A Publicus Intézet felmérése szerint a megkérdezettek nagy többsége nem értett egyet azzal a kormányzati narratívával, miszerint csak akkor lehet a tanári béreket emelni, ha erre jön uniós forrás.

A Népszava megbízásából készített reprezentatív közvélemény-kutatást a tanártüntetésekről a Publicus Intézet.

Felmérés: még a fideszesek egyharmada is támogatja a tanárok tiltakozását

A tanárok melletti szolidaritási tüntetés és koncert résztvevői Budapesten, a Kossuth téren 2022. október 5-én. A Tanítanék Mozgalom és a noÁr Mozgalom közös demonstrációján az oktatás megmentéséért, a fiatalok jövőjéért, az oktatásban dolgozók megbecsüléséért és a sztrájk jogáért álltak ki a résztvevők

Fotó, címlapkép: MTI/Illyés Tibor

A felmérést közreadó cikk szerint alig vannak olyanok a magyar felnőtt lakosság köreiben, akik ne értesültek volna a tanári tiltakozó akciókról. A megkérdezettek 96 százaléka hallott már arról, hogy a pedagógusok polgári engedetlenséggel és sztrájkkal tiltakoznak egyebek mellett az alacsony bérük, a túlterheltség és a sztrájkjog törvényi korlátozása miatt, többségük pedig (69 százalék) támogatja is a tanárok törekvéseit.

A közvélemény-kutatásból az is kiderült, hogy a tanári tiltakozások támogatásának megítélésében elég nagy a politikai megosztottság:

- a Fidesz-KDNP híveinek 33 százaléka támogatja a pedagógusokat, az ellenzékiek 96 százaléka van ugyanígy.

- A bizonytalanok körében 72 százaléknyian az egyértelműen igen opciót választották (hogy támogatják-e a tanárok tiltakozó akcióit), 18 százalék pedig nemmel válaszolt.

A felmérésben résztvevők közül 33 százalék jelezte, hogy van 18 év alatti, iskolába járó gyereke, 67 százalékig nemmel felelt erre a kérdésre. A gyereket nevelők esetében a Publicus arra kérdezett rá, hogy egy tanársztrájk esetén támogatnák-e úgy a pedagógusokat, hogy nem viszik be az iskolába a gyerekeiket. A kérdésre az érintettek 72 százaléka válaszolt igennek, 24 százalék nemmel, 4 százalék pedig nem döntött a kérdésben.

A politikai megosztottság itt is felmerült: az ellenzékiek 92 százaléka egyértelmű igennel válaszolt, a kormánypártiaknak pedig a 40 százaléka. Ugyanakkor azon még a kormánypárti beállítottságúak is kiakadtak, hogy a tankerületeket egy órányi hiányzásért másfél órányi bért vonnak meg a polgári engedetlenségben résztvevő tanároktól. A felmérés szerint a kormánypártiak 62 százaléka inkább nem ért egyet ezzel az intézkedéssel, viszont a fideszesek körében vannak a legnagyobb arányban (19 százalék) azok, akik az extra bérlevonást inkább elfogadhatónak tartják. Az ellenzékiek 96 százaléka, a politikailag bizonytalanok 87 százaléka vélekedett úgy, hogy ez inkább nem elfogadható lépés.

A közvélemény-kutatásban arra is rákérdeztek, hogy hogyan vélekednek arról a kormányzati narratíváról, miszerint a tanári béremelés attól függ, hogy a kormánynak sikerül-e megállapodnia az Európai Bizottsággal az uniós támogatásokról (amikből aztán a kormány saját állítása szerint a tanári bérek megemelésére költene).

A megkérdezettek 72 százaléka egyáltalán nem vagy inkább nem értett egyet azzal, hogy csak akkor lehet emelni a tanári béreken, ha arra az Európai Unió pénzt ad. 20 százalék volt azok aránya, akik viszont teljesen vagy inkább a kormány álláspontja felé hajlanak.

