Csütörtök délelőtt A Város Mindenkié (AVM) aktivistái élőlánccal tiltakoztak egy 67 éves lipótvárosi nő kilakoltatása ellen.

Lerántották a lépcsőn a rendőrök Jámbor Andrást és Tordai Bencét egy kilakoltatás elleni élőláncon

Fotó: Jámbor András/Facebook

Az atv.hu szerint az élőláncon ott volt többek között, Misetics Bálint, a főpolgármester lakás- és szociálpolitikai főtanácsadója, valamint Tordai Bence, Jámbor András és Csárdi Antal országgyűlési képviselők is.

Tordai Bence mondta a rendőröknek, hogy mentelmi joggal rendelkező személlyel szemben készülnek erőszakot végrehajtani, mire azok Jámbor Andrással együtt elrángatták a lépcsőházból.

„Negyedórás birkózás után lerántottak a rendőrök a lépcsőn! 40 perc alatt eddig 4 embert köztük engem és Tordai Bencét tudták kiszedni. Még több mint 20 aktivista társunk fent van, köztük Csárdi Antal akit egyelőre nem tudnak lehámozni a korlátról!”

– írta Facebook oldalán Jámbor András.

Frissítés (2022. október 7.)

Cikkünk megjelenése után Belváros-Lipótváros Önkormányzata az alábbi levelet juttatta el szerkesztőségünkben, melyet változtatás nélkül közlünk:

"Mindenekelőtt leszögeznénk, hogy az V. kerületben lakáskiürítési végrehajtásra csak a legvégső esetben kerül sor. Mindent megteszünk ennek elkerülésére, amennyiben az érintett együttműködik az Önkormányzattal.

Folyamatban lévő hatósági ügyekre – így a jelen lakáskiürítési végrehajtásra – a polgármesternek nincs ráhatása.

Jelen lakáskiürítési eljárást nem csupán a felgyülemlett díjhátralék tette elkerülhetetlenné, hanem az is, hogy a bérlő hozzáállását mind az önkormányzattal, mind a lakóközösséggel az együttműködés teljes hiánya jellemzi, valamint a közösségi együttélés legalapvetőbb szabályainak sem tesz eleget, ezáltal megkeserítve a társasház lakóinak mindennapjait.

A bérlő lakáshasználati díja 1.814 Ft/hó, amelyből 150.454 Ft hátralékot halmozott fel, ami kb. 7 évnyi díjnak felel meg. Ez azt jelenti, hogy a bérlési időtartamának 2013. júliusi kezdete óta túlnyomórészt egyáltalán nem fizette meg a lakáshasználati díjat. Emellett Belváros Önkormányzata fűtési díjhátralékra már 304.779 Ft-ot fizetett ki a társasház felé a bérlő helyett, aki idén még egyetlen havi fűtésdíjat sem teljesített, aktuális hátraléka 78.339 Ft. Mindeközben Belváros Önkormányzat 2013 augusztusától a mai napig összesen 2.723.000 Ft szociális támogatást nyújtott a bérlő számára.

A társasház közös képviselője több alkalommal élt már panasszal a bérlő közösségi együttélés legalapvetőbb kritériumainak sem megfelelő viselkedésére. 2020.07.21-én a társasház közös képviselője jelezte, hogy csatorna elzáródási probléma miatt szükséges lenne a szakemberek bejutása a lakásba. A bérlő többszöri felszólítás ellenére sem biztosította a bejutást, így a szomszédos magántulajdonú lakásban a probléma a mai napig fennáll. 2022.09.06. a közös képviselő az önkormányzati lakásból történő ázás miatt fordult ismét az önkormányzathoz, a bérlő a bejutást ezúttal is akadályozta. Majd a közös képviselő közegészségügyi eljárás megindítását kérte (képekkel bizonyítva a szükségességét), mivel a bérlő a háztartási hulladékát a padlástérben és a lakáshoz tartozó tárolóban gyűjti. Ez járványügyi problémákat és többletköltséget okoz a társasháznak.

A bérlő 2022. szeptember 22-én kelt végrehajtás felfüggesztése iránti kérelmét a bíróság elutasította. „A bíróság álláspontja szerint a kötelezettnek több éve volt arra, hogy lakhatásának körülményeit rendezze, a végrehajtási eljárásban a továbbiakban nincs lehetőség arra, hogy a felfüggesztéssel az eljárás tovább húzódjon, mert – a bíróság meglátása szerint – ha a kötelezett az elmúlt években nem tett intézkedéseket helyzetének javítására, így még további hat hónap alatt nem várható, hogy ez be fog következni.”

