Az Európai Bizottsággal történő megegyezéshez szükséges négy törvényjavaslatról tárgyalnak kedden az országgyűlésben, és várhatóan meg is szavazzák azokat.

Tárgyal és határoz is a kormány normakontroll-javaslatáról kedden az Országgyűlés, amely ezt követően szavaz négy, az Európai Bizottsággal történő megegyezéshez szükséges törvényjavaslatról – olvasható az MTI hírében, amely szerint reggel 8-kor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik az ülés.

Ma szavazhatják meg az uniós pénzek kifizetéséhez szükséges törvényeket a parlamentben

Fotó: Illusztráció/pixabaycom CCO

A parlament ezt követően megtárgyalja a kormány normakontroll-javaslatát, amelyben a kabinet azt kérte, hogy a Ház kezdeményezze az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében a büntetőeljárásról szóló törvénymódosítás alkotmánybírósági vizsgálatát. A képviselők ezt követően szavaznak is a normakontroll-javaslatról.

A határozathozatalok során négy, az Európai Bizottsággal történő megegyezéshez szükséges törvényjavaslatot fogadhatnak el a képviselők. Várhatóan létrehozzák az EU pénzügyi érdekeinek védelmében fellépő Integritás Hatóságot, valamint a javaslattévő feladatot ellátó Korrupcióellenes Munkacsoportot. Változtatnak a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokra vonatkozó összeférhetetlenségi szabályokon. Lehetővé válik, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal segítse az Európai Csalásellenes Hivatalt (OLAF) a magyarországi helyszíni ellenőrzéskor.

Döntés lesz arról a javaslatról is, amely alapján a kormányzati jogszabálytervezetek 90 százaléka kerülhet társadalmi egyeztetésre. Egy másik előterjesztés a közérdekű adatigényléseknél megszünteti a munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételéhez kapcsolódó költségtérítés megállapításának lehetőségét.

A határozathozatalok után hat javaslat általános vitáját folytatják le. Ezek egyike kormánypárti képviselők kezdeményezésére rögzítené: a kabinet a veszélyhelyzet 30 napon túli meghosszabbítására az Országgyűlés felhatalmazását alkalmanként legfeljebb 180 napra kérheti.

Tárgyalják a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány létrehozásáról szóló törvényjavaslatot is.

Az Európai Bizottsággal egyeztetett szabályok szerint változik az országgyűlési képviselők vagyonnyilatkozata, ismét a korábbi szabályok szerint kell nyilatkozniuk, és családtagjaiknak is újból kötelező lesz nyilatkozatot tenni.

Szó lesz a Magyarország és Andorra között a jövedelemadók területén a kettős adóztatás elkerüléséről és az adókijátszás és adóelkerülés megakadályozásáról szóló egyezmény kihirdetéséről, valamint a digitális platformok üzemeltetői által szolgáltatott adatokkal összefüggő, az adó- és egyéb közterhekkel kapcsolatos nemzetközi közigazgatási együttműködés egyes szabályairól szóló törvény módosításáról.

A központi költségvetés címrendjének az Integritás Hatósággal összefüggő módosításáról szóló határozati javaslat elfogadására azért van szükség, mert az újonnan felálló hatóság új fejezetet fog alkotni a központi költségvetésben.

Forrás: mti.hu

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Néro2
Ma szavazhatják meg az uniós pénzek kifizetéséhez szükséges törvényeket a parlamentben.
Ami törvény ehhez szükséges azt a fityma parlEment sose fogja megszavazni inkább dögöljön meg mindenki.
Lopás mindenek felett. Mert nekik a zsebük az első nem Magyarország bármit is írogatnak ki maguk elé táblácskájukra.
Gazella
Ez édes kevés. Az EU szólt, hogy lépj be az EU ügyészségbe Magyarország.
Kár vrrgődni meg pávatáncot jàrni O1G, varga jóskajulcsi, novàk katyekajancsi... navrava kurafi.
ómió
Nem képesek a lengyel példából tanulni?
Jozefina
Ezek a törvényjavasslatok, törvények csupán mézes madzagok. Mögötte semmi tényleges, érdemleges dolog nincs. Ha Polt leváltanák az már egy kis előrelépés lenne!!!?? Ha Orbánt az még jobb lenne!!??
NKF
Ennyi hazaáruló genyláda van köztünk? nem látják,hogy 12 éve nem rúgnak labdába?
simmering73
Egy eurocentet se a hazaáruló gennyládáknak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.