Miután a kormány egységesen emeli a nyugdíjakat, azaz nem törekszik arra, hogy a kisebb nyugdíjak nagyobb növelésével felzárkóztassa azoknak a pénzét, akik sokkal kevesebből élnek, egyre nagyobbá válik a kisebb és a nagyobb nyugdíjak különbsége.

Az idei év a KSH adatai szerint mintegy 150 ezer forintos átlagnyugdíjjal indult, ami Budapesten 185,4 ezer, Szabolcsban viszont mindössze 128,4 ezer forintos ellátást takar. Minél nagyobb az inflációs emelés, annál nagyobb a különbség abban, hogy az idősek havonta mennyiből gazdálkodhatnak az ország különböző területein – írja Napi.hu.

A kormány elbaltázott nyugdíjpolitikájának köszönhetően kétszer magasabb a nyugdíjemelése annak, akinek eleve magas volt, a többiek tovább tengődnek

Képünk illusztráció!

Fotó: 123rf.hu 

Az idei két drágulás miatti, már végrehajtott nyugdíjemelés (ez összesen 8,9 százalékot tesz ki) után a budapesti és a szabolcsi átlagnyugdíjas közötti különbség még a korábbinál is nagyobbra nőtt. Utóbbi most 57 ezer forint helyett már 62 ezer forinttal kevesebből élhet havonta, mint fővárosi társa.

Ez az eltérés persze nem csak regionális. A különböző juttatási sávok között is egyre nagyobb a különbözet. A KSH statisztikája szerint több mint félmillió nyugdíjas tengődik saját jogon 100 ezer forint alatti ellátáson. Majdnem kétharmaduk nő. A legidősebbek szenvedhetik meg leginkább az egyre nagyobb leszakadást.

Nyílik az olló

A legtöbben (ez körülbelül egymillió embert jelent) a 100-160 ezer forintos juttatási sávba tartoztak az év elején, miközben havonta 260 ezer forintnál többet nagyjából tízből egy nyugdíjas kapott.

A 4,5 százalékos újabb emelést is figyelembe véve a 300 ezer forint feletti nyugdíjasok juttatása az idén kétszeresével nő, mint az átlagnyugdíjat kapóké. A szabolcsi átlag és a 300 ezer forintnyi nyugdíj közötti eltérés az idén 171,6 ezer forintról 195,3 ezer forintra emelkedett. Az év elején 100 ezer és 300 ezer forinttal induló nyugdíjak több mint 10 százalékkal kerülnek novembertől egymástól messzebb.

Forrás: Napi.hu

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
A %-s emelésnél ez így van. 2000 elött mások voltak a bérek, és ennek következtében a nyugdíjak, Aki most meg nyugdíjba hasonló beosztás, szolgálati idő, stb., ott már tizes a szorzó. Ezzel az emelési metódussal egyre nagyobbra nyílik az olló a nyugdíjasoknál, hiába tanultak dolgoztak 40-50 évet becsülettel anno.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
Efftárs! Hazudd a "Zorbánra", hisz a "nyugdíjpolitika" csak évtizedek óta ugyanaz!
Németh István
@gina: @Macskaszem: Nem veszem a fáradtságot, hogy okítsalak, mert meggyőződésem hogy felesleges! De hogy tudd, te és a hasonlók, hogy az Orbán-kormány igen rossz kommunikációval de kivezette a nyugdíjpénztári csalás és lenyúlás sorozatot amit; a no a horn kormányék kényszerpályával bevezettek! A nyugdíjpénztári lenyúlásoknak azért kellett véget vetni mert a befizetéseket a balliberális ganajok a bankokkal együtt lenyúlták! Milliárdokat éltek fel, mert semmiféle infrastruktúrájuk nem volt, viszont/és mellette a hatalmas vezetői és alkalmazotti bérek és un. a beosztásokhoz párosult jogosultságok okán a befizetések 85%-át felélték! Folyamatosan a befizetésekből tartották fenn magukat az az csak tartották volna mert a vállalkozások, sok esetben az intézmények, hivatalok is, el-elmaradoztak a befizetésekkel - ekkor indult meg intenzíven a járulék befizetések behajtása!!! - majd a befizetési hiányt is az állam pótolta! Amikor az új kormány rendezte a nyugdíjasok felé az elmaradásokat emlékezzetek micsoda per-patvar volt, hogy a kormány lenyúlja a pénzeket, pontosabban a nyugdíjpénztárakat - pedig NEM >>> hanem pontosan a polgárok érdekében szüntette meg azt a fajta befizetési rendszert amin a bankokon (nyugdíjpénztárakon) keresztül a moslék baloldal élősködött! A Selmeczi Gabriella igen buta nyilatkozatai okán a saját kormányának intézkedéseit igen rosszul interpretálta - te, ti ezzel kavírnyákóljátok a szart! ÉS egyenlőre köszönjétek meg, hogy a kormány nyugdíjat emel és nem elvesz, vagy csökkent!
A nyugdíj politika sok év óta sajnos ugyan az lassan 100 éve, a generális váltózásra nem került sor a kirovó rendszer viszont működne, és a nyugdíj kifizetési arányok is, ám a korszerűsítést itt sem lehet elkerülni! Erre voltak javaslatok a kommunista kormányszerkezetek ezt lerázták és kényszer nyugdíjpénztáraztak a figyelem elterelések okán!
Aki Én
@ómió: egyrészt nem igaz, másrészt 13. éve kormányoz a ge-ci.
amortizáltok
@Németh István: védd a bandavezért de kérdésem 13 évig nem is érdekelte a téma ? se a családi pótlék ezért kirugnám még ma a saját bandájából mindnek 4-5 -6 milliót FOSZTOGATOTT össze HAVI szinten akkor meg milliókért tanácsadó bandákat mocsok ahogy van és a nyugdijuk meg 2-3 milla lesz haviba hát ne már .A nép meg éhezzen? tetszene neked mi ?Selmecike gabriellka arkangyal ? ugye 3 ezer milliárdot vagy ez fideszéknél kimaradt és TABU LETT ???
Nessy
Anno a Meggyesi kormány alkalmazott korrekciót, és igazított a szétnyíló ollón. Most sokkal nagyobb az eltérés az évek óta magasabb induló nyugdíj és az egyforma % emelés miatt. Sávosan lenne ideális egy korrekció!
Németh István
@Aki Én: amit leírtam igaz! Aztán az @amortizáltok: aljas rágalmait olvasva valóban a hányinger jött rám, hogy hogyan is merészeli egy mostanság Magyarországon élő, magát magyarnak mondó seggfej ekkora hazugság kötegre, becsületsértésre, amikor a környezete alapján is a szociális adottságokat élvezik. Ha valaki nem dolgozott, vagy keveset keresett, mert annyit ért a munkája, vagy csak töredékét fizette az elvárható befizetéseknek>> az most visszaköszön! Nem élősködünk az államon! Nem ám másokon nagy-tudású >>>> az állam pedig te vagy a családod a barátaid az ismerőseid - maga a nép! A többit már tudod?!?!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.