A Publicus Intézet a közvélemény-kutatást telefonon bonyolította le október 3-6. között, a mintában 1007 személy válasza került, a kutatás eredményeként kapott adatbázis pedig reprezentatív a magyarországi felnőtt népességre nem, életkor és iskolázottság szerint.

Forrás: nepszava.hu

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Németh István
@m73: @Shikari: Múltkor a nejemmel kimentünk egy Kormány elleni tüntetésre, ismerősöket kerestünk! Arra lettünk figyelmesek hogy egy kisebb csoport (olyan 20-25 fő, ha lehetett) magát fideszesnek kiadva szajkózta, hogy Orbán takarodj! Fene érdekesnek tartottuk és odaballagtunk, akkor fedeztük fel egy a környékünkön lakó mszp-és szemétládát a csoportban! Mit gondoltok ki volt az >> a varjú elvtárs! A pofánk menten le is szakadt! Na ennyit a fideszes tanártámogatásról!
Nessy
@sgl: Dehogy nem jártak! 3 faiskola, 2 tánciskola!
Emmersson71
Azt a 4% tetvet hasítanám szét fejszével!
Namely
"A Publicus Intézet felmérése szerint"
Tehát pontosabban:
"A DK-MSZP által fizetett szennyben"

Tanárok:
Nem értem, miért nem teszik az asztalra azt a világszínvonalú outputot, amit minden évben produkálnak. Az egészen biztosan meggyőzné a Kormányt, hogy a követeléseik jogosak.
Ja már értem.

Mert egyre romló szart állítanak elő, és az nem éppen ütőképes érv, hogy "itt van ez a trágyahalom amit minden évben stabilan adunk ennek az országnak, ugye megérdemeljük a több pénzt?".

Nem b+.

Még annak a harmadát sem.
ómió
Az efftársak, viszont, azt támogatták - egyöntetűen(!) - amikor Böszme efftárs lenyult tőlük egy havi fizut, kirúgott közülük 14000-t és bezárt párszáz iskolát! Na, ugye, az "mindzsó más vót"!
Németh István
@sgl: te nagyon hülye dk-ás seggnyaló mit hőbörögsz! nem jutott neked a szaftos kakiból a két hülye felzabált mindent! ugye tudod az >> @Emmersson71: @Eladott Ország: Na iszen ezek a fasza haverok! A tanárok követelése még akkor is úndormány és nagyon is kiábrándító és szemét megoldás ha van némi- nemű igazuk a bérköveteléssel akkor is kussoljanak szar trógerok, kommunista érdekhajhászoknak nyalósai!!! szarok!>> a bérrendezés csak és kizárólag >>> DE/ÉS CSAK AZ ÁTLAGOS DOLGOZÓK BÉRSZINTJÉNEK ÁTLAGÁN! tehát az átlagban van, lehet több, és kevesebb! De tessenek elhinni; dolgozni, mi több TANÍTANI kéne! És szíveskedjenek a diákokat megzavarni igyekvő büdös kurva anyjukba!
terlasz
@ómió: Más vóóót az bizony, mert az állításod a gyenge hazugságok kategóriájába tartozik.
terlasz
A fideszes 1/3 szikrányi ésszel, gerinccel már elég biztató...
ómió
@fideszes gyökér: És mennyivel volt más, gyogyós!? Annyival, hogy akkor elloptatok egy havi fizut, most meg minden évben emelik nekik? Annyival, hogy akkor kirúgtak 14000 főt a semmiért, az "elkúrtukért", ma meg csak pár fő törvénysértőt? Annyival, hogy akkor munkahelyeik százait szüntették meg ma meg egyet se? Annyival, hogy akkor egyetlen tetübolsi szakszervezet" se mukkant a történtek miatt, hanem lapított, mint szar a fűben, ma meg az ahhoz képest semmiért veri a nyálát minden nap? Ellentmondást nem látsz, bolsiék gyagyása? Inkább leszoptad Böszme főnöködet? Remélem, te is a félázsiai csimpánz hódolóid körében jelentkeztél - ők a számodra értelemkonform állomány!
ómió
@terlasz: Csak nem egy deli efftársi hazugsággal törölnéd el a múltat végképp!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.