A helyzet egyre romlik.

Lassan elfogynak a háziorvosok Magyarországon: minden tizedik praxis betöltetlenMTI/Kovács Attila

A 2022. szeptember elsejei adatok szerint 687 betöltetlen háziorvosi praxis volt Magyarországon, összesen 516 településen. Ez a betöltetlen praxisok számában 6%-os (Budapesten 23%-os) növekedést jelent 2022 januárjához képest. Vagyis a 6454 praxis 11 százaléka betöltetlen – tette közzé a GKI elemzését a hvg.hu.

2010 és 2021 között 644 fővel (10%-kal) csökkent a praktizáló háziorvosok száma. A KSH legfrissebb 2021-es adatai szerint az (akkor) 5807 praktizáló háziorvos több mint 73 millió esetet látott el, vagyis egy háziorvosra 50 eset jut naponta, ami 16,3%-kal több, mint 2020-ban. A nagy emelkedés oka a Covid-járvány alatt bevezetett telemedicinális ellátás, ami közel 2,5 millió esettel csökkentette ugyan a rendelői ellátások számát, ellenben több mint 10 millió új esetet jelentett telefonon keresztül.

A növekedés az esetszámokban azt is jelenti, hogy 2021-ben-egy betegre átlagosan maximum 10 perc jutott. Szintén nőtt az egy háziorvosra jutó lakosok száma (2021-ben 1669 fő), ami 8%-kal több mint 2010-ben.

A megüresedés oka sokszor az, hogy nem tudják pótolni a nyugdíjba vonult orvosokat. Sokatmondó, hogy a háziorvosok átlagéletkora 60 év körüli – emeli ki közleményében a GKI.

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
@jesz: Itt is elérte a rezsim, hogy egy messziről elkerült terület legyen.
Majd akkor megy nyugdíjba, ha már csak betegeskedni, túlélni lesz ereje.
Ez valami borzalom, ha az átlag, mondjuk német nyugdíjassal hasonlítjuk össze, aki óceánjárón piheni ki a dolgos éveket.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
@Eladott Ország: A piac, bolsiék szarfaszuja, egyelőre a háborús helyzet meg a brüsszeli efftársaid "kiagyalta" idióta "bojkottotok" keltette bizonytalanságokat árazza be! Ezektől másztak az árak főleg errefelé több terméknél is az egekbe! Még,mielőtt tovább fűznéd a hazudozásodat!
Dr. Proktor
@ómió: Rossz válasz, ülj le, egyes!
Az árfak a ruszkik háborúja miatt szöktek az égbe..
lehet hogy nem tudod: ok és okozat!
szaboria1
Város létünkre már több mint 10 éve nyugdíjba ment orvosunkat kénytelen a megmaradt kettőnek ellátni. Hiába van lakás ígérve nem tud egy fiatal prakszist vásárolni.
ómió
@Dr. Proktor: "Elaludtál" közben? A ruszkik háborúja miatt a duplájukra, a brüsszeli efftársaid "szankciói miatt" meg a nyolcszorosukra!
Dr. Proktor
@ómió: Mint említettem volt: "ok és okozat"..
Nincs okozat ok nélkül, tehát az érveléseds hamis alapon áll!
ómió
@Dr. Proktor: "Lassúságod" mindig ennyire "legendás"? Annyit nem látsz, hogy itt az okozat: a nyolcszoros energiaár!? Aztán, itt az ok is: a brüsszeli efftársaid nonstop "bojkottja" meg "szankciója"! Mi itt a "hamis"? Mit hazudtok annak?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.