a gázraMTI/Illyés Tibor

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter hétfőn rendkívüli bejelentést tett: az energiaválságban az európai és világpiac kiszámíthatatlansága, valamint az árak szélsőséges kilengése miatt az MVM csoport két intézkedést hozott. Ezekről az index.hu is beszámolt.

Az egyik, hogy az MVM Csoport a pénzügyi szempontból széleskörű biztonsági háló kiépítésére törekszik és finanszírozásának optimalizálása céljából megállapodást kötött a Gazprommal. 

Hogy mérsékeljék a világpiaci árak hatásait, a Gazprom halasztott fizetést biztosít a téli időszakra. A halasztott fizetés lehetőségének a szerződésbe történő időszakos beemelése növeli az MVM Csoport finanszírozási mozgásterét, illetve likviditási biztonságát. 

A másik, hogy az MVM Csoport földgáztároló kapacitásainak hatékonyabb hasznosítása érdekében átalakítására és energetikai fejlesztésre van szükség.

Az átalakítás érinti az MFGT zsanai tárolóját, amelyben a tárolókapacitás növelése és a kompresszorteljesítmények bővítése a cél. Érinti az MVM csoport hajdúszoboszlói tárolóját, ahol a társaság 800 millió m3 párnagáz letermeléséről döntött. A hosszabb távú cél nagyrészt a meglévő infrastruktúra elemek használatával az alternatív energetikai hasznosítás, mint például a sűrített levegős energiatárolás, valamint a környékbeli CO2-ben dús földgáz felhasználásával a villamosenergia termelés megvalósítása.

Forrás: index.hu

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
ebben semmi új, eddig is csúsztatott fizetés volt...
vacsi
A család szempontjából a fizetési haladék csak rosszat tesz - ez az ország gazdaságában másképp van?
namihami
@KisTehen: Csak később...
Az oroszok nem az árból engedtek, hanem a fizetési határidőből.
Nem a kútba sz@rtak...
Eladott Ország
Ilyen horribilis árak mellett amit az MVM számláz, érthetetlen hogy fizetési haladékra kényszerül, mert Nyugat-Európában is olcsóbb az áram és a gáz egységára, a rendszerhasználati díj csillagászati összegéről nem is beszélve, amit a bűnöző csúti cigány strómanja bezsebel. A rendszerhasználati díjat befizetted?...
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/305163369_475067481146857_1251807561563818747_n.jpg?_nc_cat=108&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=INhNhJQ3stIAX9e97Ax&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AT8hAlkAcy0RZpt57S6CohUAnL_BTh0iNHGX0gn3IVMFCA&oe=6340842A
Rendszerhasználati díj = Mészárosadó
pbs.twimg.com/media/Fb0ZFI6XkAEa_TR?format=jpg&name=900x900
Ha a rendszerhasználat többe kerül mint a használt energia akkor biztos lehetsz, hogy átb*sztak!
pbs.twimg.com/media/FbyrsVIWQAAUtdC?format=jpg&name=small
kereső
Nagy Márton szavaiból az túnik ki, hogy a kormány igéretei ellenére, nem igazán igyekszik más beszállitó után nézni- marad az orosz gáznál. Ezzel a "megállapodással" a függőség csak növekszik- hiszen a halasztott fizetés az egy " kedvezmény". Csak még nem tudjuk mit is kértek/kérnek érte cserébe. A halasztott fizetés nem keverendő össze azzal, hogy az orosz gáz beszerzési ára két hónapos csúszással követi a világpiaci tőzsdei árat.

A tároló kapacitás kiépitését meg köszönjék meg Gyurcsány kormányának.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.