A GKI fogyasztói bizalmi indexe a 2012 októberi szinten van, de az üzleti életben sincs sok optimizmus.

A GKI Gazdaságkutató által hónapról hónapra közölt konjunktúraindex fél éve csökken, de amíg az előző hónapokban a fogyasztói bizalom csökkenése volt a meghatározó, addig most már az üzleti várakozások is markánsan romlani kezdtek – írta meg a hvg.hu a cég közleményére hivatkozva.

A cégek mellett a lakosság is egyre rosszabb gazdasági kilátásokkal számol egy felmérés szerint

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A GKI által, az Európai Unió támogatásával végzett felmérés szerint a 2021 eleji koronavírusos időszakhoz voltak hasonlóak a mostani üzleti várakozások.

A cikk szerint októberben az üzleti szférában minden ágazat lényegesen pesszimistábbá vált, az iparban is több az olyan cég, amely nem javulásra, hanem további romlásra számít. Az ipari bizalmi index októberben a tavaly márciusi szintre esett vissza, az építőipari bizalmi index pedig harmadik hónapja romlik, októberben a kétéves mélypontjára süllyedt.

A várakozások a legnagyobb mértékben a kereskedelemben lettek rosszabbak a cikk szerint, a szolgáltató vállalkozások körében csökkent az általános üzletmenetről és a várható forgalomról alkotott vélemény. Ma már nem is annyira a munkaerőhiánytól tartanak ebben a szegmensben, hanem a kereslet csökkenésétől. 

"Folytatódott a foglalkoztatási hajlandóság romlása is, jelenleg az ipar kivételével több a létszámcsökkentést tervező cég, mint a bővítésre készülő. Tovább erősödött a lakosság munkanélküliségtől való félelme is.

Ugyanakkor a cégek közel 70%-a készül áremelésre, ezzel párhuzamosan pedig a fogyasztók inflációs várakozása is tovább fokozódott"

- olvasható a hvg.hu cikkében.

A gazdaságkutató a közleményében leírta, hogy a magyar gazdaság jövőbeli helyzetének megítélése az üzleti szférában a szeptemberi, csak átmeneti szerény javulás után ismételten drámai mértékben romlott, a pesszimizmus pedig megközelíti a koronavírusjárvány által okozott gazdasági válság eleji pánikhangulatot.

A fogyasztók pedig még ennél is borúlátóbbak, a GKI fogyasztói bizalmi indexe legutóbb 2012 októberében volt ilyen alacsony. A lakosság saját pénzügyi helyzetéről alkotott véleménye pedig már kedvezőtlenebb, mint a koronavírus-járvány elején volt – olvasható a cikkben.

Forrás: hvg.hu

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Törölt Nick
@sgl: Nincsen, mert ha már csak a fejünk búbja látszik ki a sz@rból, akkor is azt fogja mondani, hogy győztünk, és birkáéknak ennyi elég. Mi így szoktunk győzni, punktum.
Törölt Nick
@sgl: Mit tudnak csinálni, bemondják az ATV-be? Sokra mennek vele.
ómió
Hát, amilyen "elszántan" az efftársak "szankcióznak"...!
Gazella
@sgl: ne ellenzékezz!
Elvették tőlük a hangjukat!!
Itt már a népnek kell megmozdulni!! Másképp nem megy!!
Gazella
@ómió: isten barma!! Rendesen barom vahy a hozzá nem értésedtől.
Tanulj meg rendesen magyarul!!
ómió
@Gazella: Bolsiék fajkreténje! Tanulj meg értelmezni! Ha nem megy, sürgesd az agydonorodat!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.