Az Önkormányzatnak az Oltalom Karitatív Egyesülettel ellátási szerződése van, így a bérlő ott kezdeményezheti a felvételét. Tehát, amennyiben együttműködik az Oltalommal, akkor a szállása biztosított." (Belváros Önkormányzata, Sajtóosztály)

Forrás: atv.hu

46 hozzászólásarrow_drop_down_circle

mackoka46
A nép kifosztása az orbánc kurmány kiemelt programja.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Málna
@Borsó: Ezért kellett volna megbecsülnie magát...1800 Ft.!!! Érted? 60 évesen is ennyit kellett volna fizetnie. De nem fizetett. Rezsit sem. Együttműködni sem volt hajlandó. Tegyék csak ki, a lakást pedig kapja meg olyan valaki, aki értékeli a segítséget. Engem speciel mérhetetlenül felháborít, hogy míg mások 100 ezreket fizetnek lakásbérletért vagy hiteltörlesztésre, addig egyesek fillérekért kapnak lakást. Igazságtalan.
Havanagi
@vacsi: Minden relatív. Az emberek eltérően ítélnek meg dolgokat,helyzeteket ,embereket.Amit a média leír,azt jó elosztani kettővel és közelebb lesz az igazsághoz.Én csak a saját szememnek hiszek, az emberek véleménye számomra tizedrangú.Talán tudod,hogy mi váltotta ki ennek a nőnek a viselkedését? Biztosan nem a környezet inteligens viszonyulása. Az éremnek mindig két oldala van.Egyébként meg azt a rendőri erőszakot itélem el,ami történt.Tordai Bence ujjtörése? Pénzért mindent! Látjuk ezt nap-mint nap,ezért hát ne itélkezz egy bajbajutott emberen.És gondolom az élőlánc sem a gonosz mellett állt ki,hanem az esendő ember mellett!!!
ómió
@KisTehen: Szóval, az a hatósági intézkedés megakadályozására is feljogosít? Esetleg szabadon gyújtogathat is? Ez már "döfi"!
ómió
@KisTehen: Amúgy, a kérdésed jogos! A devizahitelezettjeik kilakoltatásán mintha nem tolongtak volna!
Lepényleső
...és lassan elérkezünk a keleti nyitás eredményeként oda ahol tartanak az oroszok,
ahol a háború ellen tüntető nők hátán csattannak majd a gumibotok,
- és még akkor sem esik majd le,hogy "ezek bizony ugyanazok"?
Namely
@Borsó: "Egy 67 éves magányos nyugdíjas szerinted nem rászoruló, akkor kicsoda?"
Egy 67 éves, magányos nyugdíjas. A rászoruló nálam anyagi kategória, nem pedig kor és családi állapot függvénye.
"Van idős ember a családodban, ha igen, akkor nyilván támogatnod is kell, mert abból a szar nyugdíjból, amit kap, simán éhen döglene."
Van, és nem kell támogatnom. Miért? Mert képzeld, van megtakarítása, és dolgozik is, mert nem akar otthon ülni.
"Nem csak lakbért, rezsit, kaját, ruhát kell fizetniük,
Amire ha nem elég a nyugdíja, arra nem az a megoldás, hogy nem fizeti a rezsit, hitelből él, hanem az, hogy keres egy fenntartható megoldást.
"de még elképesztő mennyiségű gyógyszereket is."
Ha lerobbant, akkor eszi a gyógyszert, gyógyszerrel. A rokonaim nem. Nem, ez nem szerencse kérdése, hanem életvitelé.
"Az én szintén magányos édesanyám már nem élne, vagy ugyanígy utcára tették volna, ha nem segíteném havonta, mert kap valami ótvaras kilencvenezret havonta, holott átdolgozta az életét."
És ha kereke lenne,rollernek hívnák.
"Na ennek a néninek vagy nincs, vagy csak egy csóró, netán tanár gyereke van, így nem tud neki segíteni, erre kellene a szociális háló."
Hagyjuk már a tanárokat, a csapból is az folyik már. A szociális háló erre van, és ha elmegy, és intézkedik, akkor nem lakoltatják ki. De nem, ez a fazon is hagyta gyűlni a tartozást.
"Mit gondolsz, ki halmoz fel jókedvében tartozást, a szupergazdagok, akiknek csak kedvük nincs fizetni? "
Nem jó kedvében, hanem sorrendet tart, ahol nem az az elsődleges, hogy egy fenntartható állapotot hozzon létre, hanem hogy neki kényelmes legyen. És amikor baj van, legyen az devizahiteles, pilótajátékban álmodozó, pókerfüggő, stb, sír, hogy őt most kilakoltatják/megverik/elárverezik.
Nem tudom sajnálni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.