Több megmozdulás is lesz országszerte még októberben.

A Népszava cikke szerint együtt perelnek a kirúgott kölcseys tanárok, és még pár nap kell, hogy az ügyük a bíróság elé kerüljön. A kirúgott tanárok ugyanis pertársaságot alapítottak, úgy indították meg a munkaügyi pert. Törley Katalin, az egyik érintettje az ügynek, a lapnak elmondta, a beadványuk hamarosan elkészül, a további fejleményekről pedig október 23. után tájékoztatják a nyilvánosságot.

Együtt perelnek a kirúgott kölcseys tanárok, október 27-én újabb sztrájk jön

Résztvevők a Diákok a tanárokért Facebook-csoport Visszavágó – El a kezekkel a tanárainktól! elnevezésű demonstrációján Budapesten, az Andrássy úton 2022. október 14-én

Fotó, címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

A pedagógusokat a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédei képviselik, a szervezet álláspontja szerint a tanárok rendkívüli felmentése aránytalan és igazságtalan lépés volt a tankerület részéről, és ráadásul még a diákok érdekével is szembement a döntés: a szaktanárok pótlása a jelenlegi helyzetben szinte lehetetlen, a gyerekek oktatáshoz való joga pedig emiatt sérült. 

Törley Katalin a lapnak elmondta, tudomása szerint még nem vettek fel új tanárokat a helyükre, jelenleg csoport-összevonásokkal és többletórák vállalásával oldják meg a helyettesítésüket a kollégáik.

"Az elmúlt hetekben országszerte rengeteg megmozdulás – tüntetés, tiltakozó akciók tankerületi központok előtt, élőláncos felvonulás – volt a polgári engedetlenségben részt vevő pedagógusok kirúgással fenyegetése, a kölcseys tanárok elbocsátása ellen. Legutóbb hétfőn, a győri Révai Miklós Gimnázium tanárai, diákjai és szülők kezdeményezésére tartottak mintegy ezer fős forgalomlassító demonstrációt a megyeszékhelyen. (A tüntetők között volt a Fidesz által preferált Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, Horváth Péter is, aki a gimnázium igazgatója.)"

– olvasható a cikkben.

A cikk szerint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) legutóbb október 14-én volt egységes sztrájkba lépés, és a szakszervezet eddigi, de még nem végleges összesítése szerint országszerte körülbelül 640 intézményben volt munkabeszüntetés. A jogszerű sztrájk megszervezése nem volt könnyű, mert több tankerületi központ rendkívüli szünetet rendelt el a sztrájk napjára, ami a PDSZ szerint jogellenes lépés volt. Emiatt a PDSZ és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) hétfőn nyílt levélben szólította fel a tankerületi vezetőket, hogy a jövőben tartózkodjanak a jogellenes intézkedésektől.

A következő egységes sztrájknapot a szakszervezetek október 27-re hirdették meg.

A Népszava összesítette az októberben még várható helyi és nagyobb tiltakozó akciókat, amely szerint:

- október 19-én a diósdi országzászlónál lesz kiállás a tanárokért 16 órától;

- október 20-án reggel 7-től Pesterzsébeten a Topánka utcában lesz forgalomlassító demonstráció, és aznap a szegedi Dugonics téren szerveznek élőláncot 17 órától a szegedi és Szeged környéki iskolákért.

- Október 21-én négy megmozdulá is lesz: Székesfehérváron reggel 7:15-től szolidaritási élőlánc lesz a Táncsics Mihály iskolánál; Szolnokon 17 órától lesz demonstráció a tanárokért a Tiszai hajósok terén; 17:30-tl Zuglóban a Mályva téren lesz élőlánc a tanárokért, Nyíregyházán pedig 18 órától indul a szabad országért és szabad oktatásért tartott demonstráció a Kossuth téren.

- Október 23-án 16 órától a fővárosi Kálvin téren lesz szolidaritási tüntetés a pedagógusokért és az oktatásért;

- október 27-én újabb országos sztrájknap várható;

- október 28-án pedig Szombathelyen a Városháza téren lesz tanár-diák közös tüntetés 16:30-tól.

Forrás: nepszava.hu

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Gazella
Hajrá!
A többi ágazat meg súket füleken ülnek. Lehet menni sztrájkolni...
Jozefina
Minél többször, minél többen az utcára!!! Igaz egyszer kellene, de akkor nagyon soknak!!!?
nezelodo
Júj, mennyi pervesztés lesz a dakota ispánságokban! Eddig is szép gyűjteményük jött össze, pedig az volt a vezérelv, hogy "Jönnek az ügyvédek és elintézik, oszt' jónapot!". Aztán olyan szakszerűn dolgoztak az ügyvédjeik, mint az állami szoftverfejlesztők. Ezek a szoftveres fejlesztők nem a Lőlő által felvásárolt informatikai cégek maradékából állnak, mivel a vásárláskor a java az informatikusoknak elszelelt a tündérország hitbizományából!?
simmering73
Sztrájkolni pedig így kell, nem pedig tüncikézni (by shikari) jelesebb ünnepeken.
"Országos sztrájk bénítja Franciaországot"
www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/franciaorszag-sztrajk-szakszervezet-inflacio.761773.html
NKF
Amit a "népszara "megír azt hagyjuk! Ami érdekes a tüntetéseken csak diákok vannak!
Hol vannak a pedegógusok?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.